Ik hou van lijstjes. Ik maak honderden lijstjes: als ik naar de winkel ga, om het huishouden te organiseren, als ik op vakantie vertrek, enzovoort. Zo ben ik zeker dat ik niets vergeet en krijg ik rust in mijn hoofd. Zo heb ik ook allerlei lijstjes gemaakt om niets te vergeten tijdens de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling.

Ik heb meerdere scenario’s en dus ook meerdere checklists. Idealiter zal ik in het geboortehuis bevallen, maar als dat bezet is, verkies ik een thuisbevalling. Dus dien ik me daar ook op voor te bereiden. Indien er complicaties optreden, wordt het een ziekenhuisbevalling. Daarom maak ik dus ook een vluchtkoffer klaar voor het ziekenhuis. Dezelfde koffer kan ik gebruiken voor in het geboortehuis, want daarvoor heb ik minder nodig.

En waarom zou ik mijn lijstjes hier niet delen? Dan hebben jullie er ook wat aan! Hier komen ze…

Checklist zwangerschap

De checklist zwangerschap is een handige reminder voor tijdens je zwangerschap met een overzicht per trimester.

Specifiek voor mama’s uit België. Download en print uit.

Checklist bevalling

Sta je op het punt te bevallen? Dan is de checklist bevalling handig als voorbereiding. Print uit, vul in en neem mee.

Wanneer moet je de vroedvrouw/materniteit bellen?
Noteer de belangrijkste telefoonnummers zodat je ze altijd bij de hand hebt.
Met welke aankondiging ga je het heuglijke nieuws melden (SMS/social media)
Waaraan moet je denken onmiddellijk na de bevalling?
Welke documenten dien je nadien in orde te brengen?

Checklist vluchtkoffer

Aan het einde van je zwangerschap kan je best al een koffer klaarmaken, zodat je dit niet last minute moet doen. Met de checklist vluchtkoffer heb je een handig overzicht voor jezelf, de baby en je partner. Je kan erop aanduiden wat je reeds hebt ingepakt en wat nog niet, zodat je ook op de allerlaatste moment nog snel kan controleren wat erbij moet.

Het is een uitgebreide lijst voor een normale ziekenhuisbevalling met een verblijf van ongeveer 3 dagen. Als je poliklinisch bevalt of in een geboortehuis heb je in principe minder nodig. Maar je weet nooit of je toch langer zal verblijven.

Checklist thuisbevalling

Aangezien een thuisbevalling mijn back-up plan is, dien ik me hierop ook voor te bereiden. Dit doe ik aan de hand van de checklist thuisbevalling. Er zijn toch een aantal zaken die je best op voorhand in huis kan halen. Ik leg alles klaar in een wasmand. Sommige zaken komen alsnog van pas als ik meteen na de bevalling weer thuis ben. De rest is dan makkelijk opgeruimd.

Checklist geboortelijst

Tot slot nog een checklist geboortelijst. Ik had eerder al geschreven dat je echt niet veel nodig hebt. Maar soms is het wel leuk om er toch een extraatje op te zetten. Hierbij een kort en bondig overzicht met de belangrijkste spullen voor je baby-uitzet. Daar waar een * bijstaat, is extra.

 

Zo, dat zijn ze! En nu hopen dat ik niets vergeten ben 😉

Laatst geüpdatet op 20 april 2017.