De zon schijnt! Tijd voor een lenteschoonmaak. Poetsen, ik ben er zeker geen held in. Integendeel zelfs, maar de lenteschoonmaak vind ik wel leuk! Ik spendeer mijn tijd liever aan leukere dingen, wie niet? De basisschoonmaak is hier dan ook vrij basic. Het aanrecht en de zone rond de tafel is dagelijkse kost. De hygiënische ruimtes krijgen ook regelmatig een beurt. Maar de rest, euh…, wat minder ;-). Toch is het hier wel steeds opgeruimd en vrij proper.  Hoe dan?

Minimaliseren

Dit is echt het sleutelwoord als je minder wil gaan poetsen. Minimaliseren! Heel simpel: minder spullen = minder opruimen = makkelijker en sneller poetsen = meer tijd voor leuke dingen! Ik hou van een opgeruimd huis. Dat er hier en daar wat stof ligt, vind ik tien keer minder erg dan dat er overal prularia of spullen liggen. Ik hou van orde en structuur, en dat geldt zeker ook in ons huis. Gelukkig is mijn man even allergisch als ik aan rommel, dus dat maakt het makkelijk om dit te onderhouden!

Onlangs volgde ik een infosessie over minimaliseren door Ontwar-coach Britt. Zij is echt een expert en doet niets liever dan helpen opruimen. Ze deelde haar beste tips. Ontspullen doe je in fasen, en hoe meer je weg doet, hoe blijer/vrijer je hiervan wordt. Bij interesse wil ik hier wel eens een aparte blog over maken.

minimaliseren

Voor alle duidelijkheid: Elli ging zelf in de doos staan… Goede keuze, toch? 😀

Tip van Britt: zet ergens in huis een doos op een plek waar je niet dagelijks mee geconfronteerd wordt. Telkens je iets vindt dat je zelden of niet gebruikt, leg je het in de doos. Zet ze wel uit het zicht, zodat je je niet meer kan bedenken. Is de doos vol, dan rijd je naar de kringloopwinkel.

Lenteschoonmaak

Een keer op een jaar houd ik grote kuis, dat doe ik echt veel liever dan wekelijks de routinepoets. Ik werk liever aan een ‘project’, klinkt misschien raar. Maar het werkt wel. Als de zon schijnt, begint het weer te kriebelen. Alleen nog tijd vinden, want met twee kindjes in huis vind ik dat niet evident. Dat vraagt toch wat extra planning. Wanneer doen jullie dat?

Tijdens de lenteschoonmaak wordt alles van kop tot boven grondig gepoetst en opgeruimd, zone per zone. Niet alles op één dag, dat lukt niet. Maar elke maand een kamer bijvoorbeeld. Niet alleen poetsen, maar vooral ook alles grondig uitmesten, weggooien wat geen dienst doet, vervallen is, … enz. Alle lades worden leeggehaald, schoon gemaakt en weer netjes ingeladen.

Tip: maak je schoonmaakproducten zelf of gebruik de natuurlijke producten van Starwax. Ze hebben kant-en-klare producten zoals de keukenontvetter, maar ook alles wat je nodig hebt om zelf je producten te maken.

Starwax lenteschoonmaak

Wassen en buiten drogen

De matrashoezen, dekens, kussens, autostoelen, winterjassen, … alles wordt gewassen en lekker buiten gedroogd. Als de zon schijnt is dit ideaal. Alle witte spullen worden witter, en textiel ruikt weer heerlijk fris!

Tip: wrijf vlekken op je wasgoed in met ossengalzeep en gebruik natrium-percarbonaat om je linnengoed witter te maken. Als je je wasgoed dan ook nog eens in de zon laat drogen, is het extra wit.

Groene aanslag verwijderen

Tot slot krijgt het terras een opfrisbeurt. Vorig jaar, na de winter, zag het hele terras en de teaktafel groen. Dit jaar valt het mee, wellicht omdat we het toen grondig gereinigd hebben. De groene aanslag kan je gemakkelijk verwijderen met een mengsel van groene zeep, soda en heet water. Schuren maar! Afspuiten met water, de volgende dag is al het groen weg! Als je de tegels dan met zand opschuurt is het spic en span. Ook op houten meubels kan je groene zeep en soda gebruiken.

Tip: gebruik geen hogedrukreiniger. Dit tast de natuurlijke structuur van de tegels aan en de groene aanslag zal volgend jaar erger zijn!

Groene aanslag

Houden jullie een lenteschoonmaak?

Deze blogpost bevat producten die door een merk of bedrijf werden gesponsord. Lees mijn disclaimer.