Ik heb even getwijfeld om op Facebook een borstvoedingsfoto te posten. Ik kreeg in het verleden minder mooie reacties of merkte dat er achter mijn rug heel wat over gezegd werd, en dat raakt me. Borstvoeding is een bewuste keuze die wij samen gemaakt hebben, en voor ons ook de meest evidente en natuurlijke manier om ons kind te voeden en troosten.

Onbekend is onbemind, daarom dat ik heb besloten toch een foto op mijn profiel te zetten. Het is niet omdat je voor borstvoeding (of dragen, of wasbare luiers, of cosleeping, of …. – vul in naar keuze) bent, dat je tegen het alternatief bent. Als ik reacties lees of krijg als “ga toch voeden op toilet”, of “dat is zo aanstootgevend”, of  “wil je nu zeggen dat ik een slechte moeder ben omdat ik het anders doe” en ga zo maar door, dan raakt me dat. Want dat is niet de boodschap die ik wil brengen. Ik merk wel dat net zo’n reacties mensen doen twijfelen, of zich niet gesteund voelen als ze wel borstvoeding geven (of beslissen om door te gaan met borstvoeding na 3 maanden).

Je kind voeden en troosten is niet altijd gemakkelijk, maar wel het mooiste dat er is, ongeacht of dat met je borsten is dan wel met een fles. Het gebeurt meermaals dat ik zit te babbelen of lachen met een vriendin die haar kind een flesje geeft terwijl Elli aan de borst drinkt. Dat is gewoon erg fijn, om daar niet over te oordelen of daar scheef voor bekeken te worden, dat je in het openbaar kan voeden op de manier zoals jij dat wil.

Daarom deze oproep: help elkaar, steun elkaar, ook (en zeker) de mama’s die borstvoeding geven, we krijgen het soms zwaar te verduren. Iedereen kan helpen om de maatschappij wat borstvoedingsvriendelijker te maken:

  • benader het als de normaalste zaak van de wereld (want hé, dat is het ook)
  • vraag of je kan helpen of bied iets aan om te drinken (van borstvoeding krijg je dorst)
  • ga niet lopen of negeer me niet (ik praat graag mee, ookal hangt er een kind aan de borst)

Er zijn gewoon echt geen grote nadelen aan verbonden, noch voor de baby, noch voor de moeder. We zijn biologisch geprogrammeerd om dit te doen, minstens tot 2 jaar is de norm en daarna zolang het kind het wil (WereldGezondheidsOrganisatie). Enkel onze culturele waarden hebben die norm doen kelderen. Een bewuste keuze kan je zoveel makkelijker nemen als de omgeving hierachter staat of er normaal over doet.

Hoera voor alle mama’s die borstvoeding geven of gegeven hebben, ongeacht hoelang of op welke manier.

#worldbreastfeedingweek #normalizebreastfeeding

Follow my blog with Bloglovin