Een leuk en verrassend cadeau kregen we voor kerst: een cursus babymassage. En vandaag was het zover.

Baby’s houden van geborgenheid en lichaamscontact. En dat is precies wat een babymassage doet. Het was in elk geval een ongelofelijk succes. Elli heeft er met volle teugen van genoten en lag met momenten echt te kirren van plezier. Naar het einde was ze erg rustig en viel ze bijna in slaap van deugd.

Babymassage: waarom?

Het is gezond: in veel culturen hoort massage tot het dagelijks verzorgingsritueel, zowel bij baby’s als volwassenen. Massage stimuleert de spijsvertering, vermindert krampjes, maakt de spieren sterker en helpt om te ontspannen. Na een massage slaapt een baby vaak rustiger of dieper. Bovendien reduceert het stress. Er wordt minder cortisol (stresshormoon) aangemaakt en meer dopamine (gelukshormoon), serotonine (kalmerend hormoon) en oxytocine (knuffelhormoon).

Door je baby te masseren leer je zijn lichaamstaal nog beter kennen. Het is dan ook een manier van communiceren. Je hebt even alleen maar oog voor elkaar: je maakt contact met je baby via je handen. Je baby zal dit beantwoorden door te bewegen en eigen geluidjes te produceren. Niet alleen jij, maar ook je baby leert zijn lichaam beter kennen. Laat het genieten beginnen!

 Enkele tips uit de workshop

  • Kies een rustige omgeving, zonder te veel omgevingslawaai (achtergrondmuziek kan helpen om te ontspannen)
  • Zorg dat de ruimte voldoende warm is
  •  Geef je baby even de tijd om eraan te wennen
  • Gebruik voldoende olie (olijfolie of amandelolie zijn perfect)
  • Oefen voldoende druk uit. Een massage is meer dan je baby strelen. Lichte druk kriebelt en activeert. Stevige druk zorgt voor ontspanning
  • Masseer steeds met de klok mee, bijvoorbeeld op de buik. Op die manier volg je de richting van de darmen, wat helpt bij krampjes.
  • Als je baby honger heeft, leg de massage stil en geef eerst eten. Als je honger hebt, kan je je moeilijk ontspannen.
  • Je kan alle lichaamsdelen masseren: de buik, de armen en handen, benen en voeten, de rug, het gezicht en het hoofd. De volgorde maakt niet veel uit.
  •  Geniet ervan! Wordt je baby moe, leg hem dan te slapen. Doel bereikt!

Hebben jullie wel eens een babymassage geprobeerd?

Even voelen

Lachen

Genieten

Bijna in slaap