Binnenkort is Liz één jaar oud en zal ze worden opgevangen door een onthaalmoeder. Het is een luxe dat ze een jaar lang enkel door onszelf en de grootouders verzorgd werd. Maar welke opties heb je als ouder? De crèche is de meest gehoorde keuze, maar ook een babysit is mogelijk. Paulien legt het uit!

Kinderdagverblijf of een oppas aan huis?

Na het zwangerschapsverlof komen veel ouders voor een dilemma te staan, namelijk ‘wie zal er zich nu ontfermen over mijn baby wanneer ik moet gaan werken?’. Voor sommige families is het evident dat andere familieleden deze taak op zich nemen, maar niet iedereen heeft die luxe. Kies je voor een kinderdagverblijf of oppas aan huis?

De voordelen van een oppas

Het meest voor de hand liggende voordeel is waarschijnlijk de flexibiliteit. Je kan samen met haar overleggen op welke uren je haar nodig hebt. Niet enkel flexibiliteit lijkt een voordeel van de oppas, wij hebben de verschillende voordelen even voor je samengevat!

Persoonlijke aandacht

De eerste weken zal het enorm moeilijk zijn om niet meer voortdurend bij jouw kindje te kunnen zijn. Dit geldt uiteraard ook voor het kind zelf! Het kind heeft de afgelopen maanden steeds in intiem en nauw contact met jou doorgebracht. Een oppas is een goede manier om deze overgang wat zachter te laten verlopen. Zij biedt namelijk persoonlijke aandacht in een omgeving die voor de baby vertrouwd is.

Ook is het voordelig voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind. De oppas heeft namelijk steeds één op één contact, waardoor ze jouw baby alle tijd en aandacht kan bieden die nodig is.

Meer natuurlijke vitaminen!

Een babysitter kan veel gemakkelijker een wandeling gaan maken in de frisse buitenlucht. Even van wat zonlicht en zuurstof genieten. In een kinderdagverblijf is dit niet altijd zo vanzelfsprekend aangezien de verzorgsters vaak instaan voor meerdere kinderen.

Wat hulp in huis?

Een babysit die aan huis komt, kan eventueel zelfs bij wat huishoudelijke taken inspringen. Denk bijvoorbeeld maar aan het maken van een gezonde maaltijd of de wasmachine laten draaien. Dit zijn allemaal kleine taakjes die de babysit heel eenvoudig tussendoor kan doen. Zorg er enkel voor dat de aandacht voor je kind de prioriteit blijft.

Een babysit delen

Het dilemma tussen een kinderdagverblijf of een oppas is van toepassing voor veel jonge ouders. Een oppas die bij jullie thuis komt is vaak wat duurder. Misschien is het dan een optie om de oppas te delen. Op online platforms zoals de oppassite Sitly.be kan je ouders in de buurt leren kennen, die ook actief naar een geschikte oppas zoeken. Op deze manier heeft je kindje er meteen een speelkameraad bij!

Voordelen van een kinderdagverblijf

Hier is het meest voor de hand liggende voordeel uiteraard de sociale interactie. Je kindje staat namelijk in voortdurend contact met andere leeftijdsgenoten. Dit zorgt voor stimulatie en het heel vroeg aanleren van sociaal gedrag. Er wordt namelijk heel vaak samen gespeeld, of speelgoed gedeeld en via het corrigeren van elkaar leren de kinderen al heel snel wat er al dan niet geaccepteerd wordt.

Versterking van het immuunsysteem

Dit is een inzicht dat ons werd bijgebracht door pediaters. Je kind komt in het kinderdagverblijf in contact met een heleboel verschillende bacteriën. Wanneer kinderen op jonge leeftijd hieraan blootgesteld worden, zullen zij hier op latere leeftijd veel minder vatbaar voor zijn. Een heel belangrijk aandachtspunt is dat de artsen erop wijzen dat dit van toepassing is voor kindjes vanaf 18 maanden.

Professionele stimulatie

De verzorgsters in een kinderdagverblijf zijn gespecialiseerd en hebben een groot aantal trainingen gevolgd. Hierdoor worden er vaak activiteiten georganiseerd die stimulerend werken en een goede impact hebben op hun persoonlijke ontwikkeling.

Conclusie?

Of je nu kiest voor een kinderdagverblijf of een oppas aan huis, de keuze is aan jou! Het grootste verschil blijkt de persoonlijke aandacht te zijn. In het kinderdagverblijf moet deze aandacht verdeeld worden, bij een oppas is de aandacht voor de volle 100% gericht op jouw kindje. Uiteraard kunnen de beide ook gecombineerd worden, zo kan je bijvoorbeeld in het eerste jaar kiezen voor een oppas en nadien overgaan op een kinderdagverblijf of 2 dagen per week een oppas en 2 dagen een kinderdagverblijf. Dit kan ervoor zorgen dat het wegvallen van de persoonlijke aandacht van de ouders iets zachter verloopt voor je kindje.

 

Vanaf mei begin ik weer voltijds te werken. Elli gaat tegen dan net naar school en Liz zal twee dagen per week opgevangen worden door een onthaalmoeder. Met een onthaalmoeder kozen wij voor de gulden middenweg. Ze staat alleen in voor de zorg van een klein groepje kinderen, van verschillende leeftijden. Liz komt in een huiselijke omgeving terecht wat ikzelf erg belangrijk acht. Ze hoeft op die manier maar één persoon te leren kennen en kan met haar een veilige band opbouwen. Voor ons is dit de ideale oplossing!