Mag ze eens proeven van een ijsje? Of van de pudding? Als ik dan nee antwoord, krijg ik soms vreemde blikken. Eens proeven, dat kan toch geen kwaad? Wel, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Je mag me gerust streng noemen, maar ik geloof niet dat suiker iets bijdraagt aan de groei of ontwikkeling van een baby en daarom hebben we als richtlijn: geen suiker onder de 2 jaar. Hopelijk lukt dit!

Waarom geen suiker?

Suiker draagt niets toe, helemaal niets. Het is zelfs slecht voor je, en zeker voor kleine kinderen. Het levert calorieën op zonder nuttige vitamines. Teveel suiker zorgt voor vet waarvan je dik wordt. Het neemt plaats in je maag, waardoor je geen plek over hebt voor voedzaam eten. Het is ook nog eens heel slecht voor de tanden (ook al heeft je baby er nog geen) en voor de bloedsuikerspiegel.

Het is belangrijk om een stabiel bloedsuikerniveau te hebben. Je lichaam doet erg haar best om dat te bekomen. Als je iets eet, gaat het omhoog. Is het lang geleden, dan daalt je bloedsuikerspiegel. Door suiker te eten, stijgt het heel erg snel, wat niet goed is voor je lichaam. Als je bloedsuikerniveau uit balans is, kan je vermoeidheidsklachten krijgen en zelfs diabetes.

Wat bedoel ik met suiker?

Ik heb het over witte suikers en synthetische zoetstoffen (denk aan poedersuiker, fruitsuiker, siroop, en zoetmiddelen in bijvoorbeeld drank). Alle bewerkte suikers zijn te vermijden, ook suiker dat uit het fruit is gehaald, is pure suiker. Een stuk fruit is dat niet: daar heb je de vezels en de nodige voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Baby’s en peuters

Jonge kinderen zijn volop bezig om smaken te ontdekken en te leren eten. Door suiker toe te voegen aan het dieet, bederf je de originele smaken van het eten en laat je het bloedsuikerniveau onnodig stijgen. Bovendien kunnen kinderen hiervan onrustig worden.

Geef liever je kind met elke hap zoveel mogelijk voedingsstoffen die hij echt nodig heeft om te groeien en te spelen. Er is in zijn dag en in zijn buik geen ruimte voor troep.
Wat je wel kan geven zijn bijvoorbeeld gedroogde vruchten (vanaf 1 jaar). Deze zijn iets zoeter van smaak. Ook kan je ijsjes maken van moedermelk of gewoon een lekker stuk fruit.

Zo zielig!

Vind je het zielig om je kind geen suiker te geven (dus ook geen koekjes, snoep, fruitsap, …) denk er dan aan dat Belgische kinderen te dik zijn. Een gezond voedingspatroon leer je vanaf de geboorte kennen. Als je kind vanaf het begin suiker leert kennen (verslavend trouwens), kan het zijn dat hij alleen nog maar gezoete voeding wil en ander voedsel ‘saai’ vindt. Het is allemaal perceptie: is het zielig om je kind pure smaken te leren kennen of is het zielig om je kind – dat zich niet kan weren – bloot te stellen aan ongezonde voeding en hem op die manier andere (nodige) voedingsstoffen te onttrekken?

Daarom, nog een paar jaar wachten, lieve schat!

Pannenkoek van moedermelk, zonder suiker

Pannenkoek van moedermelk, zonder suiker

Meer lezen?