De geboortelijst, bijna elke ouder legt er één. Die zet je dan vol producten waarvan je denkt dat ze echt nodig zijn, of gewoon leuk om te hebben natuurlijk. Nu we een aantal maanden verder zijn, merk ik dat veel van die dingen hier gewoon in de kast liggen en amper gebruikt worden. Vooral die dingen die je baby a-b-s-o-l-u-u-t nodig zou hebben. Niet dus!

Ik vond het zelf handig om ervaringen van andere mama’s te lezen, dus hier mijn overzicht van spullen die ik als erg zinvol ervaar en spullen die amper gebruikt worden, per categorie. Een geboortelijst voor alle mama’s in spe!

Zuigelingenvoeding

Als je borstvoeding geeft, heb je de eerste maanden normaal gezien helemaal niets nodig. Lekker goedkoop!

Als je weer gaat werken of op uitstap gaat zonder baby, heb je wel flesjes (of beker) nodig en een goede borstkolf. Wacht in elk geval met het introduceren van flesjes tot 6 weken om speen-tepelverwarring te vermijden. Je hoeft ze dus nog niet onmiddellijk aan te schaffen.

 • Nodig: een goede dubbele borstkolf (bv. Medela), enkele flesjes kleinste maat (met flesjes van 150 ml kom je nog héél lang toe). De borstkolf is niet goedkoop, maar denk eraan dat je honderden euro’s uitspaart door geen kunstvoeding te kopen ;-).
 • Handig: 3 voedingsbeha’s en borstcompressen om lekkende melk op te vangen (ook al handig tijdens de zwangerschap), een borstvoedingssjaal of grote tetradoek om te voeden in het openbaar, slabbetjes of spuugdoekjes, een droogrek voor flesjes en een flessenwarmer
 • Overbodig: melkpoeder en poeder verdeeldoosjes, fopspeen (zeker niet voor 6 weken)*

*Jammer genoeg hebben ze Elli dit al gewoon gemaakt in het ziekenhuis, maar dit is niet echt borstvoedingsvriendelijk… Ben ik ook pas later te weten gekomen.

Dubbelzijdige kolf is een must als je gaat werken

 

Vaste voeding

Na 6 maanden ga je ook bijvoeden. In die fase zijn we nog niet, maar ik heb er wel al een idee over. Als je geen groenten- of fruitpap geeft, maar écht vaste voeding, heb je ook weer niet veel nodig:

 • Nodig: je baby’s handen en vaste voeding (eet met de pot mee)
 • Handig: slabben met lange mouwen (afwasbaar zijn), een eetstoel, een happy mat of groot bord
 • Overbodig: kinderborden en bestek, een babycook

Dit ben ik allemaal nog maar vrij recent te weten gekomen. Net als iedereen heb ik wel kinderborden en bestek op de lijst gezet. Die zullen nog wel als speelgoed kunnen dienen.

 Slapen 

Om te slapen, heeft je baby ook niet echt veel nodig. Een aangename en veilige slaapplek kan vanalles zijn: een wieg, babybed, of het ouderlijk bed. Een aparte kamer is eigenlijk nog niet nodig. Je baby zal beter slapen als het dicht bij je in de buurt ligt, en het is ook veiliger (wiegendoodpreventie). Samen slapen is veruit de goedkoopste manier (en stiekem ook de leukste).

 • Nodig: een veilige slaapplek
 • Handig: slaapzakjes (2 of 3 is voldoende) of een deken uit katoen of wol. Een nachtlampje met zacht licht om ’s nachts te voeden. Een hellend kussen bij verkoudheid.
 • Overbodig: een eigen bedje met matras, hoeslakens, lakens en dekens (toch de eerste 6 maanden)

 Kleding 

Kleding dient als een tweede huid. Het is hierbij belangrijk dat kledij comfortabel zit, zodat het de huidfuncties niet verstoort en kan ondersteunen. Let op voor nieuwe kledij. Deze kunnen heel wat gifstoffen bevatten. Te verkiezen materialen zijn wol, zijde, (bio)katoen, en linnen. Ik heb zelf de voorkeur voor rekbare stoffen, zoals tricot van biokatoen. Gaat vlot bij aan- en uitdoen, is comfortabel en zacht, en je baby heeft er voldoende bewegingsvrijheid mee.

Een pyjama/speelpakje kan ook gewoon overdag gedragen worden. Het is gemakkelijk en zit heel comfortabel. En dan heb je geen tientallen broekjes en shirtjes nodig die bij elkaar passen. Je baby slaapt toch het meest van de tijd! Je kan nieuwe kledij kopen, maar ook zelf (laten) maken of tweedehands lenen/overkopen van andere mama’s.

 • Nodig: een tiental rompers maat 50/56 en 62/68 voor de eerste maanden, een babymutsje voor buiten, een paar kledingsetjes en/of pyjama’s in verschillende maten, sokjes, 1 of 2 jasjes.
 • Handig: lederen babyslofjes (bv. Bobux) voor buiten: lekker warm! Zeversjaaltjes om de kledij te beschermen.

