Helemaal onmisbaar bij een baby: billendoekjes! Bij elke verschoonbeurt heb je er nodig, en ik zou niet willen tellen hoeveel we er gebruiken. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in? Vaak vind je meer dan 10 ingrediënten op het etiket, gewoon om die billen proper te krijgen. Best veel als je het mij vraagt! Zijn die allemaal wel nodig? En vooral: veilig?

Wat zit er allemaal in?

Het uitgangspunt “het wordt verkocht, dus het zal wel oké zijn”, klopt niet. Er bestaan geen strikte regels omtrent verzorgingsproducten, ook al zijn baby’s en kleine kinderen (en zwangere vrouwen trouwens) een kwetsbaar doelpubliek. In Was je baby goedkoop en gifvrij werd al een deel van de sluier gelicht.

De consumentenbond van Nederland deed eerder een onderzoek naar billendoekjes. In 2014 kwamen ze in Frankrijk al tot eenzelfde resultaat. De resultaten liegen er niet om. Ik kopieer even de korte samenvatting:

  • Er zitten veel ingrediënten in babydoekjes. Vrijwel altijd meer dan 10, en soms meer dan 20. We vragen ons af of dat wel nodig is, want er zijn ook babydoekjes met maar een handjevol ingrediënten.
  • Meer dan de helft van de doekjes (18 van de 32) bevat parfum. Daarvan vinden we dat het niet thuishoort in babyverzorgingsproducten.
  • Van een aantal ingrediënten vragen we ons af ze wel in babydoekjes zouden moeten zitten. Het gaat dan voornamelijk om conserveringsmiddelen, zoals phenoxyethanol en parabenen. Van de 32 doekjes bevatten er 25 dat soort stoffen.

Bron: Consumentenbond

Is dat erg? 

Goh, moeilijk te zeggen. In hoge concentraties zijn veel van deze stoffen schadelijk, dat is zeker. Of de concentratie in billendoekjes schadelijk is, is moeilijk in te schatten.  Er wordt al jarenlang onderzoek naar gedaan naar de effecten van al deze stoffen apart. Daarbij wordt dan nagegaan of de stof veilig is of niet. Onderzoek alleen is natuurlijk niet genoeg. Als blijkt dat een stof schadelijk is, moet die eventueel verboden worden, en dan zijn we weer een aantal jaren verder voor dat ook effectief gebeurt. Wordt een stof verboden, dan komen ze wel weer aanzetten met een nieuwe stof, en alles start van voren af aan!

De meeste ouders gebruiken de doekjes wel meermaals per dag, en we wassen niet na met water. De schadelijke stoffen blijven dus aanwezig op de huid. Trouwens, ooit al eens het mondje of gezicht proper gemaakt met zo’n billendoekje? Veel baby’s krijgen er prompt uitslag van. Het verdwijnt weer na 10 minuten, maar voor mij toch een aanwijzing dat het niet helemaal OK is.

Wat is het alternatief?

Ik testte verschillende doekjes uit.

1. Cheeky Wipes

Soms kan het heel simpel zijn: wat dacht van je een doekje met water? Thuis gebruiken we de Cheeky Wipes. Dit zijn wasbare billendoekjes uit katoen of bamboe. Ecologisch verantwoord en gewoon ook erg gemakkelijk! Omdat we ook wasbaar luieren, is het helemaal gemakkelijk en gaan ze samen met de luiers de was in. We hoeven er dus geen aparte machine voor te laten draaien. Je zou ook perfect (hydrofiele) washandjes kunnen gebruiken en nat bewaren in een doos, net zoals de Cheeky Wipes, maar dan goedkoper. De vuile doekjes kan je eerst laten weken en daarna wassen, zodat het meeste vuil al weg is.

2. Water Wipes

Een doekje met water, meer moet dat toch niet zijn? Maar dat is nu ook niet zo handig om mee te nemen onderweg. Daar heeft WaterWipes iets voor: billendoekjes uit 99.9% water! Dat kan dus. De overige 0.1% is grapefruitextract voor een frisse toets. Wij gebruiken deze voor onderweg. Er zit standaard een pakje in de rugzak. Volgens de beschrijving zijn ze maar 4 weken na opening bruikbaar, maar wij doen er minstens dubbel zo lang over. Slecht worden ze niet, enkel ietsje droger aan het einde maar nog steeds bruikbaar. Ze zijn ook ideaal als snoetenpoetser, dus je moet niet met 2 verschillende pakjes rondzeulen. Niet de goedkoopste, wel de beste! Een multipack kost 15 euro en dan heb je 4 pakjes. Je koopt ze online of in de betere babywinkel.

WaterWipes

3. Jackson Reece

De doekjes van Jackson Reece mocht ik uittesten van Blabloom. Ook deze doekjes zijn helemaal vrij van schadelijke stoffen, maar in vergelijking met WaterWipes bevatten ze wel heel wat meer ingrediënten. Ik hou niet helemaal van de geur, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Het lipje komt ook regelmatig los, waardoor het na een tijdje niet goed meer plakt. Toch een klein minpuntje.

4. Neutral

De doekjes van Neutral vind je gewoon in de Albert Heijn, wat wel erg makkelijk is. Ik vind ze zelf veel te droog, maar dat is misschien omdat ik WaterWipes gewoon ben? De geur is neutraal, maar ik moet er te veel gebruiken om alles proper te krijgen.

Waar op letten?

Als je billendoekjes koopt, kan je deze vragen stellen om zeker te zijn:

  • Zonder parfum?
  • Zonder alcohol?
  • Zonder parabenen?
  • Hypoallergeen?
  • Biologisch afbreekbaar?

In het artikel van de Consumentenbond vind je een overzicht met schadelijke stoffen per merk.  De groene zijn als veilig gemarkeerd.

 
 
tabel babydoekjes
Babydoekjes vergeleken door de Consumentenbond
 

Welke billendoekjes gebruik jij?

Lees meer