Toen ik tijdens mijn zwangerschap wasbare luiers bestelde, kreeg ik heel wat reacties. Sommige positief, maar de meeste verbouwereerd en verbaasd. “Succes!”, kreeg ik het vaakst te horen. Maar dat bleek goed mee te vallen!

Ondertussen zijn we de luiers al een maand aan het gebruiken en wil ik graag mijn ervaringen delen. Het is helemaal geen gedoe of extra last, integendeel. Ik vind het erg gemakkelijk en begrijp niet waarom niet meer mensen dit doen? Wasbare luiers gebruiken heeft voor ons alleen maar voordelen. Elke keer ik een luier ververs, doe ik dat zonder schuldgevoel. Want wat zijn die wegwerpluiers toch zo vervuilend en minder goed voor de babyhuid.

Starten met wasbare luiers: alles wat je moet weten

De meest gestelde vragen

“Zijn wasbare luiers wel gemakkelijk in gebruik?”

Je hebt heel veel soorten wasbare luiers, de ene al makkelijker dan de andere. Wij gebruiken pocket luiers. Dit is een luier met een opening aan de achterzijde (pocket) waarin je boosters kan plaatsen. Dit is handig omdat je dan zelf het aantal boosters kan bepalen. Overdag gebruik ik er 2, ’s nachts 3 zodat ze nog beter absorberen. De boosters zijn van bamboe en doen hun werk zeer goed! Is de luier vuil, dan haal je de boosters uit de luier en plaats je alles in het wasnet van de luieremmer. Na 2 à 3 dagen, kan je het volle wasnet gewoon zo in de machine plaatsen, zonder alles er uit te moeten halen. Erg gemakkelijk! Daarna alles drogen op de waslijn.

“Is dat niet veel extra was?”

Dat valt goed mee. Wij hebben 24 wasbare luiers en ik was ze 2 keer per week. Die twee machines extra maken het echt niet. Ik zet ’s avonds een machine op (nachttarief) en hang ze ’s morgens te drogen op de waslijn. De luiers zelf zijn erg snel droog, al na een halve dag. De boosters die in de luier horen hebben meer tijd nodig (bamboe), maar ik heb meer boosters dan luiers dus dat is geen probleem. Ik kan ze onmiddellijk weer gebruiken. Ik plaats de boosters al in de luiers voor ik ze in de schuif leg, maar je kan dat ook à la minute doen bij het verschonen. Dat kies je zelf.

“Moet je dan altijd een kookwas opzetten?”

Nee! Beter zelfs van niet want dat kan de rek van de luier beschadigen. Wassen op 40 of 60 graden is voldoende. Nee, steriel zijn ze dan niet, maar als je de wasbare luiers niet met gewone was wast, is dat geen probleem. De luiers zitten aan de billen, dus dat kan geen kwaad. Bij ziekte kan je ze eenmalig wel op 90°C wassen. Plasluiers mogen wel met andere was gewassen worden; urine is immers steriel.

“Mag de ontlasting ook in de wasmachine?”

Borstvoedingsontlasting is erg licht en waterachtig. Dit mag dus inderdaad gewoon in de wasmachine, zonder dat het schadelijk is. Het lost als het ware onmiddellijk op in water. Helemaal geen gedoe dus! Bij kunstvoeding of vaste voeding is het wel beter om de ontlasting eerst te verwijderen. Dit kan door de luier boven het toilet te houden. Met een papieren inlegger in de luier gaat dat nog makkelijker. Gewoon uitkappen, doorspoelen en weg ermee. De ontlasting gaat dus naar waar het hoort: het toilet, en niet de vuilbak.

“Passen die kleren nog goed met zo’n dik pakketje rond de billen?”

Oké, toegegeven: zo’n wasbare luier is veel dikker, maar ik vind het oh zo schattig! Als je er rekening mee houdt dat je van rompers en broekjes een maatje groter nodig hebt dan de bovenstuks, is er verder geen verschil.

De grootste voordelen die ik persoonlijk ervaar:

  • je hoeft maar één keer te investeren in luiers, goed voor de portemonnee.
  • je kan ze voor meerdere kindjes gebruiken, en dus ook doorverkopen. Nog beter voor de portemonnee!
  • geen rode billetjes meer (hoe dat komt, in een volgende blogpost) en veel zachter voor de gevoelige babyhuid
  • ecologisch verantwoord: niet alleen het gebruik, maar ook het produceren van wegwerpluiers is erg milieuvervuilend.

Luierlade

Zin gekregen? Probeer ze eens uit! Je kan op heel wat websites goede info vinden en luierpakketten huren of ontlenen. Kijk eens op Klein Spook.  Onze luiers komen van een Nederlandse webshop Mooregreen: echt een superservice!

Merk: Littlelamb pocketluier, in 1 maat. Hoe meer luiers je koopt, hoe voordeliger in prijs. Littlelamb is erg betaalbaar in vergelijking met andere merken en van super kwaliteit. 

Dit bericht werd niet gesponsord.