Elli in handgemaakte kledij van biologisch tricot (door oma)

Verzorging

Je baby’s huid is nog erg kwetsbaar en heeft echt geen 10 verzorgingsproducten nodig. Met water heb je eigenlijk alles wat je echt nodig hebt. Doe je er wat moedermelk bij, is je baby extra zacht. Een babybadje is handig, maar het kan ook gewoon in het grote bad of in de gootsteen. Elke dag wassen is leuk, maar ook niet nodig. Bespaar je dus de moeite en energie en was je baby slechts 1 of 2 keer per week. Op die manier voorkom je dat de huid uitdroogt en je verzorgingsproducten nodig hebt. Lees ook: Was je baby goedkoop en gifvrij.

 • Nodig: een veilige wasplaats (een bademmer, babybad, gootsteen of gewoon bad), tetradoeken en badcape om je kleintje af te drogen, een verzorgingskussen (met hoes of handdoek).Vanaf het eerste tandje een tandenborstel en tandpasta.
 • Handig: badthermometer, tetra washandjes, nagelschaartje, baby wattenstaafjes, babyolie bij droge huid
 • Overbodig: shampoo en zeep

Tip: kan je het niet laten om toch shampoo en zeep te gebruiken, gebruik dan milde producten zoals biologische olijfoliezeep of de producten van Weleda of Naïf Care.

In de bademmer

Luiers

De wasbare luiers van vandaag zijn snel, gemakkelijk en praktisch in gebruik. Het zijn echt geen doeken met veiligheidsspelden. Door nieuwe materialen en technieken behoren lekken en spoelen tot een heel ver verleden. Het is wel een dure aankoop, maar dat haal je er zo weer uit.

 • Nodig: ongeveer 24 gewone luiers, 3 of 4 nachtluiers, een luieremmer met wasnet, papieren inleggers, (wasbare) billendoekjes (bv Cheeky Wipes), een luiervriendelijk waspoeder. Of eco-luiers als je wasbaar geen optie vindt.
 • Handig: Water Wipes billendoekjes voor onderweg, een waterdichte zakje voor vuile luiers onderweg, kokosolie
 • Overbodig: billencreme (zelden rode billetjes bij wasbare luiers)

Bij zindelijkheidscommunicatie zijn oefenbroekjes en een potje wel handig, maar niet nodig. Kan ook gewoon op het grote toilet of in een kommetje.

Cheeky Wipes: de propere doekjes zitten in de blauwe doos, de vuile gaan in de groene

Cheeky Wipes

Op uitstap 

Hoewel een wandelwagen het meest gekozen middel is om je baby te vervoeren, vind ik een draagdoek nuttiger en aangenamer. Je kan die ook binnenshuis gebruiken, bijvoorbeeld om je kind te troosten of te laten slapen. Ook om te winkelen vind ik het een meerwaarde: je hebt je handen vrij! Ga je met de auto, dan is een veilige autostoel wel een must.

 • Nodig: een ergonomische draagdoek of draagzak (géén Babybjorn of Stokke), een autostoel, een handige (verzorgings-)tas met wat reservekledij, luiers, billendoekjes en een verzorgingsmatje.
 • Handig: een (tweedehandse) wandelwagen. Als je vaak fietst met je kind, is een bakfiets ook wel handig.

draagdoek Babylonia Tricot Slen

draagdoek Babylonia Tricot Slen

 

In de wandelwagen (wordt eigenlijk erg weinig gebruikt)

Spelen

Speelgoed heeft je kind natuurlijk niet nodig. Het kan met vanalles spelen, en overal, maar het is vaak wel leuk om toch iets in huis te hebben. Een speeltapijt vinden wij wel erg handig en leuk. Elli beleeft er in elk geval wel wat plezier aan. Maar een gewoon deken kan natuurlijk ook dienst doen. Veilig en zacht bijtspeelgoed is ook zinvol, zeker in de ik-stop-alles-in-mijn-mond fase, waar Elli momenteel in zit. Sofie de giraf is hier ook een winner: het maakt geluid, is zacht, en bijtbaar!

 • Nodig: helemaal niets
 • Handig en leuk: een rammelaar, bijtspeeltje (bv Sofie de Giraf), een speelkleed of -tapijt, een knuffeldoekje dat geur opneemt (bv. van Peppa) voor in de creche, een zwart/wit-boekje om naar te kijken.
 • Overbodig: een wipstoeltje of relax, knuffels, kinderzetel, duur speelgoed (ik mis dit alles echt niet)
Sofie de Giraf

Sofie de Giraf

Varia

 • Nodig: een goed handboek borstvoeding (Stefan Kleintjes of La Leche League)
 • Handig: 2 XXL tetradoeken voor onderweg. Ze zijn voor vanalles goed! Zo’n doek neemt geuren op en is zacht, waardoor het kan dienen als lakentje, knuffel, beschermer tegen de zon, spuugdoek, enzovoort.
 • Overbodig: een babyfoon! We hebben het wel, maar gebruiken het zelden. Enkel als Elli in slaap is gevallen en wijzelf even gaan douchen, zetten we hem aan. Aangezien ze verder altijd bij ons in de buurt is, ook ’s nachts, hebben we het zelden nodig.

Handboek Borstvoeding (La Leche League)

Aanvullingen? Shoot!