Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmachine… In het weekend staat onze wasmachine niet stil. Niet alleen kledij en handdoeken, maar ook onze wasbare luiers en billendoekjes komen aan de beurt.

We krijgen nog steeds vaak vragen over de luiers. Het blijft een intrigerend en onbekend fenomeen merk ik. Vooral over het wassen zijn er veel onduidelijkheden en vragen. Daarom leg ik hier uit hoe een goed wasritueel eruit ziet.

Wij hebben de pocketluiers van Little Lamb (one size). De luier heeft een binnenzijde uit fleece, de inleggers zijn van bamboe.

Wassen van luiers, hoe begin ik eraan?

Voor het eerste gebruik
Voor het gebruik kan je je luiers best al eens voorwassen om de resten van het productieproces te verwijderen. Was de luiers met wat wasmiddel. Laat drogen en ze zijn klaar voor gebruik.

Bewaren van vuile luiers
Bewaar je luiers in een wasnet in de luieremmer. Je hoeft ze niet in water te bewaren. Is je luieremmer vol, dan neem je het wasnet en plaats je die in de wasmachine (2 keer per week). Je moet ze er niet uithalen, dat doet de machine wel tijdens het draaien. We gebruiken ook wasbare billendoekjes. De vuile billendoekjes belanden net als de luiers in de luieremmer.

Wij hebben pocketluiers. Dit zijn luiers met een opening waarin je bamboe boosters steekt (2 of 3). Het zijn de inleggers die alles absorberen. Als je je luiers in de emmer gooit, haal je die boosters er (half) uit, zodat ze loskomen in de machine en goed gewassen worden.
Bovenop de luier leggen we een wegwerpvliesje of fleece inlegger. Dit maakt het makkelijk om de ontlasting in de WC te gooien (waar het hoort). Dit is niet nodig bij (borstvoedings)baby’s die nog geen vaste voeding krijgen.

Heb je luiers met velcro sluiting, sluit die dan altijd goed om de bamboe niet te beschadigen.

Het wassen zelf
Dit is heel simpel: Voorwassen -> wassen -> drogen

Was eerst de luiers met een kort voorprogramma (“opfrissen” of “voorwas”) met een klein beetje wasproduct (een half uurtje). Doel is om zoveel mogelijk stoelgang en urine te verwijderen als mogelijk. Op die manier gebeurt het wassen zelf beter omdat het wasproduct dieper in de lagen kan binnentreden.

Wassen zelf kan vanaf 40°C op een normaal programma voor katoen. Enkel in geval van ziekte, diarree of een infectie kan het nodig zijn ze warmer te wassen. Door op lage temperatuur te wassen, bespaar je geld en verslijten de luiers minder snel. Meer water of extra water is niet nodig en wordt zelfs afgeraden (ookal beweren de fabrikanten dus het omgekeerde)

Gebruik een wasmiddel zonder zeep en wasverzachter. Vloeibaar of poeder maakt niet uit. Let er wel op dat je een middel gebruikt met minder dan 5% zeep. Bij hard water voeg je een waterontharder toe (bv Calgon).

Drogen
Droog je luiers liever niet in de droogkast, hierdoor slijten ze sneller en dit is ook belastend voor het milieu. Ik hang ze altijd op de waslijn. De luiers zijn na een halve dag droog, de boosters hebben een dag (en nacht) nodig. Als de zon schijnt, hangen ze buiten, dan gaat het sneller. De zon zorgt ook voor desinfectie en natuurlijke bleking. De boosters durf ik wel in de droogkast laten drogen, samen met handdoeken. Dan zijn ze extra zacht!

Bij slecht weer, hangen we ze binnen

Vlekken
Heb je vlekken?  In dat geval hang je ze in de zon te drogen en weg vlekken! Hardnekkige vlekken kan je ook met ossengal zeep wegkrijgen, maar dat is hier nog niet nodig geweest.

Na 6 maanden gebruik

nog als nieuw

Tips om vlekken te voorkomen: gebruik geen billencremes. Dit geeft vlekken en vermindert de absorptie. Bij rode billen kan je kokosolie gebruiken. Toch liever een billencreme? Leg dan een vliesje in de luier.

Hulp bij lekken
Lekken je luiers? De kans is groot dat het absorptievermogen is aangetast omdat je luiers niet volledig schoon zijn. Dit zijn signalen: je luiers lekken aan de randen zonder dat ze echt vol zitten. Ze stinken naar urine of ammoniak als ze uit de machine komen of er net in geplast is. Ze zien er vlekkerig uit. De luiers voelen stug en hard aan.

In dat geval kan je de luiers ‘strippen’. Dit betekent dat je de opgehoopte zeeprestanten gaat verwijderen. Opgelet: strippen doe je enkel als de luiers echt niet meer proper te krijgen zijn. Dit is dus een uitzondering. Pas je wasrituelen aan om dit in de toekomst te vermijden.

Een handleiding om te strippen vind je hier.

Gerelateerd

Wasbare luiers, say what?
Het waarom van wasbare luiers
Besparen op luiers: hoeveel?
Billendoekjes, hoe het ook anders kan