Omdat ik lui ben en liever geen 3 keer opsta om mijn baby te voeden en verschonen, maak ik het mezelf gemakkelijk. Met deze babyverzorgingskit heb ik alles bij de hand, dag en nacht, om mijzelf en de baby te verzorgen. Omdat we samen slapen, hoef ik niet eens mijn bed uit. De baby wordt niet onnodig wakker en slaapt snel weer in. Door borstvoeding te geven, kan ik lekker blijven liggen. Dat bespaart me weer heel wat nachtrust.

Tips voor ’s nachts

 • Slaap samen met je baby in dezelfde kamer. Dit kan in een co-sleeper of in hetzelfde bed.
 • Gebruik een nachtlampje. Dan hoef je het licht niet aan te steken om te verschonen of voeden.
 • Maak de cosleeper of het bed dubbel op. Matrasbeschermer + hoeslaken + matrasbeschermer + hoeslaken. Als het bed dan vuil is (luierexplosie, spugen of overgeven), kan je de eerste laag er makkelijk aftrekken. Op die manier hoef je ’s nachts geen nieuwe lakens te leggen.
 • Indien je live borstvoeding geeft, kan je de baby liggend voeden. Dan val je zelf snel weer in slaap, en je baby ook. Wacht niet tot hij gaat huilen, maar leg meteen aan.
 • Indien je kolft, bewaar de moedermelk in een koeltas en zorg dat je een flessenwarmer naast je bed hebt staan. Zo kan je ter plekke de melk opwarmen.
 • Indien je kunstvoeding geeft, kan je een thermos met gekookt water bij je bed zetten en een verdeeldoosje met poeder. Of geef de melk koud als je baby dat oké vindt.

De babyverzorgingskit: wat heb je nodig?

Een mandje of doos om alles in te stoppen:

babyverzorgingskit: gedaan met slapeloze nachten (Mama Naturelli)

 1. Luiers. Een 3-tal luiers is voldoende. Je kan ze aanvullen wanneer nodig. In het begin gebruiken we eco luiers. Daarom zitten er ook plastic zakjes in de babykit. Als de luier vuil is, stop ik ze in het zakje. ’s Ochtends maak ik het zakje leeg. Zo blijft de kamer geurvrij. Van zodra de baby in wasbare luiers past, schakelen we over.
 2. Natte doekjes. Wij kiezen voor wasbare billendoekjes van Cheeky Wipes. Er zitten twee zakjes bij voor onderweg, maar ik gebruik ze voor in de babyverzorgingskit. Eén zakje met propere doekjes en één zakje om de vuile doekjes in te stoppen. ’s Ochtends gaan ze de wasmand in.
 3. Plastic zakje. Om je afval in te stoppen.
 4. Verschoonmatje (indien gewenst).
  Bij mijn luiertas zit een klein verschoonmatje voor onderweg. Ideaal om je baby snel te kunnen verschonen. Ik heb er twee, dus eentje kan in de babykit. Je kan ook een tetradoek of handdoek gebruiken als alternatief.
 5. Extra romper.
 6. Borstkompressen. Altijd handig om een extra paar in de buurt te hebben tegen die lekkende borsten. Neem regelmatig propere kompressen om een infectie te vermijden.
 7. Spuugdoekjes. Als je baby wat melk teruggeeft, kan je dat met een spuugdoekje makkelijk opvangen. Dan hoef je geen slabbetje te gebruiken.
 8. Tetradoek. Om te verschonen, de billen af te drogen of als onderlegger bij het liggend voeden.
 9. Billencrème of kokosolie. Voor als je baby luieruitslag heeft.
 10. Handgel (indien gewenst). Om je handen te reinigen zonder water.
 11. Lansinoh tepelzalf. Om je gevoelige tepels te verzorgen.
 12. Eventueel thermometer (en medicatie). Voor als je baby ziek is.

Eén van de beste mama hacks ooit denk ik 😉 Wat vind jij van deze babyverzorgingskit?