Liz werd op 21 november zes maanden! Ik kon het haast niet geloven, waar is mijn kleine baby naartoe? Zes maanden; dat betekent ook tijd voor vaste voeding! Net zoals bij Elli gaan we opnieuw het Rapley avontuur aan! Papjes zijn niet nodig, dus dat slaan we meteen over.

Rapley, wat is het ook weer?

De Rapley- of Kleintjesmethode houdt in dat je je baby vanaf zes maanden zelf leert eten. Niet door voedsel te pureren, maar door stukjes te geven ter grootte van de vuist. Een baby die melk drinkt op verzoek, geeft zelf aan hoeveel en wanneer hij eet en zal zich bijgevolg ook niet overeten. Dit stopt niet wanneer er na zes maanden bijvoeding bij komt. Zet ongepureerd voedsel op tafel en je zal zien dat je baby hiermee zelf aan de slag gaat. Je baby wil zelf de wereld ontdekken en leert het best smaken en texturen kennen in pure vorm. Van een groentenpap uit verschillende ingrediënten zal je kind geen smaken herkennen.

Sommige baby’s zijn er onmiddellijk mee weg, anderen hebben een paar maanden de tijd nodig om te leren eten. En dat is helemaal oké. Zolang hij nog voldoende melk krijgt, is er geen enkel probleem.

Lees ook: Food under one, just for fun | Rapley

Wacht tot zes maanden

Het is wel belangrijk om te wachten tot (ongeveer) zes maanden:

  • het immuunsysteem en verteringsstelsel zijn er klaar voor
  • de kokhalsreflex is voldoende naar achter verschoven
  • je baby kan (met steun) rechtop zitten
  • de oog-handcoördinatie is voldoende ontwikkeld

Als je vroeger start, kunnen bovenstaande elementen nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

Tips om te starten

Zorg ervoor dat je baby eerst nog melkvoeding krijgt, zodat hij geen honger heeft. Melkvoeding is en blijft de hoofdvoeding tot 1 jaar. Groenten en fruit bevatten onvoldoende calorieën om goed te groeien. Ze komen er gewoon bij en vervangen dus geen melkvoeding.

Eet samen. Maak een babyvriendelijke versie van je eigen maaltijd, bijvoorbeeld gekookte aardappelen en lichtjes gestoomde brocolli. Geef stukjes ter grootte van het vuistje. Dat kan hij goed pakken. Bij zacht voedsel laat je de schil eraan, zodat het niet glibbert en gemakkelijker vast te houden is.

Houd het plezierig en laat je kind het vooral zelf doen. Ga niet zelf de stukjes in de mond stoppen. Als je baby dit zelf niet doet, is hij er nog niet klaar voor. Geduld, dat komt wel!

Lees ook: Zelf leren eten: hoe gaat dat?

Liz in actie

Gisteren gaven we voor het eerst een stukje aardappel, om te testen of ze er klaar voor is. Ik was nog volledig in ontkenning, maar ze ging er meteen mee aan de slag! We kunnen het dus niet langer uitstellen ;-).

 

Rapley baby voeding

Wat gaat het snel!