Sinds ik moeder ben, ben ik veel bewuster bezig met voeding, verzorgingsproducten, en natuurlijke middeltjes. Natuurlijke schoonmaakproducten mogen dan ook niet ontbreken in dit rijtje. We hebben wel nog een hele voorraad staan van allerlei producten, die ik eigenlijk nog zelden gebruik. Dus probeer ik wat af te wisselen. De lege verpakkingen hergebruik ik om onze eigen producten te maken. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!

Ecologisch poetsen

De meeste schoonmaakproducten uit de winkel bevatten heel wat chemische ingrediënten en zorgen voor vervuiling. Via de afvoer komen ze in de riolering terecht. Omdat ze zoveel verschillende ingrediënten bevatten zijn ze ook erg belastend voor het milieu. Ook met kindjes in huis gebruik ik liever producten die niet schadelijk zijn.

Ingrediënten

Wat heb je nodig om je eigen natuurlijke schoonmaakproducten te maken?

Groene zeep Bestaat in vloeibare vorm of in gelei. Dit is een natuurlijke zeep en kan voor alles gebruikt worden.
  Ossengalzeep Bestaat in vaste of vloeibare vorm. Zeer effectief tegen de meeste vlekken in textiel.
  Soda Baking soda (natriumbicarbonaat) of wassoda (kristallen). Soda ontneemt geuren, verzacht water en is schurend. Baking soda is een eetbaar product waarmee je ook kan bakken. Met kinderen in huis, is dat een veilige optie.
  Witte natuurazijn Azijn werkt bacteriedodend en verwijdert vet, vuil en zeepresten. Een uitstekend middel tegen schimmels.
  Citroen Citroen(sap) werkt eveneens bacteriedodend en is erg effectief tegen vet en kalkaanslag. Citroenschillen kan je toevoegen aan azijn voor een lekkere geur.
  Etherische olie Optioneel: etherische olie (lavendel, tee trea, citrus, …) voor een lekkere geur.

Opgelet: Gebruik zeep en azijn niet samen, ze heffen elkaars werking op. Je kan nadat je gepoetst hebt met zeep wel napoetsen met azijn om eventueel resterende zeep af te breken.

Maak zelf natuurlijke schoonmaakproducten

Allesreiniger

Met een allesreiniger kan je het hele huis schoonmaken. Deze allesreiniger is dan ook uiterst geschikt voor dagelijks gebruik.

Voeg 50% azijn en 50% water bij elkaar. Eventueel etherische olie erbij, schudden, en klaar! Dit is ook als spray te gebruiken. Gewoon navegen met een droge doek en het is proper! Deze allesreiniger is enkele weken bruikbaar. Als je het langer wil gebruiken, neem dan gedestilleerd water.

Wil je er ook mee ontsmetten? Voeg dan wat alcohol (minstens 70%) toe. Handig voor deurknoppen, schakelaars, het keukenaanrecht en het toilet.

Schuurmiddel

Neem baking soda en voeg er wat water aan toe zodat je een smeerpasta krijgt. Doe wat pasta op een schuurborstel en je kan aan de slag! Dit product is ideaal voor het schoonmaken van alle harde oppervlakken in de keuken en de badkamer. Kan op alle harde oppervlakken gebruikt worden (niet op geverfd hout).

Badkamer

Toilet/afvoer: doe een kopje baking soda in het toilet en giet er een kopje azijn bij. Dit begint onmiddellijk te bruisen. Na 10-15 minuten ga je er met de wc-borstel door.

Bleekmiddel: meng baking soda met citroensap. Hiermee krijg je je bad of toilet weer schoon en haal je vlekken uit je witte kledij (niet bij delicate stoffen).

Keuken

Afwasmiddel: meng in een fles van 500 ml 1 theelepel baking soda, 1 eetlepel sodakristallen en 100 ml vloeibare groene zeep (of ecologisch afwasmiddel). Leng aan met water. Voor een lekkere geur voeg je er een 10-tal druppels essentiële olie aan toe. Zachtjes schudden of het schuimt te hard.

Ovenreiniger: Strooi wat baking soda op de plaat van je oven. Spray er met een plantenspuit wat water over en laat een nachtje trekken. Baking soda onttrekt de geur en maakt vlekken los. De volgende ochtend kan je de oven gemakkelijk met wat water reinigen.

Microgolfreiniger: doe wat citroenschijfjes in een schaaltje met warm water. Laat dit 5 minuten opwarmen in de microgolf. Dit maakt het aangekoekt vuil los. Je kan makkelijk napoetsen met allesreiniger.

Aangekoekte potten en pannen: heb je aanbaksel dat je niet verwijderd krijgt? Doe er een kopje sodakristallen in en giet er heet water over. Daarna kan je het vuil zachtjes weg schrobben.

Ramen

Voeg wat azijn toe aan je emmer warm en je kan je ramen poetsen. Gegarandeerd streepvrij! Je kan je ramen droog zemen met een prop krantenpapier. Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar zou goed werken!

Textiel

Ossengalzeep is een natuurlijke zeep om de meeste vlekken (vet, wijn, chocolade, fruit, inkt)uit textiel te verwijderen. Test altijd eerst uit op een klein stukje stof. Maak de plek eerst vochtig met een doekje water en wrijf de zeep over het doekje. Dep het doekje over de plek, nooit wrijven! Spoel na met lauw water.

Groene aanslag op je terras

Groene aanslag op je terras of je houten tuinmeubels verwijder je eenvoudig met groene zeep en een kopje soda kristallen opgelost in een emmer warm water. Goed schuren. Naspoelen kan met de tuinslang. Zeer effectief en veel beter dan een hogedrukreiniger (dan komt de algengroei sneller terug).

Indien gewenst kan je nog naschrobben met wit zand. Door het ruwe zand schuur je de resterende algen kapot en ziet je terras er weer als nieuw uit.

 

Kende jij deze natuurlijke schoonmaakproducten al?