Drie weken geleden was ik erg hoopvol over het boek “the no cry sleep solution” van Elisabeth Pantley. Elli is een moeilijke slaper. Het duurde vaak een uur om haar in slaap in te krijgen, en ’s nachts werd ze nog geregeld wakker, omdat ze honger had of nabijheid wilde. Ik gaf haar de borst en ze sliep verder.

We zijn nu drie weken verder, en hoewel ik de methode van Pantley niet echt altijd even strikt heb toegepast, zijn er toch echt al verbeteringen merkbaar. Dat het vakantie was, maakte het moeilijk om een strikt slaapritueel in te bouwen, maar we hebben het geprobeerd.

Hoe het was

Elli werd moe, maar wou niet slapen. Ze bleef maar doorgaan, tot ze overprikkeld was. Ik probeerde haar tot rust te krijgen, maar dat verliep niet echt vlot. Eens ze in slaap was (hoe was erg verschillend: aan de borst, in de zetel, op mijn buik, …), verlegde ik haar naar bed. Vaak werd ze na 45 min wakker en begon ze te huilen. Terug in slaap borsten was de enige oplossing.

Elli viel pas rond 21.30-22.00 in slaap, en vroeg dan vaak rond 2u, 4u en 6u nog voeding (heel variërend). Dit was niet langer houdbaar. Overdag deed ze hazenslaapjes van 45-60 minuten, nadien klaarwakker en speels. En dat terwijl ze toch nog zo’n 13u slaap zou nodig hebben op 24u tijd. Tijd voor verandering dus!

Slaapritueel

Pantley is heel duidelijk: bouw een strikt slaapritueel in, dat elke dag hetzelfde is. Start consequent op hetzelfde uur. Daarna kan je het slaapuur proberen vervroegen tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. We hebben wat geprobeerd om een goed slaapritueel te vinden. Een van de belangrijkste tips: maak de kamer duister en hou het rustig. Dit betekent: geen fel licht of geluid, geen drukke spelletjes, RUST, een uur voor het slapengaan. Dat doen we altijd, en werkt echt.

 • de kamer verduisteren
 • nachtluier en romper aan
 • boekjes lezen (wordt ze rustig van)
 • samen douchen (wordt ze ook heel rustig van)
 • in bed
 • borstvoeding
 • slapen. Cues: ssshht en “slaap Elli”

De eerste dagen vond ik het moeilijk om het ritueel in te bouwen. Rond 20u30 maakte ik het donker, een half uur later gingen we naar boven. Maar eens we naar bed gingen, werd ze vaak terug overactief en begon ze heel hard te gibberen en spelen. Ik heb haar bedje (dat ongebruikt in haar kamer stond) omgebouwd tot co-sleeper, zodat ze iets verder van mij zou liggen. Dit zou helpen om de nachtvoedingen terug te dringen. Het duurde vaak een uur vooraleer ze echt sliep. En net voor ze in slaap viel, begon het vaak van nul opnieuw: gibberen en spelen.

Toch consequent proberen volhouden, en na ongeveer een week was die fase van gibberen en spelen in bed voorbij. Na het lezen of douchen bed in, borstvoeding en slapen! Het begon stilaan zijn vruchten af te werpen.

Vanaf dan heb ik ook een knuffel geïntroduceerd. Ze heeft eigenlijk niet veel knuffels omdat ik er niet zo’n fan van ben. We hadden een pinguïn gekregen als kraamcadeau en die heb ik in haar bed gelegd. Tijdens de borstvoeding legde ik die tussen ons in. In het begin was dat natuurlijk erg interessant en wou ze ermee spelen, maar ook hier weer: na een week herkende ze het echt als haar knuffeltje om in slaap te vallen. Niet te snel opgeven dus!

Dutjes

Ook bij dutjes hebben we progressie gemaakt. Omdat Pantley aanraadt een andere slaapplek te voorzien dan haar bed, legde ze ik haar in haar park. Borstvoeding, rustig maken, en laten slapen. In haar park leggen. Na 35-40 minuten ging ik er naartoe. Net voordat ze wakker zou worden: “sssshht, Elli, ssshht, slapen”. Na een paar dagen werkte het. Ze sliep verder.  Ze draait haar wel eens om, of zucht, maar valt dan terug in slaap zonder interventie. Nu laat ik haar meestal dutten in haar bedje, maar wel in een lichte kamer.

 

Elli met haar knuffel

Drie weken later

 • 18.30  gordijnen naar beneden, de woonkamer duister maken. Geen drukke spelletjes of geluiden meer. Meestal staat de TV op de achtergrond op en speelt ze rustig of ligt ze bij ons.
 • 19.00  naar boven: nachtluier en romper aan, tanden poetsen, indien nodig douchen (onder de douche wordt ze héél rustig, gewoon 5 minuutjes samen onder het warme water).
  We lezen samen nog één of twee boekjes. Daarna gaan we samen in het bed liggen, krijgt ze haar avondvoeding (borstvoeding). Ze laat zelf los als ze genoeg heeft en draait zich om.
 • 19:30 Elli slaapt.
 • 22:30-23:00 mama gaat slapen, soms krijgt ze dan nog een droomvoeding maar niet vaak meer. Meestal slaapt ze vrij diep, dan laat ik haar doen.
 • 2:00-4:00 (ergens daartussen) als Elli begint te woelen of draaien, probeer ik eerst een tutje te geven of de cues te zeggen “ssshht”. Meestal valt ze terug in slaap. (Opgelet: niet voor kleine baby’s geschikt, die hebben echt nog nachtvoedingen nodig)
 • 4:00 droomvoeding
 • 6:00 droomvoeding
 • 7:00-8:00 opstaan

Het lukt niet altijd om om 18.30 gegeten te hebben en alles tot rust te hebben. Toch slaapt ze nu bijna elke dag tussen 19:30 en 20:00. Als het uitzonderlijk toch later is, is dat omdat ze overprikkeld en oververmoeid is, en dus lastiger om tot rust te krijgen.

Haar dutjes zijn echt een verbetering. Ze slaapt zo’n 1.5-2.5 uur aan één stuk! En dit 1 of 2 keer per dag. Twee dutjes zijn eigenlijk echt nodig. Maar als we te laat zijn, of op verplaatsing, lukt dat niet altijd.

Sinds vorige week ben ik weer aan het werk, wat betekent dat ze weer naar de onthaalmoeder gaat. Slapen daar gaat moeilijk. Zo heeft ze vandaag maar een half uurtje geslapen op een hele dag. Ze ligt nu al sinds 17u30 uitgeteld in haar bed… dus het kan goed zijn dat we haar slaapritueel nog zullen moeten vervroegen.

Ik ben alvast tevreden met het resultaat! Ze slaapt nu dus zeker zo’n 6 uur aan stuk. Dus op de vraag “slaapt ze door?”, kan ik JA antwoorden, meestal toch 😉

Lees het zelf!

Stuur me een berichtje en ik stuur je de Engelstalige pdf door: the no cry sleep solution van Pantley.