Nu het kouder wordt, is het moeilijk in te schatten hoe warm ik Liz moet aankleden in de draagzak. De draagzak op zich is al een extra laag stof en zorgt ook voor warmte. Hierbij een overzicht van wanneer welke kleertjes in de draagzak je gebruikt. Je kent je eigen kind natuurlijk zelf het beste, dus doe vooral wat je zelf denkt dat het beste is!

Kleertjes in de draagzak: laagjes!

Het liefst werk ik met laagjes. Die kan je naargelang het weer nog gemakkelijk aanpassen. Iets uit of bij aandoen kan altijd nog. Begin met een warme onderlaag: een romper uit katoen of wol. Gewone kleding erover: een boxpakje of comfortabele broek met t-shirt. Opgelet: als je een boxpakje kiest, kies er dan één zonder voetjes. Dan heb je geen risico’s op afknellen en heeft je baby zeker voldoende ruimte. Ik kies meestal voor een broek in een maat groter zodat die zeker lang genoeg is. Dan kan er geen koude onder. Daarboven doe je een truitje of vest aan. Als het koud of winderig is, gebruik je ook een muts, sjaal, wanten en eventueel een draagcover. Als het (bijna) vriest, doe je je baby ook een winterjas of dikke vest aan.

Herfstweer (5 tot 10 graden celsius)

Zolang het niet regent en het boven de 10 graden is, kan je eigenlijk je baby gewone kledij aandoen zoals anders. Ideaal wandelweer! Een romper, broek en t-shirt, en een truitje. Als het kouder is, zijn een jas, muts en extra sokken ook wel fijn, zeker als er wat wind staat.

Warm herfstweer

Als het regent, ga ik zelf niet graag naar buiten. Dat vermijd ik zoveel mogelijk. Wil je toch gaan wandelen, doe dan een poncho aan of een goede (draag)jas. Ikzelf heb een draagcover omdat ik dat makkelijker vind dan een draagjas. Deze kan ook door mijn man gebruikt worden, waardoor we er geen twee hoeven te kopen! Het houdt zowel de wind als de koude buiten, en kan tegen wat regen. De draagcover zie je op de foto bovenaan.

Koud, maar droog (-10 tot +5 graden celsius)

Als het droog is, heb je geen excuus om binnen te blijven. Ook als het koud is, is het heerlijk wandelen met de draagzak. Zorg ervoor dat je zelf ook warm genoeg gekleed bent. Als het echt koud is, is het belangrijk om meerdere laagjes over elkaar te gebruiken. Jij zelf bent in beweging, maar je baby hangt stil aan je lijf. Wollen beenwarmers zijn een goede uitvinding. Die zijn universeel en in 1 maat te verkrijgen. Je kan ze zowel over de beentjes als over de armen gebruiken als extra laag stof. Je kan ook een legging of kousenbroek als onderlaag gebruiken. Een muts, sjaal en wanten zijn onontbeerlijk. En bij echt gure temperaturen doe je je kind best een dikke jas aan.

Sneeuw!

Als het sneeuwt, gebruik je dezelfde kledij als hierboven omschreven. Een gewatteerd sneeuwpak heeft als voordeel dat er wantjes en voetjes aanhangen die je ook los kan maken. Als de zon schijnt, smeer je kindje dan goed in met zonnecrème en bescherm de ogen. Het voelt dan ook wat warmer aan. Dan kan je de bovenste laag uitlaten.

dragen in de sneeuw

Dragen in de sneeuw

Geen excuus meer om binnen te blijven deze winter!