De zon schijnt, het is lekker warm, dus ideaal zwemweer! Elli krijgt haar zwemluier aan en plonst er lekker op los.

We zijn nog niet echt met haar gaan zwemmen. In de meeste zwembaden zit erg veel chloor, en dat wordt afgeraden voor baby’s jonger dan 12 maanden.

Dokters en onderzoekers zijn het met elkaar eens. De longen van een baby zijn nog onvoldoende ontwikkeld en erg vatbaar voor infecties. Chloordampen zijn absoluut te vermijden, zeker in Belgische zwembaden of subtropische baden omwille van het microklimaat.

Uit onderzoek van De Hoge Gezondheidsraad (2012) blijkt dat het chloorwater in onze zwembaden niet proper is. De meeste mensen douchen niet of onvoldoende (met zeep) voor het zwemmen, en er is te veel urine in het water. Zweet, urine en huidschilfers voegen amines toe aan het chloorwater, waardoor het chlooramines worden. Als je binnen het kwartier last krijgt van prikkende ogen, is het water niet schoon. Het is niet goed voor jezelf, maar zeker niet voor baby’s. Vermijden dus!
Wil je wel gaan zwemmen met je baby? Dat kan dus vanaf 12 maanden in een proper en hygiënisch zwembad. Voor 12 maanden kan je wel naar een proper en hygiënisch chloorarm bad (alle S&R zwembaden) of je kan aan watergewenning doen in bad, gewoon thuis. Lees ook Babyproof de zon tegemoet!