Na mijn eerder bericht over verantwoord speelgoed, kreeg ik enkele reacties. Wil dat zeggen dat ik helemaal geen plastic speelgoed toelaat? Nee, zover zou ik niet willen gaan.

Ik vind houten of stoffen speelgoed gewoon mooier, leuker en waardevoller dan plastic speelgoed, om verschillende redenen die je in mijn vorig bericht kan lezen. Maar ik wil zeker niet zo ver gaan om alle plastic te bannen, dat is ook erg moeilijk denk ik. Zeker wanneer de kinderen ouder zijn.

Plastic speelgoed kan schadelijk zijn

Zoals je weet steken kinderen alles in hun mond. Dat is hun manier om verschillende materialen te leren kennen en hoort bij hun ontdekkingsdrang.

Veel speelgoed uit plastic bevat BPA (Bisfenol A) en ftalaten (weekmakers), en dat is gevaarlijk voor de gezondheid, zeker voor jonge kinderen. Dit zijn hormoonverstorende stoffen en kunnen de normale hormonen in ons lichaam verstoren. Ze kunnen schade berokkenen aan de lever, nieren en voortplantingsorganen en zeker is dat ze ook allergieën kunnen veroorzaken. Er is een reden waarom BPA verboden is in zuigflessen en -spenen. Waarom dan niet in speelgoed?

Test-Aankoop raadt daarom aan om zoveel mogelijk babyartikelen in of met plastic te vermijden en te kiezen voor verantwoord speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar. Denk aan houten, rubberen en stoffen speelgoed. Onze favorieten vind je hier terug: verantwoord speelgoed voor de kleinsten. Niet alleen leuk, maar ook nog eens duurzaam!

Op de verpakking van speelgoed staat soms “BPA-vrij”, dan ben je zeker dat het geschikt is voor jonge kinderen. Maar dat staat er niet altijd op. Daarom wordt volgende tips gegeven: hoe duurder het speelgoed, hoe beter de kwaliteit. En vertrouw geen speelgoed met een geurtje aan!

Met welk speelgoed spelen jullie kleintjes voornamelijk? Reageer onderaan.

Meer lezen?

Wij eisen veiliger speelgoed voor de allerkleinsten (Test Aankoop)

Hoe gevaarlijk zijn hormoonverstoorders?