Ik krijg vaak de vraag hoeveel we nu besparen door wasbare luiers te gebruiken. Omdat ik het niet zeker weet, heb ik een poging gedaan tot berekening. En, ik schrik er zelf van!

Veel hangt natuurlijk af van welke soort luier je hebt, want er zijn grote verschillen in. Een overzicht over de soorten wasbare luiers vind je in dit artikel:

Wegwerpluiers

Per kind gebruik je zo’n 5000 wegwerpluiers in totaal. Als je weet dat een gemiddelde luier 23 cent kost, kom je al gauw aan 1150 euro per kind.

Stel dat je een abonnement op pampers neemt, dan betaal je 350 euro voor 12 maanden. Dat is best weinig en veel minder dan wat je in de winkel betaalt. Als je ervan uitgaat dat je kind 2,5-3 jaar in de luiers zit, kom je op 875-1050 euro op per kind uit.

Ik reken er de billendoekjes hier niet bij. Want die kan je ook met wasbare luiers nodig hebben, tenzij je opteert voor Cheeky Wipes (zoals ik). Daarmee besparen we ook nog eens voor honderden euro’s.

Alle gevulde luiers moet je natuurlijk ook ergens kwijt. De luiers gaan met inhoud en al de vuilbak in, bij het restafval. Per kind zouden we 1000 tot 1400 kg (dat is meer dan een ton!) afval hebben te verwerken door luiers. In Nijlen betaal je 20 cent per kilogram, wat neerkomt op 200 tot 280 euro. Als je de luiers eerst nog in een vuilzak steekt, dan betaal je daar ook nog voor.

Wasbare luiers

Wij hebben niet voor het goedkoopste systeem gekozen, maar voor luiers in 1 maat, waardoor we hier de hele luierperiode mee door kunnen.

Aankoop pakket 24 luiers + benodigdheden = 285 eur (pakketprijs).

Ik heb nog 4 nachtluiers bijgekocht, zodat ik ’s nachts niet moet opstaan om te verschonen (absorberen nog beter). Deze zijn in 2 maten:

Aankoop 4 nachtluiers maat 1 = 75 eur
Aankoop 4 nachtluiers maat 2 = 75 eur

Eventueel: aankoop van papieren inleggers (vanaf 6 maanden). Ongeveer 12 rollen over de hele luierperiode maakt  48 eur in totaal. Je kan ook voor wasbare inleggers gaan, wat nog goedkoper is.

We wassen de luiers 2x per week. Gemiddeld is een kind met 2.5 jaar zindelijk, dan komen we dus op 260 wasbeurten in totaal. Ik was de luiers op 40°C in een machine A+++, wat neerkomt op ongeveer 0.75 cent per wasbeurt (inclusief slijtage, waspoeder, water en elektriciteit). Dit maakt 195 euro waskosten in totaal. Hierin zitten niet alleen de luiers maar ook de billendoekjes inbegrepen.

Conclusie: hoeveel besparen we?

Als we uitgaan van de gemiddelden:

 WegwerpWasbaar
Aankoop1000 euro/kind483 euro
Verbruikskosten240 euro/kind (afval)198 euro (was)
   
Totaal1240 euro/kind678 euro

Omdat we wasbare luiers kunnen gebruiken voor meerdere kinderen, besparen we al snel meer dan duizend euro. Ook de belasting voor het milieu is veel lager, dus dragen we op dat vlak ook een steentje bij.

Bronnen