De zomer komt eraan! Het wordt snel weer wat warmer en dus komt de vraag: moet ik mijn baby extra water geven? Het antwoord is simpel: nee, dat hoeft niet!

De eerste zes maanden heeft een baby niets anders nodig dan (moeder)melk, geen ander voeding maar ook geen andere drank. Dit is wat de Wereld Gezondheids Organisatie aanraadt voor baby’s over de hele wereld, ook in de tropen. 

Maar heeft mijn baby dan geen dorst?
Ja, waarschijnlijk wel. Daarom is het belangrijk om te voeden op verzoek. Dus telkens je baby wil drinken, leg je hem aan of geef je hem een slokje melk. Je baby mag bij borstvoeding zo vaak en zo veel hij drinken als hij zelf wil. Hij is namelijk perfect in staat om zelf zijn behoeften te vervullen en op die manier voldoende vocht en voedingsstoffen te krijgen.

Moedermelk bevat ook een heel groot aandeel water. Het bevat ook zout en suiker. Als het erg warm is, zweet je baby meer en verliest hij meer zout. Door hem vaker aan te leggen, zal hij voldoende zout binnenkrijgen en dus niet uitdrogen. Water daarentegen bevat geen zout en kan er juist voor zorgen dat je baby extra uitdroogt, hoe onlogisch dat misschien ook lijkt. Dit geldt ook voor kunstvoeding, maar respecteer wel het maximum per dag.

Bij erg warm weer is het wel aangeraden dat je als moeder zelf voldoende vocht inneemt of extra fruit eet als je borstvoeding geeft.

Vanaf dat je baby zes maanden of ouders is, kan je wel water of koude thee tussendoor geven, maar het is niet de bedoeling dat het een voeding gaat vervangen. (Moeder)melk is en blijft de hoofdvoeding tot 12 maanden.

Twijfel je of je baby voldoende vocht binnenkrijgt? Tel dan de luiers. Vier à vijf zware luiers (of zes tot acht goed gevulde katoenen luiers) zijn een goede indicatie.

Lees meer
Veelgestelde vragen (Kind & Gezin)

Bij warm weer: geen extra water bij #borstvoeding geven (Kenniscentrum Borstvoeding)

Warm weer (La Leche League)