Pindakaas? Gezond? En geef je dat al aan kleine Elli? Ja, dat doen we, en zelfs bewust!
Pindakaas zit boordevol goede vetten, wat je baby dus echt nodig heeft. Elli krijgt dagelijks een stukje brood, en we wisselen af met kokosolie, roomboter of pindakaas als smeersel.

Wat zit er in pindakaas?
De meest bekende pindakaas is die van Calvé. Eens kijken wat er allemaal in zit!Eerst en vooral pinda’s natuurlijk (85%) , wat betekent dat er ook enorm veel vet in pindakaas zit. Het goede nieuws is dat het om goede vetten gaat. Op 100 gram zit er 58 gram vet waarvan slechts 8,5 verzadigd. Die verzadigde vetten komen uit de raapzaak-, soja- en palmolie die worden toegevoegd. De overige vetten komen puur uit de pinda’s en bevatten gezonde vezels. Al deze vetten zijn erg goed voor de ontwikkeling van de hersenen.
Naast vetten zie je ook dat er suiker in pindakaas zit. Gelukkig gaat het hier niet om toegevoegde suikers, maar om suikers die van nature aanwezig zijn in de pinda’s.
Ten slotte is er ook nog het zout, wat wel wordt toegevoegd, al gaat het ‘maar’ om 0.6 g op 100 g, wat me erg weinig lijkt.

pindakaas

via Albert Heijn

 

Toch ben ik niet zo’n fan van deze pindakaas. Ik vind de toevoegingen van zout en olie niet nodig. Dat het ‘maar’ om 85 % pinda’s gaat, vind ik jammer. Pinda’s bevatten voldoende olie van nature. Het omstreden palmolie deed me nog wat extra twijfelen. Daarom ging ik op zoek naar een beter alternatief.

Puur natuur!

In de Albert Heijn kan je pindakaas kopen voor baby’s. Ik was helemaal blij toen ik deze pindakaas toevallig zag staan bij de babyvoeding! Deze pindakaas van de Kleine Keuken is biologisch, en zonder toegevoegde suikers, zout en palmvet. Het bestaat gewoon 100% uit pinda! En hij proeft erg lekker. Ook in biowinkels vind je 100% natuurlijke pindakaas. Daar word ik blij van 🙂

Je kan natuurlijk ook zelf je pindakaas maken. Neem ongebrande pinda’s en doe ze in een blender of keukenmachine. Voer langzaam de snelheid op. Eerst wordt het meel, vervolgens komt de olie vrij en na een paar minuten krijg je pindakaas.
Zelf nog niet geprobeerd, maar kan niet mislukken denk ik. De Kleine Keuken heeft ook appel- en peerstroop in het assortiment, en amandelpasta. In sommige (bio-)winkels vind je ook fruit- en groentespread. Dat kan je dus ook nog als broodbeleg gebruiken.

Wat met allergieën?
Er zijn heel wat ouders die schrik hebben om pinda’s of pindakaas te geven uit schrik dat hun kleintje een allergie ontwikkelt. Uit onderzoek blijkt nu dat het net die kinderen zijn die een hogere kans hebben op een allergie en dat je het best zo vroeg mogelijk introduceert. Wij hebben pindakaas rond 7 maanden voor het eerst gegeven.Wat is jullie mening over pindakaas voor baby’s?