Doorslapen: een hot item! Het is een vraag die vaak gesteld wordt aan jonge moeders en waarop het antwoord zo snel mogelijk ‘ja’ hoort te zijn. Het is vandaag de norm dat baby’s zichzelf moeten kunnen troosten, in slaap vallen en vooral een hele nacht alleen in slaap blijven. Je moet baby’s zo snel mogelijk trainen om dat te doen en vooral niet reageren op het gehuil. Want dan wordt je baby te afhankelijk en zal hij het nooit leren! Je krijgt er alleen maar verwende kinderen van… En dat wil je niet!

Ook ik ben in deze val getrapt, alleen: het helpt niet. De eerste weken probeerde ik Elli braaf in haar wieg of bed te leggen, wakker, in de hoop dat ze zou inslapen. Maar het gehuil en gekrijs kan ik niet aanhoren. Waarom moet dat ook? Ik pakte ze elke keer weer op en ben er al snel mee gestopt. Ik volg niet de regeltjes en het goed bedoeld advies, maar kies ervoor mijn moederhart te volgen. Doorslapen hoeft nog niet!

Mensen zijn zoals aapjes

Zoals je hier al kon lezen, zijn we aapjes en geen paarden of vossen, ook al gedragen we ons wel zo. Apenjongen worden 24 u lang door hun moeder gekoesterd en wijken niet van hun zij, of beter gezegd van de borst.

Niemand vertelt je dat het best voordelen heeft dat je baby niet doorslaapt en dat je het jezelf gemakkelijker kan maken door je baby dicht bij te houden. Je baby wordt bij je wakker, hoort en voelt je ademhaling, nestelt zich tegen je aan en voelt zich veilig.

Uit verschillende studies blijkt dat er een positief verband bestaat tussen niet-doorslapen en een hogere intelligentie en betere ontwikkeling, omdat je kind meer en vaker voedingsstoffen binnenkrijgt die naar het brein stromen. De hersenontwikkeling van baby’s is nog niet voltooid bij de geboorte. Baby’s hebben dus echt vaak voeding nodig. Daar komt nog eens bij dat borstvoeding snel verteerd is (na ongeveer 90 minuten) en dus vragen borstgevoede kinderen ook frequenter om voeding.

Nog een voordeel: baby’s die veel gedragen en gekoesterd worden, tonen later meer empathie en zijn minder vatbaar voor depressie. Het klinkt misschien vreemd, maar ze zouden ook beter zijn in zelfregulering.

Samen slapen is normaal

Wist je dat ongeveer 90% van de zuigelingen op de wereld bij hun moeder slaapt? Abnormaal is dat dus zeker niet! Als ik mag kiezen, val ik ook liefst in slaap in de armen van mijn geliefde. Waarom gunnen we onze baby dat niet? En alle kinderen leren ooit wel zelf in slaap te vallen, zonder mama of papa. De ene al wat sneller dan de andere, en daarvoor is echt geen dwang nodig.

Een baby kan zich trouwens nog niet zelf troosten, hij heeft er een ander voor nodig. Ontwikkelingspsychologen weten dat we niet van een kind mogen verwachten dat ze zichzelf kunnen troosten voor hun 2 jaar. Ze hebben nog geen ‘zelf’ en hebben de ouder nodig om zich op hun gemak te voelen. Een kind onder 1 jaar beseft niet dat de ouder nog bestaat als hij deze niet kan zien. Een baby dat langdurig of veel huilt zonder getroost te worden, ondervindt opvallend meer stress, ook als hij niet meer huilt. Het enige dat hij hieruit leert is dat mama of papa niet komt als er iets is. Hysterisch laten huilen kan neurologische schade veroorzaken.

Het is natuurlijk moeilijk om 24 uur beschikbaar te zijn; dat past niet in onze levensstijl. Ook niet in de mijne, als ik volgende week weer voltijds ga werken. Maar je kan er wel voor kiezen om écht aanwezig te zijn op de momenten dat je er wel bent.

Droomvoedingen bevorderen doorslapen

Ik voel me dus niet schuldig dat ik Elli vaak bij me draag en ook ’s nachts bij ons in de buurt heb, vaak gewoon bij ons in bed. Ik kies ervoor om haar droomvoedingen te geven ’s nachts. Dit wil inderdaad zeggen: voeden terwijl ze droomt en eigenlijk gewoon verder slaapt. Dit is het makkelijkst als ze bij je op de kamer ligt: je kan zien wanneer je baby in lichte slaap is en wanneer in diepe slaap. Als je samen slaapt, worden de slaapfasen van jezelf en die van je baby op elkaar afgestemd (echt waar!), waardoor het voeden veel makkelijker gaat. Van zodra je baby begint te bewegen in zijn slaap (je zal je dan ook in lichte slaap bevinden), kan je hem aanleggen en gewoon verder slapen. Gedaan dus met slapeloze nachten. Doorslapen kan je dus ook op die manier bevorderen.

Opgelet, zorg er wel voor dat je de veiligheidsregels respecteert. Vind je het toch te gevaarlijk om in één bed te slapen, dan is een co-sleeper een handige uitvinding!

Veilige slaaphouding (La Leche League)

Ik pleit voor meer aapjes en minder vosjes. Zoals Nelleke Bos het zo mooi verwoord in Kiind: Let your monkey do it!

Meer lezen?

 

De misleiding van het gecontroleerde huilen (Natuurlijk Ouderschap)

De schaduwkant van slaaptraining (Natuurlijk Ouderschap)

Let your monkey do it (Kiind)

Luie ouders slapen samen (Kiind)

Koester je baby 24 uur per dag (Kenniscentrum Borstvoeding)