Toen ik vorige week de brievenbus leegde, zat er een pakketje in voor Elli. Ze is bijna één jaar oud en daar speelt de baby-industrie graag op in. Naast vele kortingsbonnen van kledingwinkels, babyvoeding en vakantieparken, zitten er ook altijd wat staaltjes bij. Zo ook deze keer: groeimelk. Ik was wel eens benieuwd naar de ingrediënten, en schrok ervan hoeveel suiker erin zit. Dat vind ik dan erg jammer. Want waarom zit er zoveel suiker in babyvoeding?

Suiker in babyvoeding

Ik ben zelf geen voorstander van suiker voor baby’s. Het voegt niets toe en werkt verslavend. Ander voedsel wordt minder interessant in vergelijking met suikerrijk voedsel, daarom wil ik het zo lang mogelijk vermijden!

Opvolgmelk/groeimelk

Zowel dokters, verpleegkundigen als Kind & Gezin raden deze producten aan. Heel wat baby’s drinken opvolgmelk en groeimelk vanaf zes maanden.Ze zouden extra vitamines bevatten die je baby nodig heeft. Toch gaat het hier gewoon om een slimme marketingtruc. De onderzoeken waar ze naar verwijzen zijn steeds onderzoeken die door de industrie zelf gefinancierd werden. Niet echt betrouwbaar dus. Opvolgmelk wordt in deze onderzoeken vergeleken met gewone koemelk, en niet met zuigelingenmelk (nummer 1) of moedermelk. 

De Wereldgezondheidsorganisatie is heel duidelijk op dit vlak: zuigelingenvoeding is naast borstvoeding de enige voeding die echt geschikt is voor baby’s en afgestemd op de groei en ontwikkeling voor baby’s tot 2 jaar (en langer). Moedermelk verandert na 6 maanden ook niet plots van samenstelling.

Bron:
WHO: Information concerning the use and marketing of follow-up formula 

Voorbeeld

We nemen even Nutrilon opvolgmelk als voorbeeld:

Opvolgmelk standaard 2

Ingrediëntenlijst:

Lactose (melk), plantaardige oliën (palmolie, koolzaadolie, kokosolie, zonnebloemolie), maltodextrine, mageremelk, wei-eiwit concentraat (melk), galacto-oligosacharide (melk), fructo-oligosacharide, calciumcarbonaat,visolie, trikaliumcitraat, calciumchloride, cholinechloride, L-ascorbinezuur, natrium-L-ascorbaat, taurine, emulgator (sojalecithine), ijzersulfaat, tricalciumfosfaat, magnesiumchloride, inositol, DL-α-tocoferylacetaat, zinksulfaat, L-tryptofaan, dinatrium uridine 5’-monofosfaat, cytidine 5’-monofosfaat, adenosine 5’-monofosfaat, inosine 5’-monofosfaat natrium zout, nicotinamide, L-carnitine, guanosine 5’-monofosfaat natrium zout, calcium D-pantothenaat, pteroylmonoglutaminezuur, kopersulfaat, retinylpalmitaat, DL-α-tocoferol, D-biotine, thiaminehydrochloride, cholecalciferol, cyanocobalamine, pyridoxinehydrochloride, riboflavine, mangaansulfaat, kaliumjodide, fytomenadion, natriumseleniet.

Voedingswaarde:
per 100 ml bevat de opvolgmelk 8.6 gram koolhydraten, waarvan 6.5 gram suikers! Dat is enorm veel. Als je kind dus 200 ml opvolgmelk drinkt, heeft het 13 gram suiker binnen (dat zijn drie klontjes!). Heel slecht voor de tanden, en gewoon heel ongezond! Maltodextrine (suiker) is het derde ingrediënt in de lijst, dat wil dus zeggen dat er erg veel van inzit.

