Over enkele weken is het weer Pasen, en dat vieren we natuurlijk met eieren! Er zijn heel wat mogelijkheden: chocolade eieren, gekookte eieren, geverfde eieren, enzovoort. Jammer genoeg is Pasen meestal een weinig duurzaam festijn. Chocolade eieren uit de winkel zijn vaak uit goedkope chocolade gemaakt. Dat betekent dat er slavernij of kinderarbeid bij te pas komt. Probeer daarom volgende alternatieven om van Pasen een verantwoord en lekker feest te maken!

Fairtrade chocolade

Hoewel Elli nog geen chocolade eet, horen chocolade eieren wel gewoon bij Pasen. Al is het maar om de volwassenen te verwennen. Maar welke chocolade eieren zijn een goede keuze?

Uit dit artikel (2016) blijkt dat er toxische pesticiden worden gebruikt bij de productie van cacao. Deze pesticiden zijn in de EU verboden, maar de meeste chocolade wordt natuurlijk geïmporteerd. Zo’n 60% van alle cacao die wereldwijd geproduceerd wordt komt uit Ghana en Ivoorkust. De meest gebruikte pesticide is Endosulfan, een extreem giftige. Bovendien zijn ook de arbeidsomstandigheden in deze landen erg slecht. De gezondheid van de arbeiders loopt ernstig gevaar door de blootstelling aan de pesticide. Helaas is er ook nog steeds veel (kind)slavernij in de cacao-industrie.

Biologische paaseieren van Bioplanet

Daarom kies je dus best voor chocolade eieren met een bio- of fairtradelabel, bij Bioplanet bijvoorbeeld.

Verf je eieren op natuurlijke wijze

Ook gewone/gekookte eieren horen natuurlijk bij Pasen. En dan kies je best voor eieren van kippen die een goed leven hebben gehad. Biologische eieren dus.
Zij scoren het beste op dierenwelzijn en milieu. De kippen hebben voldoende ruimte om vrij te lopen en krijgen duurzame, gezonde voeding zonder (of weinig) antibiotica.

Met Pasen mag het nog net dat tikkeltje meer zijn: geef je eieren een kleurtje. Dat is erg makkelijk. Ofwel neem je ecologische verf, ofwel kook je ze samen met groenten of kruiden. In een volgende blogpost laat ik zien hoe je dat doet! Eggs dye natural

Verrassingseieren voor de kleinsten

Voor de kleinsten onder ons hoeven het geen (chocolade) eieren te zijn. Ze vinden het misschien leuker om een verrassingsei te krijgen. In heel wat winkels kan je kartonnen (of plastic) eieren kopen die je kan vullen. Denk aan een speelgoedje, wat fruit of suikervrije koekjes.

Afbeeldingsresultaat voor vulei

 

Welke eieren komen bij jullie op tafel?

Dit artikel werd niet gesponsord.