Ik ben al een tijdje gefascineerd door BZC, “babyzindelijkheidscommunic nietatie”. Baby’s worden immers zindelijk geboren, dat wil zeggen dat ze signalen aangeven als ze naar toilet moeten. Net zoals ze signalen hebben voor honger of moe! Het is enkel aan de ouders om hierop in te gaan.

In het Westen zijn we dit afgeleerd, maar in heel veel delen van de wereld dragen baby’s geen luiers. En het duurt daar geen 2.5 – 3 jaar voor kinderen zindelijk zijn. Ouders kijken naar hun kind en weten wanneer ze hun behoeften moeten doen. Dit vind ik erg fascinerend, maar we hebben dit niet toegepast na de geboorte. Nu ik vakantie heb, wil ik er wel tijd voor maken.

Babyzindelijkheidscommunicatie

En dus zijn we gestart! Omdat ik de signalen (nog) niet goed herken, moet ik die eerst leren kennen. Niet vanzelfsprekend, want nu Elli bijna 10 maanden is, heeft ze die natuurlijk afgeleerd. Als mama en papa niet reageren op signalen, zal ze die ook niet meer uitzenden. Tijd om daar weer verandering in te brengen!

Elk kind heeft zo zijn eigen signaal. Dit kan zijn met de benen wiebelen, een bepaald geluid produceren, of net even heel stil worden. Wat Elli haar signaal is, kan ik momenteel niet zeggen, maar ik vermoed het laatste. Ik weet wel dat ze vooral plast na haar slaapje en na de voeding. Ik voel het wanneer de wasbare luier warm wordt, en wanneer ze dus geplast heeft. Kaka is iets lastiger, ook omdat die van Elli niet zo sterk ruikt. Maar dat zullen we ook wel snel merken:)

Stap voor stap

We leggen de lat dan ook laag, of liever helemaal geen lat. Elk opgevangen plasje of kakje is de moeite waard en een luier uitgespaard (in ons geval een latere wasmachine om te vullen :)). Het doel is niet dat ze meteen zindelijk is, wel om het potje vroeg genoeg te introduceren zodat dit als iets normaals wordt beschouwd.

Vandaag is ons potje aangekomen dat ik besteld heb bij Greenjump. Het is een mooi ecologisch potje dat – als het geen dienst meer doet – gecomposteerd kan worden en waarin je zelfs planten kan laten groeien. Het is volledig biologisch afbreekbaar, yay!

5616367_orig

BecoPotty, biologisch afbreekbaar

Concreet, hoe pakken we het aan? Na elke voeding en na elk slaapje zet ik haar op het potje. Het voordeel is dat ze zelfstandig kan zitten, dus dat maakt het wel makkelijker. Met wat speeltjes in de buurt blijft ze er ook redelijk mooi op zitten; dat kost al geen moeite.

De eerste keer was ik erg benieuwd naar haar reactie, ze vond het best spannend en deed al meteen haar eerste grote boodschap! Zo trots šŸ™‚ maar natuurlijk ook gewoon beginnersgeluk. Na de volgende voeding zette ik haar er weer op, en je raadt het nooit: opnieuw een grote boodschap. Toeval? Wie weet šŸ™‚

Na haar slaapje deed ze voor het eerst pipi op het potje en ook toen papa thuis kwam, had ze voor de tweede maal pipi gedaan.

Ik kan in dit geval al zeker van een succesvolle dag spreken! Dit motiveert me om gewoon door te gaan.

Luierloos of niet?

Je kan ervoor kiezen om je kind geen luier aan te doen zodat je de signalen snel kan leren kennen. Je ziet dan onmiddellijk wat je kind doet als het moet plassen of grote boodschap moet doen. Ik kies er voor om haar tussendoor wel een luier aan te laten, omdat ik niet wil dat ze plast op onze kurken vloer. Al zal dat niet helemaal te voorkomen zijn, toch wil ik het proberen beperken. Door ze vaak genoeg op het potje te zetten, moet dat wel lukken denk ik!

Geen potjestraining

Ik wil nog even verduidelijken dat ik dit niet als potjestraining beschouw. Bij een training hoort een beloning als het goed gaat en heb je als doel je kind iets aan te leren. Dit is niet de bedoeling bij babyzindelijkheidscommunicatie. De essentie is om te reageren op de natuurlijke behoeften van je kind, en het als gevolg op een potje te zetten als het een behoefte moet doen. En dus niet om het aan te leren de behoefte uit te stellen of op te houden (zindelijkheidstraining). Toch een belangrijk verschil vind ik! Ik hoop dat op deze manier de training niet nodig is, en dat Elli zelf zal aangeven wanneer ze moet!

Duimen jullie mee?

Lees meer

Minder luiers, meer plezier: babyzindelijkheidscommunicatie (Kiind)

Word lid van de Facebookgroepen
voor tips en tricks van (ervaren) moeders:
BZC (Baby(zindelijkheid)communicatie)
Peuter Zindelijkheidscommunicatie