Als we bezoek krijgen, kijken onze gasten soms raar op: zit Elli al op een potje?
Ja, sinds een maand zijn we bezig met babyzindelijkheidscommunicatie. Hoe dat gaat? Best goed eigenlijk!

Hoe we gestart zijn

Na elke voeding en na elk slaapje zetten we Elli op het potje, en dat was meteen een gigantisch succes. De eerste dagen heb ik bijna alle plas en ontlasting kunnen opvangen. Als ik haar op het potje zette, deed ze haar behoefte. Ik was zo blij! Het ging als vanzelf. Ik deed wel een hele dag niks anders dan Elli voeden, potje, spelen, potje, slapen, potje en terug opnieuw. Het was best een tijdrovend maar het ging dan ook erg goed.

Ondertussen zijn we een maandje verder en leer ik haar signalen steeds beter kennen. Het is niet gemakkelijk om te zien wanneer ze moet plassen. Zo plast ze bijvoorbeeld ook gewoon als ze een banaan of iets dergelijks eet. Het volledige patroon heb ik nog niet door, ze laat het ook niet altijd zien wanneer ze moet plassen. Omdat ze dat na 10 maanden natuurlijk is afgeleerd…

Resultaat

Toch zijn er vorderingen merkbaar:

  • na elk slaapje doet ze pipi op het potje. Ze wacht ook tot ze op het potje zit voor ze begint te plassen. Ik moest de eerste dagen best snel zijn, maar ik merk nu dat ze het ook al eventjes kan ophouden!
  • na elke voeding zet ik haar op het potje, maar ze moet niet altijd meteen.
  • als ze een grote boodschap moet doen, kijkt ze me eerst recht in de ogen en maakt ze een kort Uh-geluid (moeilijk te omschrijven), de kans is dan groot dat ze kaka moet doen. Als we het signaal toch niet begrepen hebben, kan ze soms zelfs beginnen huilen of met haar benen stampen omdat haar luier vuil is. Ik denk dat ze het dus echt wel aangeeft als ze op potje wil, maar dat wij het nog niet altijd goed herkennen.
  • de intervallen tussen de plasjes wordt steeds groter. Ze houdt langer op en plast ook meer per keer.
  • ’s nachts is ze droog. ’s Ochtends gaat ze meteen op potje en dan is er een giga-plas.

Tussendoor laat ik haar gewoon in een luier lopen. Het voordeel van wasbare luiers  is dat ik erg goed voel wanneer ze geplast heeft of aan het plassen is (wordt warm). We vangen enkele plasjes per dag op met het potje, maar zeker niet allemaal.

Opgevangen plasjes: ongeveer 70%
Opgevangen ontlasting: ongeveer 85%

Met gebarentaal

Baby’s kunnen het nog niet verwoorden, maar kunnen wel al sneller met gebaren communiceren. Daarom gebruik ik ook gebarentaal op het potje. Als ze aan het plassen is, zeg ik ‘pssst, Elli doet pipi! met het gebaar erbij. Net hetzelfde met grote boodschap. Op die manier hoop ik dat ze het gebaar koppelt aan de actie en zelf de gebaren gaat leren gebruiken. Maar daar zijn we nog niet!

IMG_2687

net wakker!

IMG_2681

IMG_2682

Donderdag start ik weer met werken, dus dan zullen we enkel thuis aan BZC kunnen doen, maar dat is oké!