Mmm, een fris gewassen baby ruikt zo lekker! Je kan erg ver gaan in de dagelijkse babyverzorging. Babyshampoo, badolie, doucheschuim zijn allemaal bedoeld om de gevoelige babyhuid te verzorgen. We staan er niet bij stil, maar al die babyproducten zijn eigenlijk niet eens nodig. En op lange termijn zelfs schadelijk.

In de meeste verzorgingsproducten vind je heel wat kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen. En dat heb je liever niet op die gevoelige babyhuid.

Babyverzorging met enkel water

Klinkt logisch maar toch doen we het meestal niet. Onze kinderen wassen enkel en alleen met water. Ja, dat kan! Kinderen zweten niet zoals volwassenen omdat ze nog geen last hebben van de vervelende effecten van hormonen. Wassen met shampoo en zeep zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Om de droge huid te verzorgen, ga je zalfjes en crèmes smeren. En daar is de vicieuze cirkel!

We maken onze huid afhankelijk van de verzorgingsproducten. Met shampoo en zeep was je de natuurlijke talglaag van de (hoofd-) huid. Dat laagje houdt je huid gezond. Als je het weg wast, gaat je hoofdhuid nog meer talg produceren om de balans te herstellen, waardoor jij het weer wil wassen.

Water is volledig onschuldig, maar ook een te veel aan water is niet goed voor de huid. Water droog namelijk ook wel wat uit. Beperk het badje daarom tot 1 of 2 keer per week. Je baby wordt toch niet echt vuil. Tip: doe wat moedermelk in het water en je baby is extra zacht!

Ook een ouder kind kan je enkel met water wassen. Is hij wel erg vuil, kan je een natuurlijke zeep gebruiken (bv. olijfoliezeep).

Weet wat je smeert

Gebruik je toch liever verzorgingsproducten, bekijk dan het etiket. Vermijd volgende ingrediënten (overgenomen van Verzorgingsproducten voor fris-en-fruitige kinderen (Kiind))

  • Minerale olie: kan ervoor zorgen dat de huid zelf geen olie meer aanmaakt en er zijn aanwijzingen dat het kankerverwekkend is.
  • Ftalaten: kunnen leiden tot lever-, nier- en hormoonproblemen en zijn mogelijk kankerverwekkend. Sommige ftalaten zijn inmiddels al verboden in de EU, maar nog niet allemaal.
  • Triclosan: is een pesticide en staat bekend om zijn hormoonverstorende werking.
  • Parabenen (weekmakers): brengen de hormoonhuishouding in de war.
  • Synthetische muskverbindingen: kunnen kanker veroorzaken.
  • Alkylfenolen zoals Bisphenol A (BPA): zijn ook hormoonverstoorders.
  • SLS (zorgt voor schuim): lost natuurlijk huidvet op, is mogelijk kankerverwekkend en kan sterke huidirritatie veroorzaken

Producten die ik zelf al getest heb:

  • Weleda shampoo en billencrème, hier ben ik erg tevreden van. Ik heb ze zelden nodig, maar ze doen goed hun werk en hebben een neutrale geur.
  • Naïf care badolie. Deze heeft wel een sterke geur en is niet zo goedkoop. Mijn flesje is leeg, en vanaf nu gebruik ik gewoon moedermelk. Beter en helemaal gratis.

Luiers en billendoekjes

Ook in luiers en billendoekjes zitten schadelijke stoffen. Daarom gaan we voor wasbaar! Wegwerp billendoekjes geef ik wel mee met de creche. Ik gebruik de WaterWipes, bestaat uit 99% uit – juist, ja- water! In de Albert Heijn heb ik ook al de Neutral producten zien staan. Deze heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar ben er wel benieuwd naar (voor mezelf dan). Ze hebben ook deodorant, afwasmiddel en waspoeder in hun gamma. Als iemand er ervaringen mee heeft, mag je die altijd delen! 

Ach, ik ben toch ook groot geworden?

Je kan het bovenstaande allemaal bagatelliseren door te stellen dat wij toch ook allemaal groot geworden zijn! Dat klopt, maar anderzijds kennen we ook allemaal wel iemand die kanker heeft. Kan het niet zijn dat het een met het ander te maken heeft? Ik weet het niet, maar voorzichtigheid kan zeker geen kwaad. 

En bovendien is het ook gewoon erg goedkoop!

Meer lezen