“De natuurlijke maaginhoud” is veruit het meest gezochte trefwoord op zoeksites dat naar mijn blog leidt. En dat vind ik niet vreemd. Er is over het algemeen maar weinig informatie beschikbaar over voeden op verzoek. Als je fulltime borstvoeding geeft, is dat geen probleem. Maar van zodra je gaat werken, wil je toch wel weten hoeveel je baby zou moeten drinken uit een fles -ongeveer-, rekening houdend met zijn gewicht en drinkgedrag. Daar zijn gelukkige handige formules voor. Maar je moet ze wel kennen natuurlijk!

Natuurlijke maaginhoud bij een baby

Jonger dan 6 maanden

De eerste zes maanden hoef je nog geen vaste voeding te geven. De WereldGezondheidsOrganisatie (WHO) is hierin echt heel duidelijk. Ook niet bij reflux, of een daling/stijging op de groeicurve. Waarom dat zo is, heb ik hier al uitgebreid geschreven.

De eerste zes maanden kan je dus perfect voeden op verzoek, met borst-of kunstvoeding. Die handige formules waar ik het eerder over had, zijn van toepassing op borstvoeding. Maar je kan het ook toepassen bij kunstvoeding (al kom je dan wellicht eerder aan 6-8 ipv 12 voedingen).

Ik herhaal ze hier even. Mijn bron is La Leche League, de grootste borstvoedingsorganisatie wereldwijd.

natuurlijke maaginhoud fles formule

Formules

Twijfel je over de hoeveelheid melk? Dan kan je beginnen om volgende formule toe te passen:

  • 1e maand: 150cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
    Op 1 maand is de natuurlijke maaginhoud ongeveer 60cc.
  • 2e maand: 140 cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 3e maand: 130cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 4e maand: 120cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 5e maand: 110 cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 6e maand: 100 cc x lichaamsgewicht gedeeld door aantal voedingen (8-12) per 24u.
    Op 6 maand is de natuurlijke maaginhoud ongeveer 100 cc.

(Gekopieerd van La Leche League)

Als je deze formule toepast en toch hoger uitkomt dan de natuurlijke maaginhoud (60cc in het begin -100cc op zes maand), kan je beter een voeding meer geven ipv de hoeveelheid te verhogen. Waarom daalt het aantal cc als de baby ouder wordt? Omdat hij in verhouding steeds trager groeit en bijgevolg minder voeding nodig heeft.

Ouder dan 6 maanden

Rond zes maanden is je baby er klaar voor. Dit kan je zien aan zijn reflexen en ontwikkelende vaardigheden: hij kan gericht grijpen, de kokhalsreflex is meer naar achter verplaatst, en zijn darmen zijn klaar om de voeding te verteren.

Vanaf dan mag je gaan bijvoeden. Of je dat nu ineens in stukken doet à la Rapley, of met groente- en fruitpap, maakt op zich niet uit. Doe vooral waar jij je zelf het best bij voelt. Het is wel belangrijk om vanaf zes maanden vaste voeding te introduceren om allergieën te vermijden. Dat is eigenlijk ook de voornaamste reden, want melk blijft tot 12 maanden de belangrijkste voeding en bron van energie.

Melk bevat ongeveer 70 kcal per 100 gram, wortelen 27 kcal, aardappelen 84 kcal. Een klassieke groentepap met de helft wortel, 1/4 aardappel en 1/4 kookvocht bevat amper 35 kcal.

vaste voeding rapley

Hoeveelheid melk en bijvoeding

6 – 8 maanden

Een baby heeft nog ongeveer 700 cc borstvoeding nodig per 24u. Om de maag niet uit te rekken, kom je in het begin zeker nog aan 6 melkvoedingen (of meer). Om de maag niet uit te rekken geef je dus best niet meer dan 120 cc. Tussendoor kan je vaste voeding geven. Met een portie van 50 tot 80 gram komt je baby wel toe, zo’n 2-3 keer per dag.

9 – 11 maanden

Tussen 9 en 11 maanden drinkt een baby gemiddeld gezien nog 540 cc melk nodig. De hoeveelheid vaste voeding kan opgetrokken worden naar 100-130 gram, zo’n 3-4 keer per dag.

12 – 24 maanden

vanaf 12 maanden wordt de melk ondergeschikt aan de vaste voeding en heeft je baby nog 500 cc melk nodig en 3-4 porties vaste voeding van 150 gram. Als hij 2 jaar oud is, zal dat nog 400 – 450 cc melk zijn en 3-4 keer 200 gram vaste voeding, met daarbij nog 1 of 2 tussendoortjes.

Dit zijn gemiddelden. Een grotere baby zal wat meer willen eten dan een kleinere baby. Een slokje melk als troost of huidcontact kan ook gewoon nog natuurlijk. Sommige baby’s drinken nog maar drie keer als ze een jaar oud zijn, anderen nog 8 keer. Dat hangt er allemaal vanaf hoe vlot die vaste voeding gaat. Maak je vooral geen zorgen.

Het is wel de bedoeling dat je in totaal (melk + vaste voeding) nog aan minimum 8 voedingen komt. Volwassenen hebben ook 5 à 6 eetmomenten per dag, en wij zijn volgroeid ;-).

Goed bijvoeden: meer kcal!

Het is wel belangrijk om de vaste voeding zo calorierijk mogelijk te maken. Met 50 gram groentenpap van maar 35 kcal zal je baby niet lang toekomen. Voeg meer koolhydraten (aardappelen, volkoren brood, pasta, rijst, …) en goede vetten toe, minder groenten. Dat klinkt misschien gek, maar een baby heeft nog niet veel groenten nodig. Je baby groeit snel, beweegt veel en heeft dus vooral energierijke voeding nodig!

Zorg ervoor dat je vaste voeding 80 kcal heeft per 100 gram, dan hoef je op 6 maand nog geen 150 gram patatjes te geven om aan de nodige energie te komen en respecteer je de natuurlijke maaginhoud! Win-win dus.

Bron

La Leche League Vlaanderen