Mei plasticvrij! Een nieuwe uitdaging dit jaar. Plastic is alomtegenwoordig. Je vindt het overal en je kan bijna geen boodschappen meer doen zonder ook maar iets van plastic bij te hebben. Tegenwoordig verpakken ze zelfs losse komkommers in plastic, of erger nog: gepelde mandarijnen of gekookte eieren. Wat een vreselijke evolutie! Met een paar kleine aanpassingen, kan je je plastic afvalberg stuk voor stuk verkleinen.

Mei plasticvrij: tips voor je boodschappen

Na het bekijken van deze documentaire zijn mijn ogen open gegaan. Een van mijn voornemens voor 2018 is om minder plastic afval te hebben. Ik moet toegeven, het gaat moeilijker dan gehoopt. Wij doen onze boodschappen in een gewone supermarkt, en daar is bijna àlles verpakt. Toch is dat geen reden om er helemaal niet op te letten. Met kleine aanpassingen kan je al heel wat bereiken. Daarom deel ik tijdens deze maand elke week enkele tips. Ik begin met de boodschappen!

  1. Gebruik geen (nieuwe) plastic zakjes! Neem je eigen boodschappentas of klapkrat mee en stop er enkele kleinere opvouwbare tasjes in. Leg dit in je auto of fietstas zodat je ze nooit vergeet.
  2. Ban plastic verpakkingen of kies het product met het minste plastic of verpakt in gerecycleerd/recycleerbaar plastic.
  3. Koop zoveel mogelijk vers en leg groenten en fruit los in de kar. Je kan ook wasnetten gebruiken.
  4. Koop droge voeding in grootverpakkingen, zoals pasta, bloem of rijst.
  5. Gebruik je eigen potjes voor kaas, vlees en charcuterie. Dit is meestal geen probleem in kleinere winkels.
  6. Koop brood zonder zak en wikkel het in een brooddoek of een eigen broodzak.
  7. Koop bruiswater, sap en frisdrank in glazen flessen.

Heb jij een gouden tip? Laat het me weten en wie weet verschijnt het tussen het overzicht!

Mijn persoonlijke uitdaging

Plastic tasjes vermijden doe ik al langer, en is echt supersimpel. Het is een kwestie van gewoonte om een klapkrat of enkele tassen in je auto/fietstas te stoppen. Wat ik moeilijker vind is het minderen met plastic verpakkingen. Omdat ik maar in 1 winkel boodschappen doe, is dat echt een uitdaging. Werkelijk alles zit in plastic: druiven, komkommers, kazen, olijven, … Hoewel we erop letten hebben we nog steeds 1 à 2 volle zakken plastic afval per maand. Mijn uitdaging deze maand is dus om naar meer lokale winkels te gaan: de plaatselijke fruit- en groentewinkel, de kaasmarkt, en de drankencentrale voor glazen flesjes.

Vraag je je af waarom in godsnaam het nodig is hier aandacht aan te geven? Bekijk dan zeker de documentaire A plastic ocean (Netflix) of lees deze FAQ eens door.

veerle colle plasticvrij

Credits Veerle Colle

Wat is jouw grootste uitdaging deze maand? Registreer je deelname voor Mei Plasticvrij hier.