Dan komt er een baby bij en zijn we met vier! Maar hoe doen we dat ’s nachts? Allemaal samen in een groot familiebed!

Met vier in bed

We maken er geen geheim van dat Elli nog steeds bij ons in bed slaapt. Ze is 20 maanden ondertussen en heeft veel nood aan nabijheid en huidcontact, zeker ’s nachts. Het werkt voor ons om samen te slapen en we genieten er allemaal nog steeds van. Dus waarom ook niet?

Hoe dat zou gaan met Liz erbij was tijdens de zwangerschap toch wel een van mijn bezorgdheden. Zouden ze elkaar niet wakker houden? Hoe zal Elli reageren als ze niet meer naast mama kan liggen, die bij de baby slaapt? En hoe krijgen we ze allebei vlot in slaap?

Ons familiebed

Wel, dat blijkt gelukkig allemaal wel mee te vallen! We slapen dus met vier in één groot familiebed. Ons bed is 1m80 breed dus ruim genoeg! Elli (de peuter) slaapt in de co-sleeper aan papa’s kant, en Liz (de baby) aan de andere kant van het bed naast mama. Doordat er een co-sleeper naast ons bed staat (een ikea bedje waarvan we 1 kant hebben afgehaald), is er plek genoeg.

Avondritueel

Elli gaat als eerste slapen rond 19u30. Het was even wennen voor haar, want tot voor kort legde ik haar meestal in bed. Nu is dat de taak van papa geworden. Na een kort afscheid met veel knuffels valt ze zelf in slaap. En dat lukt meestal goed. Tenzij Liz ’s avonds huilt, dan geraakt ze overstuur en wil ze haar komen troosten. Slapen zit er dan niet meer in. Het werd al gemakkelijk 21u30 – 22u00 voor ze sliep. Gelukkig is dat nog maar 2 keer voorgevallen!

Terwijl Elli gaat slapen, geef ik meestal Liz de borst. ’s Avonds vraagt ze meer voeding, waardoor we vaak samen geclusterd in de zetel zitten. Rond 22 à 23u kruipen we erbij. Liz is een erg makkelijke slaper, en wordt amper wakker ’s nachts. Omdat we samen slapen, kan ik bij het eerste hongersignaal reageren. Borst erin en verder slapen ;-). Enkel als ik haar luier echt moet verversen, wordt ze wakker.

Nadeel is dat ze dan meestal ook begint te hikken (geen boertje gelaten natuurlijk), en soms ook te wenen. Meestal slaapt Elli er gewoon door, soms wordt ze versufd wakker maar legt zich dan tegen papa aan.

Good morning!

En zeg nu zelf, wat is er heerlijker dan met al je geliefden samen wakker te worden? Genieten zolang het nog kan, want ze zullen snel genoeg groot zijn!

cosleeping

samen slapen met een baby (gsm foto)

Hebben jullie een familiebed? Reageer met een foto op mijn facebookbericht!