De feestdagen komen er weer aan en datgaat meestal gepaard met een massa aan cadeautjes! Ik hou niet van bergen speelgoed dat in de kast verdwijnt. Na twee jaar hebben we al best veel bij elkaar verzameld. Daarom passen we de regel van vier toe. We houden het graag overzichtelijk met een beperkte keuze.

De regel van vier

Misschien kennen jullie deze regel al, maar ik heb hem pas vorig jaar leren kennen met Sinterklaas. Daar heb ik me toen mooi aan kunnen houden, en dat doen we dit jaar weer opnieuw! De regel van vier houdt in dat je je beperkt tot vier cadeau’s. Dit kan je toepassen met Sinterklaas, maar ook met Kerstmis bijvoorbeeld.

Je zoekt vier verschillende cadeau’s in volgende categorieën:

  • 1 thing they want – iets dat ze willen (je kan dus nog steeds je kind laten knippen en plakken of een brief laten schrijven)
  • 1 thing they need – iets dat ze nodig hebben (bijvoorbeeld een nieuwe tandenborstel, brooddoos, rugzak, …)
  • 1 thing they wear – iets om te dragen (kledij, pyjama, muts en sjaal, haarrekkertjes, kousen, ondergoed, …)
  • 1 thing they read – iets om te lezen (een mooi boek)

En dan voeg ik met Sinterklaas nog een vijfde toe: iets om te eten/snoepen. Zoals mandarijntjes en koekjes.

regel van vier

Dit bracht de Sint vorig jaar: een fiets, een winterpak, een verzorgingsproduct, een boek, wat kleinere speeltjes, koekjes en mandarijntjes.

Namen trekken

Met kerstmis hebben we de gewoonte om namen te trekken voor een cadeautje. Zo koopt iedereen één cadeau voor één andere persoon. Iedereen krijgt dus iets en het is een verrassing van wie. Ook goed voor je budget. In plaats van tientallen (goedkopere) items te kopen voor iedereen (om je budget onder controle te houden), koop je één mooi cadeau.

Goed voor de portemonnee, maar ook voor je ecologische voetafdruk. En je kinderen leren tevreden zijn met minder spullen.

Speelgoed weggeven

Dit doen we momenteel nog niet, maar wil ik graag een gewoonte van maken als de kindjes de waarde van spullen wat beter kennen. Spullen die niet gebruikt worden mogen ze dan schenken aan anderen die het met minder moeten doen. Recycleren dus. Via de kringloop of een spullenhulporganisatie. Ze mogen dan zelf kiezen welk speelgoed ze een nieuwe eigenaar wil geven.

Tweedehands

In plaats van nieuwe spullen te kopen, kan je natuurlijk ook tweedehands cadeautjes zoeken. Je vindt online heel wat spullen die echt nog in perfecte of nieuwe staat zijn. Ook in kringloopwinkels vind je vaak pareltjes. Of je kan een groepje maken op Facebook om speelgoed te ruilen.

 

Hoe houden jullie je budget onder controle met de feestdagen?