Goede voornemens. Normaal doe ik daar niet aan, maar dit jaar heb ik toch een aantal voornemens gemaakt voor mezelf en ons gezin. Als mama met twee jonge kinderen is het leven soms hectisch en druk. Perfectie bestaat niet, en ik heb het ook losgelaten om dat na te streven, maar ik wil wel een paar dingen doortrekken of veranderen.

Ga meer naar buiten, moeder!

Mijn sociaal leven is voornamelijk schermgerelateerd. Lang leve de Facebook/WhatsApp mamagroepen… Ik beken, moest ik online niet actief zijn, zou ik me vast een pak eenzamer voelen. Ik ben lid in enkele groepen rond natuurlijk ouderschap met mama’s hier uit de buurt. We spreken ook geregeld in real life af, en het gaat er altijd gezellig aan toe! Geen verantwoording of veroordeling, maar kunnen zijn wie je bent en af en toe eens goed klagen of je hart luchten. Moet kunnen hé ;-). In 2018 wil ik meer tijd doorbrengen met positieve mensen en meer deelnemen aan de vele mama meets die georganiseerd worden.

Going veggie all the way

Koken als werkende ouder voor een kritische peuter en Rapley-baby is niet altijd evident. Enkele maanden geleden hebben we beslist om thuis vegetarisch te koken. Toch eten we nog geregeld vlees of vis (op locatie, als we onderweg iets kopen of afhalen, …). We zijn dus flexitariërs, wat ik op zich al een hele prestatie vind. Voor mezelf wil ik toch nog minder vlees of vis eten, dan bedoel ik vooral buitenshuis of tijdens de lunch. Een veganistische levensstijl vind ik zelf niet haalbaar, maar ik let er wel op dat ik niet te veel zuivel eet.

Omdat we soms ook de tijd niet vinden om uitgebreid te koken, of weinig inspiratie hebben, zijn we sinds kort gezwicht voor de veggiebox van Hello Fresh. Ik beken: dat is dus echt superlekker, supersimpel en echt gezond. Ik vond het altijd te duur om te nemen, maar ik vind het zijn geld wel waard.

vegetarische risotto met aardpeer

Hello Fresh maaltijd

Minder (plastic) afval

Momenteel hebben we ongeveer 1 volle zak met plastic afval per week. Dit is echt veel te veel. We zijn vorig jaar ons plastic apart beginnen houden (dit wordt niet opgehaald in deze gemeente) en zo wordt het toch wel snel duidelijk hoeveel plastic we wekelijks weggooien. Na de documentaire A plastic ocean te zien wil ik dit serieus verminderen. De eerste stappen zijn al gezet door de aanschaf van Klean Kanteen fles en koffiebeker voor onderweg en het aankopen van herbruikbare zakken (voor groenten, fruit, brood, …). We willen graag ons eigen brood gaan bakken en eigen bruiswater maken. Op die manier verbruiken we ook minder afval.

Mijn voornemens: bewust maar niet perfect

Ik wil dus bewuster met enkele zaken omgaan, maar streef zeker geen perfectie na. Dit lukt toch niet, en je wordt er niet bepaald gelukkiger van. Ik hanteer vaak de 80-20% regel. Als ik mijn doelen voor 80% haal, is het goed genoeg. Af en toe eens zondigen tegen je eigen principes moet ook kunnen. Daar is die 20% voor. Zo vind ik het bijvoorbeeld helemaal niet erg om een afhaalmaaltijd te nemen of frietjes van de frituur als er de rest van de week een gezonde maaltijd op tafel stond. Of toch een stukje vlees eten op een barbecue terwijl je voorgenomen hebt vegetarisch te leven. Die ene keer zal het verschil niet maken en maakt het makkelijker om je aan je voornemens te houden ;-).

Hebben jullie goede voornemens gemaakt?