Elke bevalling is anders, dat vertelt iedereen me. En geloof ik best! Mijn eerste bevalling verliep vrij goed, al had ik er op voorhand niet echt bij stilgestaan. Ik vertrouwde de dokters en ging er vanuit dat het wel goed zou komen.

Met de #genoeggezwegen-beweging van de laatste weken, blijkt dat er heel wat vrouwen bevallingstrauma’s hebben opgelopen. Dokters of vroedvrouwen die handelen zonder communicatie, alsof je zelf niets te zeggen hebt. Ook mij hebben ze niets gevraagd toen ik geknipt werd. Het naaien achteraf was zooo pijnlijk, vond ik 10x pijnlijker dan mijn bevalling. Ik was niet verdoofd en voelde elke steek.

Waarom een geboorteplan?

Om te vermijden dat bij er bij de tweede bevalling gehandeld wordt zonder communicatie en eigen inbreng, ga ik deze keer dus wél een geboorteplan opstellen. Omdat ik hoop te bevallen in het geboortehuis met mijn vroedvrouwen en doula, heb ik er vertrouwen in dat mijn geboorteplan ook effectief gerespecteerd zal worden. Moesten er complicaties optreden en toch een bevalling in het ziekenhuis nodig zijn, dan zijn zij er bij om mijn wensen te verduidelijken.

Tijdens de arbeid wil ik me kunnen focussen op mijn eigen lichaam, zonder me druk te moeten maken over wat er allemaal gaat gebeuren.

Wat zet je in een geboorteplan?

Als je gaat nadenken over hoe je wil bevallen en wat begint te lezen of op te zoeken, zal je al snel merken dat er heel wat mogelijkheden zijn. Ik probeer me niet te veel te laten beïnvloeden door andermans ervaringen, omdat die sterk beïnvloed zijn door hun eigen context. Wel probeer ik me in te lezen in hoe je natuurlijk kan bevallen en welke standaardprocedures er allemaal bestaan, om dan af te wegen of ik die al dan niet wenselijk vind. Meer daarover later.

Enkele vragen die kunnen helpen bij het opstellen van je geboorteplan zijn de volgende:

  • Wat wil je doen als je over tijd gaat: vind je het oké dat je gestript wordt? Hoe sta je tegenover een inleiding?
  • Hoe wil je de weeën opvangen? Wie heb je er graag bij? Wil je er verpleegkundig personeel bij of ben je liever alleen?Wil je vrij kunnen bewegen en niet aan een medisch apparaat hangen? Wil je kunstmatige pijnbestrijding? Wil je dat de vliezen gebroken worden of niet?
  • Waar wil je bevallen? Ben je het liefst in een vertrouwde omgeving, dan kan je een thuisbevalling overwegen. In het ziekenhuis kan natuurlijk ook: poliklinisch of een standaardbevalling. Of een tussenweg in het geboortehuis.
  • Hoe wil je bevallen? Op de rug met je knieën opgetrokken, of liever een natuurlijkere houding die de zwaartekracht ondersteund? Wil je de mogelijkheid hebben om op het moment zelf te beslissen, met een bad, kruk, bed, … in de buurt? Wil je zelf kunnen volgen a.h.v. een spiegel?
  • Wat indien een keizersnede noodzakelijk blijkt: wil je zelf betrokken zijn bij wat er gebeurt? Wil je een natuurlijke keizersnede?
  • Welke procedures vind je oké na de geboorte? Wil je onmiddellijk huid-op-huidcontact? Wil je dat de navelstreng geknipt wordt of eerst uitgeklopt? Wil je dat je kindje gewassen wordt? Wanneer wil je je baby laten meten en wegen? Ga je borstvoeding geven, hoe wil je dit bevorderen? Hoe sta je tegenover bijvoeding of medicatie?

Maak het visueel

Een geboorteplan is al snel een hoop tekst op papier, droog en saai. Ik heb op Pinterest al heel wat voorbeelden gezien van visuele geboorteplannen, waarbij er symbolen worden gebruikt. Zo is het in één oogopslag duidelijk hoe je je bevalling ziet.

Als mijn geboorteplan af is, zal ik deze hier ook publiceren.

Enkele voorbeelden die ik online vond:

 

Had jij een geboorteplan? Waarom (niet)?