Ik ben al een tijdje verliefd op zonnekindpoppen en zou er graag zelf kunnen maken, ook al ben ik – in tegenstelling tot mijn moeder – absoluut geen naaiwonder. Om bij het begin te beginnen heb ik de gemakkelijkste versie geprobeerd: het knuffelpopje voor baby’s. Volgende keer deel ik de werkwijze.

Wat zijn zonnekindpoppen?

Zonnekindpoppen zijn handgemaakte poppen uit natuurlijke materialen gebaseerd op de visie van Rudolf Steiner. Hij legde ouders uit hoe zij een pop konden maken die aansloot bij de leefwereld en ontwikkelingsfase van het kind, gebaseerd op zijn antroposofisch mensbeeld. Een andere benaming voor deze pop is dan ook een antroposofische pop of een waldorfpop (of waldorf doll in het Engels). In Waldorf werd namelijk de eerste antroposofische school opgericht. In het Engels vind je dan ook veel meer terug onder ‘Waldorf’ dan onder Steiner.

De oorspronkelijke zonnekindpoppen zagen er wel wat anders uit dan de poppen die je vandaag ziet, maar ze zijn er nog steeds op geïnspireerd. En ze winnen ook weer aan populariteit, net omdat ze zo mooi en zacht zijn!

In verschillende soorten en maten

Al naargelang je kind ouder wordt, is er een nieuwe pop die bij deze leeftijd en ontwikkelingsfase past.

 1. de knooppop is de eerste en eenvoudigste pop en is eigenlijk een geknoopte zakdoek, waardoor het een hoofd en 2 armen met handen krijgt.

  Knooppop (Omospop)

 2. de babypop is de tweede pop. Deze pop heeft een hoofd gevuld met wol, maar verder nog weinig details. De pop draagt een slaapzakje wat past bij de ontwikkelingsfase van een jonge baby. Baby’s kunnen nog niet te veel prikkels en details verwerken en kan zelf nog niet stappen. De pop heeft daarom geen benen of voeten nodig. Omdat het gevuld is met wol, is het wel lekker zacht en warm en ideaal om vast te houden. Ze is ongeveer 20 cm groot.

  Babypop (Kleine Katrijne)

 3. de knuffelpop is de derde pop. Dit is een pop met benen en meer details in het gezicht. Deze pop is geschikt voor peuters die kunnen stappen en hun eerste woordjes zeggen. Vandaar dat deze pop wel al ogen en een mond heeft. De lijspop kan nog niet aan- en uitgekleed worden maar draagt zachte kledij uit tricot of velours. Omdat peuters nog steeds dingen in hun mond stoppen, heeft de pop nog geen lange, losse haren. De pop is ongeveer 30 cm groot.

  Knuffelpop (Poppelien)

 4. de lijspop is een pop die kan aan-en uitgekleed worden en ideaal voor kleuters. Kleuters zijn motorisch vaardig genoeg om zichzelf aan- en uit te kleden en dit weerspiegelt zich in de poppen. De pop krijgt nog meer details: echte haren, handen met vingers, allerlei soorten kledij en eventueel al schoenen. Deze pop is ook nog 30 cm groot zodat ze niet te zwaar is om mee rond te lopen.

  Lijspop (Poppelien)

 5. het poppenkind of de ledematenpop is een gedetailleerde pop voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Dan is de grove motoriek beter onder controle wat weerspiegeld wordt in de poppen waarmee het speelt. De armen en benen van de pop hangen niet meer in 1 deel vast aan het lichaam maar worden eraan gebonden zodat ze beter kunnen draaien en bewegen. Het gezicht krijgt meer details met sproeten, een kin, lippen en een neus. De haren vormen ook meer een kapsel. Deze pop is 40 cm groot.

  Gerelateerde afbeelding

  Poppenkind (Kleine Katrijne)

In praktijk zijn er heel wat variaties op deze poppen. De meesten maken of kopen niet elke keer een nieuwe pop als een nieuwe fase zich aandringt, maar kiezen voor 1 pop die past bij het grootste deel van de ontwikkeling. Dan is de lijspop die kan aan-en uitgekleed worden bijvoorbeeld een goede keuze. Je kan er heel veel mee, zonder dat ze te zwaar is voor peuters.

Uitgetest

Het babyknuffelpopje heb ik zelf al een aantal keer proberen maken. Een van de makkelijkste poppen en ook ideaal als geboortegeschenk! Volgende keer deel ik de werkwijze van dit schattige popje.

 

Bronnen

http://www.zonnekindpoppen.nl/

http://www.kleinekatrijne.nl

http://www.poppelien.nl

http://www.omospop.nl