Borstvoeding geven, ik had nooit durven denken dat ik het zo graag zou doen! De voordelen spreken voor zich en het is nooit een keuze geweest. Eerder een evidentie.

Borstvoeding: meer dan melk

Van zodra Elli geboren was, merkte ik al snel dat borstvoeding zo veel meer is dan enkel moedermelk drinken. Je bouwt onmiddellijk een band op met je kleintje, zo geborgen en dicht bij elkaar. Het is tegelijk een lekker tussendoortje, een slokje troost en het ideale slaapmutsje. ’s Avonds is het ons slaapritueel geworden: met twee in de zetel of in het ouderlijke bed drinkt en tuttert ze tot ze in slaap valt (dit kan soms zelfs een uur duren). Maar dan is ze ook vertrokken voor de hele nacht. Ze krijgt dan droomvoedingen!

Zoals jullie eerder konden lezen, noem ik dit geen verwennerij. Het is tegemoetkomen aan de behoeften van je baby en naar mijn gevoel de ideale manier om alle prikkels van de dag te verwerken.

Wat een baby wil, is wat hij nodig heeft.

Soms wil hij drinken, soms wil hij misschien gewoon bij je zijn of vastgehouden worden. Moederen door het geven van borstvoeding is een erg goede manier om de behoeften van je baby te leren begrijpen. Een voedende moeder heeft meer prolactine in het bloed. Dit houdt je melkproductie op peil maar zorgt er ook voor dat je meer openstaat voor de behoeften van je baby.

Het is tegelijk een ideaal communicatiemiddel: je kind proeft je melk, ruikt de geur van je melk en van jezelf, ervaart verbondenheid door het huid op huid contact. Als je baby verdrietig of onrustig is, kan je hem onmiddellijk troosten. Je vertroetelt je baby door in te gaan op zijn behoeften, en nee dat is geen verwennerij.

Borstvoeden is een van de mooiste ervaringen die ik tot nu toe heb als mama zijnde. In de eerste plaats is het natuurlijk voeden, maar het is ook zoveel meer. Ik ben er nog niet aan toe om te stoppen en hoop nog even door te kunnen gaan. Minstens de 6 maanden norm, wie weet wel langer.

Noot: ik bedoel hier niet mee dat mama’s die kiezen voor kunstvoeding de behoeften van hun kind niet kunnen vervullen. Dat kan natuurlijk wel! Ik zeg alleen dat borstvoeding voor mij de ideale manier is om dat te doen en dat het veel meer is dan enkel melk geven.

Leestip

Boek:  La Leche League (2014). “Borstvoeding: compleet handboek voor ouders.”