Een kind kost een huis!”, een gezegde die ik vaak te horen krijg. Tijdens mijn zwangerschap ging ik op zoek naar manieren om de kosten te kunnen drukken. Al gauw kwam ik uit op wasbare luiers (en billendoekjes). Niet alleen financieel voordelig, maar ook beter voor de billetjes en het milieu.

De voordelen op een rij…

– Beter voor het milieu. Over de hele luierperiode (van geboorte tot zindelijkheid ) zorgen wegwerpluiers voor een extra vuilniszak per week.  Dit komt neer op een ton in totaal! Wasbare luiers zijn herbruikbaar en hoeven dus niet telkens opnieuw gemaakt te worden,  in tegenstelling tot wegwerp. Hierdoor spaar je zes volwassen bomen per kind.

– Beter voor de portemonnee: afhankelijk van het soort luier kan je 500 tot 800 euro besparen voor een eerste kind. Bij meer kinderen is de besparing nog groter omdat je geen luiers meer hoeft te kopen. Bovendien kan je ze ook weer doorverkopen (ja, dat gebeurt wel degelijk!). Lees meer over hoeveel we nu precies besparen.

– Beter voor de billetjes: in pampers zitten chemische stoffen die zorgen voor zo’n hoge absorptie dat ze ook het vocht uit de billetjes onttrekt. Je hebt billenzalf nodig om ze weer vochtig te krijgen. Zie je hoe absurd dit is? Bij wasbare luiers is dit niet nodig. Meer zelfs,  het is zelfs beter geen zalf te gebruiken omdat dit de luiers vettig maakt (moeilijker te wassen).

– Nog een voordeel: omdat een herbruikbare luier minder absorbeert dan een pamper, wordt een kindje zich vroeger bewust van de nattigheid. Ze worden bijgevolg sneller zindelijk dan kindjes die heel goed absorberende wegwerpluiers dragen. Nu, dat laatste zal ik nog moeten uittesten natuurlijk, but it makes sense!

Overtuigd?

Probeer het zelf eens! Je kan ook luiers huren of ontlenen als je het eerst even wil uitproberen. Of tweedehands kopen 😉 Lees in dit bericht meer over mijn persoonlijke ervaringen.