Betterfood

Ik maak geen fruitpap. Elli eet gewoon een stuk fruit uit de hand (zo heeft ze alle vezels binnen en is er niks bewerkt aan). Heel wat ouders kiezen ervoor om wel fruitpap te maken, en ook in de opvang at Elli wel eens fruitpap. Daar is overigens helemaal niets mis mee! Maar wel was ik heel duidelijk: géén betterfood (of andere koeken) in de fruitpap!

Betterfood start pletkoekjes

Ingrediëntenlijst:

Erwtenzetmeel 38,1%, aardappelzetmeel 22,7%, glucosestroop, suiker, koolzaadolie, erwteneiwit, palmvet, rijstzetmeel 3,05%, rijsmiddel (ammoniumwaterstofcarbonaat), geheel gehard palmvet, calciumcarbonaat, emulgator (sojalecithine), magnesiumcarbonaat, aroma, vitamine B.

Voedingswaarde:
per 100 gr bevat betterfood 77.5 gram koolhydraten waarvan 16.5 gram suikers. Daarom dus: geen koekjes in de fruitpap.

En dan nog iets over dat geheel gehard palmvet: dit zijn transvetten!
Geen idee wat dit erin doet, maar dat geef ik liever niet aan een baby.

‘Gezonde’ babykoeken

Neem nu de gezondere babykoeken, of dat zou je toch denken als je deze verpakking ziet:

Rijstwafeltjes appel-kaneel 7+ mnd

Biologische rijstwafels, dat klinkt als een gezond alternatief! Toch zit ook hier heel wat suiker in:

Ingrediëntenlijst:
59% witte rijst*, 25% zilvervliesrijst*, 15% appelsapconcentraat*, 0,3% kaneel*, vitamine B1. *Van biologische oorsprong.

Voedingswaarde:
per 100 gram bevatten deze rijstwafels 78 gram koolhydraten waarvan 12 gram suikers.

Namen voor suiker

Om te weten of er suiker in een product zit, is het handig om te weten hoe suiker genoemd wordt. Suiker heeft namelijk meer dan 100 namen.
De belangrijkste geraffineerde suikers zijn deze:

 • Basterdsuiker
 • Dextrose
 • Druivensuiker
 • Fructose(-stroop)
 • Maïsstroop
 • Geleisuiker
 • Glucose(-stroop)
 • Glucose-fructosestroop
 • Invertsuiker
 • Kandij(-suiker)
 • Kristalsuiker
 • Maltodextrine (zit in veel voeding hoewel er op de verpakking staat “geen toegevoegde suikers”)
 • Melasse(-stroop)
 • Rietsuiker
 • Sacharose
 • Sucrose
 • Suiker
 • Vanillesuiker

“Geen toegevoegde suikers” wil niet altijd iets zeggen: lees altijd de ingrediëntenlijst, want heel vaak zit er toch gewoon suiker in!

De volledige lijst met 122 namen vind je hier. Als je de ingrediëntenlijst leest, wees dan kritisch voor:

 • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
 • Alles wat eindigt op ‘stroop‘, ‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar
 • En uiteraard alle termen waarin ‘suiker‘ expliciet wordt benoemd.

Bron: Salusi.nl

Echt helemaal niks?

Dat beslis je natuurlijk zelf. Handig om te weten is dat de ingrediënten altijd op volgorde staan van hoeveelheid (hoog naar laag). Het eerste ingrediënt in de lijst is datgene dat het meest aanwezig is. Zo kan je afleiden waaruit het product allemaal bestaat en voor hoeveel. Als er 0.1% suiker in zit en het staat helemaal onderaan, is dat wellicht minder erg dan een product waar 10% suiker inzit en waar het ingrediënt bovenaan staat. Hoe ver je wil gaan, beslis je natuurlijk helemaal zelf.

Elli is even tevreden met een stuk peer of banaan, dus waarom zou ik haar iets anders geven?

 

Wisten jullie dat er zoveel suiker in babyvoeding zit?