In principe – als alles goed gaat – heb je niet veel nodig om borstvoeding te geven. Toch zijn er heel wat hulpmiddeltjes die het gemakkelijker maken om te voeden, zeker als je gaat kolven eens je weer aan het werk bent. Daarom dit overzicht.

1. Een passende voedingsbeha

Toch wel het belangrijkste item vind ik zelf! Een voedingsbeha is een beha die je kan open klikken vooraan, zodat je gemakkelijk kan voeden. De beha zelf houd je dus aan; de steun blijft.
Je hebt twee soorten voedingsbeha’s: de niet-voorgevormde, en de voorgevormde.

De niet-voorgevormde beha is heel handig om al tijdens de zwangerschap te dragen. Deze is elastisch, zonder beugels, en groeit dus mee. Omdat je niet exact weet welke maat je zal hebben tijdens de borstvoeding is dit wel heel handig! Ook met stuwing zitten beugels echt niet aangenaam vind ikzelf. En ’s nachts slaap ik in deze beha, met compressen. Op die manier ligt de matras niet onder de melkplekken.

Ik heb al verschillende beha’s gepast, en ben zelf heel erg tevreden van de niet-voorgevormde beha van Hunkemöller. Deze mocht ik uitproberen, en ik heb er meteen zelf nog een witte bijgekocht. Hij zit comfortabel, is niet duur en zelfs overdag draag ik hem gewoon omdat hij toch voldoende steun geeft bij een grote cup (tot maat 90F). En de bandjes kan je vooraan verstellen om ze losser of strakker te maken, super handig!

Van zodra de stuwing voorbij was, ben ik overdag voorgevormde beha’s gaan dragen, zeker onder een aanpassend t-shirt. Ook om te voeden in het openbaar erg handig. Voorgevormde beha’s geven mij het meeste steun, maar dat is een persoonlijke keuze. Niet iedereen kan beugels verdragen tijdens de borstvoeding.

Tip: Koop eerst één voedingsbeha en kijk of die je bevalt. Als je tevreden bent, kan je er nog een aantal bijkopen. Je hebt er toch minimum drie nodig.

2. Zoogcompressen

Er zijn heel veel verschillende zoogcompressen op de markt. Je hebt wegwerp en wasbare. De wegwerpcompressen vind je gewoon in de supermarkt. Het mag je niet verbazen dat ik voor de wasbare compressen ga! Imse Vimse heeft er extra grote, handig als je een grote cup hebt. Hoeveel je er nodig hebt, hangt wat af van hoeveel melk je lekt tijdens/tussen de voedingen. De eerste weken verving ik ze na elke voeding, dus heb je er toch wel wat nodig. Ondertussen kom ik met twee paar per dag wel toe.

3. Grote tetradoeken

Als je subtiel wil voeden in het openbaar of als je bezoek hebt, dan zijn XL tetradoeken wel handig. Ook als je baby graag rondkijkt of snel is afgeleid, kan je met een tetradoek ervoor zorgen dat hij zich beter kan concentreren. Op die manier kan je jezelf of je baby wat bedekken, moest je dat willen. Het is geen must, maar wel handig. Zeker de eerste weken, als je nog zoekende bent naar een goede houding.

4. Een goede borstkolf

Onmisbaar als je terug gaat werken! Ook hier is het aanbod heel groot. Ik kan maar één tip geven: bespaar niet op een kolf! In het begin had ik een enkelzijdige elektrische van een standaard merk, maar dat was niet handig en de zuigkracht was onvoldoende. Pas toen ik de Medela Swing Maxi kocht, merkte ik het verschil. Ik kolfde op de helft van de tijd het dubbele! Als je vaak moet kolven, koop dan een dubbelzijdige. Het is het waard! Ik heb er eveneens een kolftas bijgekocht met koelzakje, en een handsfree kolfbeha. Zo kan je tijdens het kolven een boek lezen of Facebook checken.

Onderweg of om snel even ergens te kunnen kolven, gebruik ik een handkolf. Dat neemt niet veel plaats in en kan je dus gewoon in je handtas stoppen tijdens een avondje weg.

Lees ookBorstvoeding & werk combineren: het kan

5. Diepvriesbakje babyvoeding

Heel handig om je afgekolfde melk – en later vaste voeding – in te bewaren! Met een diepvriesbakje verdeel je de afgekolfde melk in kleine hoeveelheden (20 of 30 ml). Eens die ingevroren zijn, kan je ze in een PBA-vrij zakje of bakje bewaren (bijvoorbeeld per maand). Het voordeel is dat je altijd kleine porties hebt. Het ontdooit sneller en je kan de flesinhoud gemakkelijk zelf bepalen door het juiste aantal blokjes samen te voegen. Zo hoef je geen melk te verspillen.

Lees ook: Voeden op verzoek: wat met flesjes?

Heb jij nog tips?

 

Deze blogpost bevat producten die door een merk of bedrijf werden gesponsord. Lees mijn disclaimer.