Afvalvrij lunchen op school of het werk is allesbehalve moeilijk. Het vergt geen extra tijd, enkel een eenmalige investering in herbruikbare items. Na de documentaire A plastic ocean te hebben gezien, proberen we onze afvalberg te verkleinen. Ik deel hier onze favoriete kinderproducten voor een lunch zonder afval.

Afvalvrij lunchen voor kinderen

Binnenkort gaat Elli voor het eerst naar school. Ze heeft haar schoolrugzakje reeds gekozen en als we op uitstap gaan nemen we voor haar een lunch of snacks mee zodat ze alvast kan oefenen. Haar rugzakje is standaard gevuld met haar Klean Kanteen drinkfles, knijpzakje, een snackdoosje met fruit, groenten en/of koekjes.

Squiz hervulbare knijpzakjes

Ik ben fan van knijpzakjes. Het is een ideale snack on the go die je baby/peuter zelf kan nuttigen zonder te morsen. Een knijpzakje is gevuld met smoothie, puree of yoghurt en handig om snel wat vitamientjes binnen te krijgen. Ik koop vaak knijpzakjes in de winkel, maar na mijn goede voornemens voor 2018 ga ik voortaan vaker de herbruikbare versie gebruiken.

Deze zakjes van Squiz kan je zelf vullen met gezonde voeding. Ze kunnen worden ingevroren en opgewarmd en mogen in de vaatwasser. Wat ik heel belangrijk vind, is dat ze vrij zijn van BPA, PVC en ftalaten. De zakjes zijn ook groter dan de meeste knijpzakjes van de winkel: er kan 130 ml in. Ze kunnen zo’n 50 keer hergebruikt worden. Ik ben fan!

U-Konserve bewaardoos RVS

Gesneden fruit, groenten, rozijntjes, crackers, … kan je makkelijk meenemen in deze bewaardoos van U-Konserve. De binnenkant heeft een scheiding voor 4 vakken die je er ook kan uitnemen. Je kan dit doosje dus evengoed gebruiken om pasta, rijst, of boterhammen mee te nemen. Wat ik zo goed vind aan dit doosje is dat het van RVS is gemaakt. Ik kan het ’s avonds vullen en in de koelkast bewaren. ’s Ochtends haal ik het uit, en het blijft een hele dag lekker fris. Zelfs appel blijft op die manier heel lang vers en wordt niet bruin.

Yumbox brooddoos

Vorige week schafte ik me ook – eindelijk – een Yumbox aan! Ze stonden in promo, dus greep ik mijn kans. Een Yumbox is een brooddoos met 4 of 6 vakken waarin je je lunch kan meenemen. Omdat de doos vakjes heeft, word je uitgedaagd om gezondere dingen mee te nemen dan enkel brood. De compartimenten zijn volledig lekvrij, waardoor je dus ook yoghurt kan meenemen of appelmoes bijvoorbeeld. Zonder plastic verpakking! Ook de Yumbox is volledig vrij van BPA en ftalaten.

Ik kocht de drie bovenstaande producten bij Blabloom.

Klean Kanteen drinkfles

Tot slot ben ik enorme fan van de Kid Kanteen drinkfles. De flessen van Klean Kanteen worden gemaakt van roestvrij staal en zijn helemaal veilig. Bovendien is het productieproces niet schadelijk voor het milieu. De fles is gemakkelijk in gebruik, lekvrij, en zonder kans op lekkage van chemicaliën. Hierdoor zijn vieze smaken of geurtjes verleden tijd. Bovendien is RVS onbreekbaar en dus ook veiliger voor een kinderhand dan een glazen fles. De ideale drinkfles om mee te nemen naar school!

 

 

Deze mooie Kid Kanteen limited edition kocht ik bij As Adventure.

 

Wat zijn jouw favoriete producten voor een afvalvrije lunch?

X. Mama Naturelli