Sinds een maand ongeveer is Elli volledig luierloos. Ook om te slapen! Ze is nu 22 maanden en veel mensen kijken echt verbouwereerd als we dit luidop zeggen. Exact een jaar nadat we starten met babyzindelijkheidscommunicatie is ze volledig uit de luiers. Hoe we dit aanpakten?

Noot: ik ben me ervan bewust dat niet elk kind hier klaar voor is. Het is ook geen wedstrijdje “om ter snelst zindelijk”.  Ik geloof wel dat je als ouders zindelijkheid bij je baby kan stimuleren als je vroeg genoeg start, voor de gecompliceerde peuterpubertijd.

Eerste keer op potje

Toen Elli negen maanden oud was, zetten we ze voor het eerst op potje. We merkten dat ’s ochtends haar luier meestal droog was, dus dat was een goed moment om te starten.

En dat ging best goed. Na elk slaapje en elke voeding zetten we haar erop. Na een tijdje had ze ook echt wel door dat het potje diende om haar behoeften op te vangen. Ze kon steeds langer ophouden en was ’s snachts al droog. Tussendoor droeg ze wel gewoon wasbare luiers. Hier lees je meer over die periode.

Na een maand deed ze ongeveer 70% van haar plasjes op potje, en zo’n 85% grote boodschap. Omdat ik aan het eind van de zomer weer voltijds werkte, is dit wel gedaald. Bij de onthaalmoeder was het sowieso moeilijk om hier veel mee bezig te zijn, dus beperkten we het tot: elke ochtend op potje, en na het eten. Op die manier bleef ze het potje wel goed kennen.

Baby op potje: luierloos

Tien maanden oud

Zelf aangeven

Toen ze anderhalf was ongeveer, begon ze zelf aan te geven dat ze op potje moest. Ze droeg nog steeds luiers, maar die bleven meestal gewoon droog als ze bij ons was. Toch merkten we dat het nog te vroeg was om de luier volledig uit te laten, omdat ze in teveel verschillende omgevingen kwam (bij ons, bij de grootouders en bij de onthaalmoeder).

Luierloos

En toen werd Liz geboren. Elli vond het moeilijk als grote zus om zich haar nieuwe rol eigen te maken en om te gaan met alle veranderingen. Op potje wou ze niet meer, dus lieten we het even rusten. Tot ze er zelf plots weer eens ging opzitten, enkele weken later. Ze was 21 maanden en klaar om luierloos verder te gaan. We lieten haar een week in haar blootje rondlopen. Op een paar ongelukjes na, deed ze het prima! En nu is ze 100% zindelijk, zowel dag als nacht. ’s Nachts dus al sinds ze 8-9 maanden oud was.

De eerste dagen durfde ze nog niet op de grote wc en namen we haar potje overal mee naartoe. Ze had wel wat plasvrees in het openbaar, dus dat was niet altijd even handig. Ondertussen is die angst gepasseerd en gaat ze gewoon op het grote toilet! In plaats van luiers draagt ze nu sponzen broekjes op verplaatsing, of gewone onderbroekjes thuis!

Peuter op potje: luierloos

Op Sfinks Mixed, een festival

Terug naar vroeger

Veel mensen denken dat baby’s nog niet kunnen ophouden. Op veel sites lees je ook dat onder de twee kinderen nog niet kunnen begrijpen dat ze hun behoeften op het toilet moeten doen. Maar dat is dus niet noodzakelijk waar. Heel wat mensen in mijn omgeving introduceerden het potje al veel eerder of laten hun baby volledig luierloos opgroeien. Dat kan allemaal! Baby’s begrijpen meer dan je denkt.

Heel vroeger waren de meeste kinderen al zindelijk rond hun eerste verjaardag. Net zoals dat nog steeds het geval is in andere delen van de wereld, waar kinderen gewoon in hun blootje lopen. Luiers en zindelijkheidstraining zijn echt een Westers fenomeen. Wat we in feite doen is het instinct van een baby om zich niet te bevuilen afleren, om het na twee jaar weer aan te leren. Luierloos opgroeien kan dus zeker. Zelf vind ik het niet haalbaar in combinatie met gaan werken. Moest ik fulltime thuis zijn, zou ik het zeker doen!

Lees meer

Minder luiers, meer plezier: babyzindelijkheidscommunicatie (Kiind)

Lekker luierloos: baby op het potje (Kiind)

Word lid van de Facebookgroepen
voor tips en tricks van (ervaren) moeders:

BZC (Baby(zindelijkheid)communicatie)

Peuter Zindelijkheidscommunicatie