Met het mooie weer dit weekend, heb ik alvast mijn voorzorgen genomen. Met een baby de zon in, wat kan en wat niet?

Tot 6 maanden
Je kan je baby best zoveel mogelijk uit de zon houden. Onder de zes maanden maakt een baby nog geen melamine aan, nodig als bescherming tegen UV-straling. Het advies om je baby volledig uit de zon te houden, is dus wel belangrijk. Zelf zijn we vorige maand naar zee geweest bij de eerste zon en hoewel we er op gelet hebben, was Elli haar neusje lichtjes rood. De minste zonnestralen kunnen dus al genoeg zijn! Hoe kan je dan toch naar buiten? Doe je baby een losse, dunne T-shirt aan met lange mouwen en een zonnehoedje, eventueel zonnebril. Onder de zes maanden gebruik je best geen zonnecrème. Kom je toch in de zon, kies dan een zonnecrème op natuurlijke basis.

Bescherm je kind
Ook na zes maanden houd je je kind best zoveel mogelijk uit de zon, zodat insmeren niet nodig is. Kinderen hebben een veel dunnere huid dan volwassenen. Pas rond de leeftijd van 20 jaar bereikt je huid de maximumdikte.

Let op: ook in de schaduw kan je verbranden, via de reflectie van water of steen. Dan is insmeren dus wel noodzakelijk. Ook als je kind een hoedje draagt, kan het gezicht nog verbranden. Vergeet de lippen niet met lippenbalsem en geef voldoende vocht (moedermelk of vanaf 1 jaar water).

Natuurlijke zonnecrème 
Vanaf zes maanden kan je een zonnebrandcrème gebruiken op natuurlijke basis. Een goede zonnecrème beschermt zowel tegen UV-A als tegen UV-B en bevat geen chemische of schadelijke stoffen. Klinkt logisch, maar in praktijk niet zo eenvoudig te vinden. Nog een voordeel: een natuurlijke zonnecrème kan je 2 tot 3 jaar gebruiken, een synthetische maar 1 jaar.

Waar let je op?

  • Kies een zonnecrème op basis van mineralen: titanium dioxide of zink oxide. Deze werkt onmiddellijk na het opbrengen en behoudt langer zijn werking.
  • Vermijd gecoate nanodeeltjes. Door nanodeeltjes wordt de werking van de crème verbeterd, maar het is niet helemaal veilig. Het heeft nadelige effecten als de stof in de bloedbaan komt.
  • Synthetische zonnecrème werkt pas na 30 minuten en dien je echt regelmatig opnieuw aan te brengen. De chemische producten zijn niet zo goed voor de kwetsbare kinderhuid.
Welk product voldoet aan deze normen? 

Ikzelf ben gisteren een biowinkel binnengestapt en heb me de Lovea Kids aangeschaft. Een zonnecrème factor 50,waterbestendig, met minerale UV-bescherming op basis van titanium dioxide. Gecertificeerd door ecocert (dan ben je zeker). Het is biologisch en speciaal voor kinderen. Zonder parfum, parabenen en nanodeeltjes. Op de verpakking staat dat ze te gebruiken is vanaf 3 jaar, maar dat is wetgeving. Omdat het product biologisch en mineraal is, mag je het dus ook voor baby’s gebruiken.

Opgelet: zonnecrème beschermt niet tegen huidkanker.

Lovea biolijn

Je kan deze ook online vinden op Greenjump. Een flesje van 100ml kost 18.99 euro.

We zullen het dit weekend zeker uittesten, ik ben benieuwd. Welke zonneproducten gebruik jij voor je baby?