Zoals in mijn vorig bericht te lezen, heb ik een visueel geboorteplan gemaakt en wel één met 2 scenario’s. Het eerste deel gaat over een normale ziekenhuisbevalling. Je weet helaas nooit op voorhand wat er zal gebeuren. Ik hoop van harte dat het niet nodig zal zijn, maar ik heb dus een tweede geboorteplan opgesteld voor een (spoed)keizersnede.

Ik ben me ervan bewust dat bij een spoedkeizersnede alles snel moet gaan. De kans op een gentle cesarean is klein, maar ik heb het voor de zekerheid toch in mijn plan opgenomen!

Natuurlijke keizersnede

Waarom een natuurlijke keizersnede? Een ‘gewone’ keizersnede is een heel erg medisch proces, en staat heel erg ver van hoe een bevalling en geboorte in de natuur plaats vindt. De moeder wordt volledig verdoofd en maakt zelf niets mee van de bevalling. Pas veel later wordt ze wakker, als de baby al lang geboren is. Vaak zijn moeder en kind dus erg lang van elkaar gescheiden, wat nadelig kan zijn voor de borstvoeding en het hechtingsproces. Een keizersnede is vaak een erg stresserende en traumatische ervaring, zowel voor moeder als kind. Bij een natuurlijke keizersnede wordt een vaginale bevalling zoveel mogelijk nagebootst om dit te vermijden.

Ik heb het visueel geboorteplan opgedeeld in 5 fases om het overzicht te kunnen bewaren. Belangrijk bij een natuurlijke keizersnede is dat je bij bewustzijn bent en je één arm vrij hebt om na de geboorte je baby bij je te kunnen hebben. Daarom worden de ECG-plaatjes niet op de borst geplaatst, maar op de schouders.

Gentle C-section

Gentle C-section, foto van Emily Robinson

Vaginale bevalling nabootsen

Het idee van een natuurlijke keizersnede is dus om zoveel mogelijk een gewone bevalling na te bootsen. Daarom is het belangrijk dat de baby niet onmiddellijk uit de buik wordt gehaald en weggenomen. Bij een gentle cesarean laat je de baby geboren worden: eerst het hoofd uit de buik, het liefst in een rustige kamer met gedimd licht. Op het moment dat het hoofd vrij is, wordt het doek naar beneden gehaald zodat je als mama je baby kan zien. Daarna wordt de buik verder geopend en vindt de baby met een beetje hulp zelf zijn weg naar buiten. De baby wordt geholpen bij zijn hoofd, maar verder zet hij zichzelf op de wereld in enkele minuten tijd. Het kan ook zijn dat de dokters de baby zelf uit de buik halen, maar op een traag tempo. Dit is dus een veel rustigere en natuurlijkere manier om geboren te worden. Dokters die ingrijpen zorgen voor meer stress bij de baby.

Ook bij een keizersnede wil ik dat na de geboorte de placenta wordt uitgeklopt en bewaard. Waarom kan je in deel 1 lezen. Verder wil ik dat (zeker) dan de baby zoveel mogelijk huidcontact krijgt. Als het niet mogelijk is om mijn dochter lang bij mij te houden, zal ze zo lang mogelijk skinnen bij papa. Om de borstvoeding op gang te brengen, is het wel belangrijk dat ze zo snel mogelijk op de borst wordt gelegd.

Afbeeldingsresultaat voor gentle cesarean

skinnen na een keizersnede

Na de geboorte

Na de geboorte wil ik zelf mijn kind wassen (pas na een week of later) zodat het huidsmeer in de huid kan trekken (inwrijven in plaats van afdrogen). Om de borstvoeding te garanderen, spreekt het voor zich dat de baby geen fopspeen, flesjes of bijvoeding krijgt. Ik vermeld het expliciet in mijn plan, omdat mijn ervaring me helaas leert dat dit in de praktijk vaak wel al vanaf dag 1 gebeurt.

Bij een keizersnede kan je natuurlijk niet onmiddellijk naar huis, dan zal een langer verblijf wel nodig zijn. In dat geval wil ik zoveel mogelijk bij de baby zijn, ook ’s nachts. Samen slapen en borstvoeding op verzoek zijn essentieel voor een goede hechting. Dit zal niet evident zijn, daar ben ik me van bewust, maar zal hier toch voor ijveren.

 

Wat vind jij van dit geboorteplan? Reageren kan onderaan of op mijn facebookpagina!

Wil je zelf een gelijkaardig geboorteplan laten opstellen? Contacteer me vrijblijvend en ik bekijk wat ik voor je kan doen!