Het is weer jeugdboekenweek! Van 5 tot 20 maart kan je in alle boekhandels terecht voor de leukste kinderboeken. 

In een eerder bericht over speelgoed kon je al lezen dat ook boeken tot speelgoed kunnen behoren. Ook baby’s kunnen al van boeken genieten. Kinderen die al van jongs af aan spelen met boeken en luisteren naar verhalen of liedjes, leren sneller nieuwe woorden en leren op latere leeftijd sneller lezen. Ze leren al spelenderwijs omgaan met boekentaal, wat toch nog anders is dan gesproken taal.

Baby’s en boeken

Echt lezen doen baby’s natuurlijk nog niet, maar verwonderd kijken naar plaatjes kunnen ze al heel snel. 

De eerste maanden zijn knisperboekjes of stoffen boeken heel erg in trek. Ze voelen zacht aan, maken leuke geluidjes, hebben leuke kleurelementen en zijn veilig om in de mond te stoppen. Ook als je baby nog niet echt naar de plaatjes kijkt, is het spelen met een boek al erg leuk. De eerste maanden zijn zwart/wit boeken ook erg geschikt: door de contrasten trekken ze onmiddellijk de aandacht. Pasgeboren baby’s kunnen toch nog geen kleuren onderscheiden. Het gaat dan vooral om de figuren of contrasten.

Leuke baby- en kinderboeken vind je op de website Boekenzoeker. Je kan sorteren op leeftijd, op genre of op thema. Een erg handige website met zeer uitgebreid aanbod.

Onze favorieten

1. Ik voel, ik voel … een beer 

Een leuk zwart-wit boekje met hier en daar een klein kleuraccent. In dit boek maken baby’s en peuters kennis met verschillende dieren. Die dieren kan je voelen, ze zijn uitgevoerd in stofjes, vachtjes, wol of blink.  Een eenvoudig maar rijk en stijlvol boek, dat door de voelelementen en de zwart-witcontrasten al boeiend is voor de allerkleinsten.

Afbeeldingsresultaat voor ik voel een beer

2. Knisperbeestjes

Een lekker zacht ritselboekje in verschillende thema’s. Ontdek hier de beestjes in de jungle, speciaal voor de allerkleinsten. 

knisperbeestjes jungle clavis | ilovespeelgoed.nl

3. Rupsje nooit genoeg

Een echte klassieker! Het verhaal gaat over een kleine rups die altijd maar honger heeft, tot hij uitgroeit tot een prachtige vlinder. Niet voor baby’s ontworpen, maar wel leuk om in te kijken! 


4. Jip en Janneke

Alle boekjes van Jip en Janneke vind ik heel erg leuk. In dit boek zijn Jip en Janneke duidelijk dierenvrienden. Je ziet hen in de dierentuin, bij de poes die kleintjes kreeg, of op wandel met de poes en hond in de poppenwagen. Behalve met heel wat dieren, is het hier fijn kennismaken. Geschikt voor al wat oudere kindjes, maar ook voor baby’s al leuk om naar te kijken.

Wat zijn jullie favoriete boeken voor baby’s?