Borstvoeding is super handig, zeker als je de deur uitgaat met je pasgeboren baby. Ik hoef geen flesjes mee te nemen of een microgolf te zoeken. Krijgt je kleintje honger? Aanleggen en voeden! Toch merk ik dat veel mama’s schroom hebben of zich hier niet aan durven wagen. Ook ikzelf vond het bij mijn eerste erg moeilijk en was bang voor de reacties.

Sociaal contact

Terwijl het zo belangrijk is om naar buiten te gaan en onder de mensen te komen. Voor ik kinderen had, kon ik me dit niet inbeelden. Maar je sociaal leven als nieuwe mama wordt snel op de proef gesteld. Je bent moe en zoekende naar een nieuw ritme, en het liefst van al blijf je de hele dag binnen in pyjama zitten. Maar dat wil ik niet. Daarom ben ik – zodra ik me wat beter voelde na de bevalling – meteen naar buiten gegaan. Gaan wandelen, een ijsje gaan eten, gaan winkelen in het shoppingcentrum en vorige week met een groepje mama’s een daguitstap. Met een baby op mijn lijf of aan de borst.

En dat ging super! Zeker het uitstapje was erg fijn. Het was de eerste keer dat ik met Liz een volledige dag alleen op schok ging, 3 weken na de geboorte. Op Facebook ben ik lid van een mamagroep met allemaal mei-baby’s (of toch uitgerekend). Het geeft steun en herkenning, en het is zo makkelijk om online sociaal contact te leggen als je de baby aan het voeden bent en even niets anders kan doen. We spraken af om elkaar in real life te ontmoeten en gingen samen op stap. Met de kersverse baby’s natuurlijk, want die neem je gewoon mee. In de draagdoek bijvoorbeeld.

Borstvoeding in het openbaar

Toevallig zijn het ook allemaal mama’s die borstvoeding geven, wel zo gemakkelijk. Heeft je kleintje honger? Dan zet je je op de dichtst bijzijnde bank, t-shirt naar beneden en voeden maar. En jij hoeft je je geen zorgen te maken. Je hebt altijd voeding bij de hand op de juiste temperatuur. Ik ga me heus niet verstoppen op het toilet of in de auto. Starende blikken vallen best mee. De meeste mensen zijn toch vooral met zichzelf bezig en merken het niet eens. En als ik er toch mee geconfronteerd wordt, knik ik vriendelijk of lach ik terug. Opmerkingen krijg ik zelden of nooit.

Het is niet te voorspellen wanneer een baby wil drinken, en dan is het wel erg makkelijk als je overal kan voeden. Zelfs in de auto heb ik al gevoed. Liz zit niet graag in de maxicosi, en huilde tijdens zowel de heen- als terugrit. Even troosten aan de borst, en weer verder rijden. Ging prima. Borstvoeding is dus zeker geen reden om je binnenshuis op te sluiten! Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt én hoe normaler het ook wordt. Zowel voor jezelf als voor je omgeving.

Borstvoeding openbaar, auto,

Voel je je toch wat onzeker? Mammae lanceerde de ‘Breastfeeding on the go‘ campagne om borstvoeding te promoten. Op de website vind je horecazaken die borstvoedings- en babyproof zijn op postcode. Zo ben je zeker dat je geen nare opmerkingen krijgt op café of restaurant.

Mijn tips

  • Kies makkelijke kledij: een goede voedingsbeha doet wonderen. Verder kan je borstvoedingskledij kiezen of gewone kledij met rekbare hals. Of je werkt in laagjes: een topje en t-shirt zodat je je buik niet hoeft te ontbloten. Shirt naar boven en topje naar beneden, en je ziet er helemaal niets van.
  • Gebruik hydrofiele doeken om melk op te vangen. Ik heb een erg sterke toeschietreflex en als je baby dan even lost, kan je de melk meteen opvangen in een tetradoek. Ik stop ze mee onder mijn beha tussen mezelf en de baby. Zo is onze kledij extra beschermd.
  • Neem je tijd. Een baby kan je niet opjagen en wordt zelfs onrustiger als je zelf stress hebt. Zet je gemakkelijk, drink eventueel iets, en doe het rustig aan. Hoe meer je oefent, hoe vlotter het gaat.

Durf jij in het openbaar te voeden? Heb je nog extra tips? Deel ze hieronder!