Ikea ziet het als de nieuwste trend: samen slapen met het hele gezin. Naar aanleiding van hun nieuwe catalogus, ontstaan er zware discussies op social media. Ook in de kranten en op de radio is er heel wat rond te doen geweest.

In het bericht Laat het aapje in je los kon je al lezen dat Elli bij ons in bed slaapt. En dat dat helemaal niet zo raar is als vaak wordt gedacht. Het heeft namelijk heel wat voordelen om je baby ook ’s nachts te koesteren. Het wordt al eeuwen gedaan overal ter wereld. Een trend zou ik het dus niet noemen.

Enkele mythes uit de doeken gedaan

1. Je kind kan stikken

Elk jaar slapen miljoenen baby’s veilig bij hun ouders. Samen slapen is even veilig als slapen in een eigen bed op voorwaarde dat de ouder zich aan de veiligheidsregels houdt.

Belangrijk is dat je niet rookt, drinkt of medicatie neemt. Let er op dat je een stevig en schone matras gebruikt en geen donsdeken (synthetisch mag wel). Zorg ervoor dat het hoofd van je baby niet bedekt kan worden door kussens en knuffels uit bed te bannen. Kleed je baby niet te warm en leg hem niet op de rand van je bed. Ik gebruik bijvoorbeeld een borstvoedingskussen en leg dit langs Elli (hoofdje vrij). Op een zetel laten slapen doe je beter niet, omdat je baby tussen de spleet van de kussens kan terechtkomen of gekneld kan geraken tegen de achterkant. Meestal zijn moeders alerter dan vaders en slapen baby’s aan moeders kant van het bed. Je kan je baby ook in het midden van het bed laten slapen, maar zorg dan wel dat je 2 enkele dekens gebruikt en je baby vrij ligt.

Co sleeping mythe

“Deze Amerikaanse anti-samenslaap campagne doet het voorkomen alsof het bed delen even gevaarlijk is als een koksmes bij je baby in bed leggen. Samen slapen is, in feite, veilig, zolang je maar geen grote messen in bed legt en geen los beddengoed en fluffy kussens” (http://eurolactatie.net/tag/samen-slapen).

2. Je kind zal nooit leren zelfstandig te zijn.

Ook dit klopt niet en het tegendeel lijkt eerder waar te zijn. Het is nooit aangetoond dat kinderen die bij hun ouders slapen langer afhankelijk zullen zijn. Kinderen die ook ’s nachts dicht bij de ouders zijn, ontwikkelen zich positief op fysiek, cognitief en emotioneel vlak. Ze zullen zelf tonen wanneer ze klaar zijn voor een eigen bed. De leeftijd waarop dat gebeurt, verschilt van kind tot kind. Vaak gebeurt dat ergens in het tweede of derde levensjaar.

Door je kind te leren om zelf in slaap te vallen en niet te reageren op het gehuil, geef je het signaal dat je niet komt als je kind hulp vraagt. Slaaptraining werkt vaak wel. Je baby zal na 3 of 4 nachten niet meer huilen omdat hij heeft geleerd dat er toch niet op wordt gereageerd. Aangeleerde hulpeloosheid wordt dat in de literatuur genoemd: je kind weet dat het geen zin heeft om hulp te vragen en is een ‘brave baby’ geworden.

Gezinnen die samen slapen verkiezen gehechtheid en nabijheid boven vroege onafhankelijkheid.

3. De kans op wiegendood is hoger

Ook deze aanname klopt niet en is niet wetenschappelijk onderbouwd. Wiegendood betekent het plotseling, onverwacht en onverklaarbaar optreden van de dood bij een jong kind waarvoor geen oorzaak kan gevonden worden. Wiegendood kan overal en op elk moment optreden, dus ook in de wieg, het ouderlijk bed, maxicosi, draagdoek, enzovoort.

Sterftes bij slapende baby’s zijn vaak te wijten aan onveilige omstandigheden of door een val uit het bed. Daarom is het belangrijk om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. In dit geval spreken we dus niet over wiegendood maar over verstikking. Een groot verschil!

Samen slapen bevordert een gelijkmatige ademhaling van je baby. Apneu (het stoppen van de ademhaling gedurende 15-20 sec) kan herhaaldelijk optreden. In dit geval daalt ook de hartslag van je baby. Door samen te slapen kan je onmiddellijk reageren als de apneu aanhoudt. Je baby even aanraken is vaak al voldoende. Dit doe je overigens ook onbewust als je baby naast je ligt. De ademhaling van jezelf en die van je baby verlopen simultaan als je samen slaapt, waardoor baby’s minder snel ademhalingsproblemen vertonen dan baby’s die in hun eigen bed liggen.

 

Slapen jullie samen? Waarom wel/niet?

Meer lezen