Bij Elli hebben we vanaf het begin geprobeerd om ecologisch verantwoorde keuzes te maken gedurende de babyperiode. Ze heeft 14 maanden kunnen genieten van borstvoeding, draagt nog steeds wasbare luiers, gaat heel weinig in bad en eet meestal gewoon met de pot mee. Maar het kan nog beter. Ook bij de tweede willen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden.

Hier enkele tips & tricks op een rij voor een ecologisch verantwoorde baby:

Consuminderen

Daar begint het eigenlijk mee. Heel veel babyspullen worden maar voor een korte periode gebruikt en zijn nog in goede staat als de baby eruit gegroeid is. Je hebt vast wel familieleden of vrienden met oudere baby’s/kinderen wiens spullen je mag lenen of overkopen. Organiseer bijvoorbeeld eens een swap in je eigen woonkamer: nodig je vrienden en familie uit en houdt een ruilbeurs.

Daarnaast kan je ook heel wat koopjes vinden in allerhande Facebookgroepen en op tweedehandssites en je eigen spullen doorgeven of -verkopen.

Goed voor je portemonnee, en je baby is even blij!

Voeding

Het hoeft niet gezegd: borstvoeding is de meest duurzame optie als het om babyvoeding gaat. Het is niet alleen gezond voor je baby, maar ook goed voor het milieu en de portemonnee: je verbruikt geen afval, geen water of CO², er is geen transport voor nodig, noch bereiding en bewaring. Moedermelk heb je altijd bij de hand, op de ideale temperatuur. Je hebt er verder dus niets voor nodig.

Eens je baby bijvoeding krijgt vanaf 6 maanden kan je kiezen voor potjes uit de supermarkt, maar even goed voor zelfgemaakte papjes. Nog makkelijker is dat je baby gewoon met de pot mee eet à la Rapley. Dan hoef je helemaal niets apart te bereiden. Om de zelfgemaakte voeding zo ecologisch verantwoord te houden, kies je voor groenten en fruit uit het seizoen. Het liefst lokale producten en/of biologisch gekweekt. Op die manier beperk je je ecologische voetafdruk. Bovendien bevatten deze producten meer voedingsstoffen en dus ook meer smaak. Door zelf (baby)voeding te maken, bespaar je ook op afval en verpakkingsmateriaal!

IMG_20160611_122538-1

Eten uit het vuistje

Ik heb in die 1.5 jaar tijd dat ik moeder ben nog nooit voeding uit een potje gekocht voor Elli. We lopen haast standaard de gang met babyvoeding voorbij. Ze heeft het niet nodig en eet lekker uit de hand!

Kledij

Om te besparen kies je voor tweedehands of zelfgemaakte kledij. Ook goed voor het milieu want kledij produceren en transporteren vraagt veel van het milieu. Ben je zelf niet zo handig of koop je toch graag nieuwe kleertjes, dan is kledij uit natuurlijke stoffen de meest duurzame optie. Denk aan biokatoen, bamboe, wol en zijde. Dit geldt overigens niet alleen voor kleding, maar even goed voor linnengoed, slaapzakken, dekens, e.d. meer.

Denk je dat biologische stoffen altijd duurder zijn? Niet noodzakelijk. Tegenwoordig vind je in bijna elke (grotere) kledingwinkel ook wel een biologische kledinglijn, zoals bij Zeeman of Hema. Bij Zeeman heeft de kledij het label van Oeko-tex, waardoor je zeker bent dat er geen schadelijke stoffen in de kledij zit. Hema pakt dan weer uit met een bamboe babylijn.

Zeeman

Zeeman biokatoen

Verzorgen

Zoals ik eerder al schreef, gaat Elli erg weinig in bad. Nu ja, onder de douche eigenlijk, want een bad hebben we niet. Ongeveer één keer per week (shock!).

De eerste maanden gebruikten we een tummy tub, maar daarna namen we ze gewoon mee onder de douche. Zo’n bademmer is eigenlijk niet eens nodig: het kan ook in de lavabo. Het voordeel is dat je weinig water nodig hebt en je geen groot bad dient te vullen: minder water, dus beter voor het milieu.

Badritueel

Bovendien is elke dag wassen niet goed voor de huid en het haar. Baby’s hebben ook helemaal geen zeep nodig. Water doet prima zijn werk. Doe je er wat moedermelk bij, dan is je baby lekker zacht. Heb je geen moedermelk ter beschikking, dan kan je amandelolie gebruiken om je baby achteraf in te smeren. Zo droogt de huid niet uit.  Andere babyverzorgingsproducten gebruiken we eigenlijk niet. Een babyhuid reinigt zich van nature zelf. Is je kind wat ouder en gebruik je toch graag zeep, kies dan voor biologische zeep (Weleda, Attitude, Lavera) of zeep zonder toevoegingen, zoals Aleppozeep. Zo verklein je ook nog eens de kans op huidallergieën.

We wassen wel meermaals per dag haar handen en mond, elke keer na het eten. Koop daar alsjeblief geen snoetenpoetsers voor. Onderweg kan dat nog handig zijn, maar thuis heb je dat écht niet nodig. Leg wat (tetra)washandjes in de keuken en je kan op elk moment van de dag het gezicht proper maken. Hetzelfde geldt voor billendoekjes. Met tetrawashandjes kom je een heel eind! Vind je die niet handig voor onderweg, kan je ook natuurlijke billendoekjes kopen voor onderweg, zoals Water Wipes of de doekjes van Jackson Reece. Wegwerpdoekjes kosten niet alleen handenvol geld, maar zijn ook erg belastend voor het milieu.

Het hoeft allemaal zo ingewikkeld niet te zijn!

Wassen

Wasbare luiers lenteschoonmaakHoewel het meer en meer aan het opkomen is, blijven we verbaasde blikken krijgen: wasbare luiers! Katoenen luiers zijn goed voor de billen, het milieu en de portemonnee. Ik heb er al heel wat over geschreven: hier en hier.

Indien je wasbare luiers echt niet ziet zitten, kan je kiezen voor ecologische wegwerpluiers. Deze zijn minder duurzaam dan wasbare luiers, maar toch  nog altijd veel beter dan de klassieke wegwerpluiers. Ze zijn eveneens een goed alternatief voor lange uitstapjes, reizen, en kinderdagverblijven.

Wassen doen we ook steeds met een ecologisch programma. De wasmachines van tegenwoordig hebben allemaal zo’n programma. Op die manier verbruik je minder water en energie, en je was komt er even proper uit. Drogen doe je in de zomer lekker buiten. Vlekken verdwijnen letterlijk voor de zon en je witte was is weer stralend wit!

Spelen

Voor het speelgoed dat je koopt (of op een geboortelijst zet bijvoorbeeld) is er best al wel een grote keuze aan eco-vriendelijk speelgoed en knuffels. Dit speelgoed wordt gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen en zijn bijgevolg vrij van het schadelijke BPA en andere chemicaliën. Zo kan je gerust zijn dat je baby geen extra gifstoffen binnenkrijgt bij het verkennen van zijn speelwereld.

Bovendien gaat duurzaam speelgoed langer mee, waardoor je weer minder hoeft te kopen. Speelgoed dat de fantasie prikkelt gaat ook langer meegaat dan leeftijdsgebonden speelgoed. Denk aan het mooie Grimm’s speelgoed.

Overigens is speelgoed ook niet echt nodig. Je baby speelt even graag met alledaagse voorwerpen, zoals lege flessen, bekers, potten met deksels, enzovoort.

IMG_9269

Wil je nog meer lezen?

Kijk eens op My Fair Baby!