Mei plasticvrij! Deze week met tips voor de keuken. Een weekje later dan voorzien – het was ook echt te mooi weer om te bloggen hé? ;-). Ik merk dat het echt moeilijk is om boodschappen te doen zonder plastic afval te hebben. Het is nu eens zo confronterend, nu we er nog meer op proberen letten.

Maak je keuken plasticvrij

De keuken plasticvrij krijgen is een stuk makkelijker vind ik. Er zijn al best veel keukenhulpjes op de markt die je een hele berg plastic kunnen besparen. Eens je daarin geïnvesteerd hebt, is het makkelijk.

 1. Maak je eigen ijsjes! Zeker met dit zomerweer! Dat klinkt moeilijk, maar is het niet. Kies je ijsvormpje, doe er gemixt fruit in met melk of yoghurt, en laat enkele uren invriezen. Het is nog gezond ook! Ananas en kokosmelk is een goede combinatie.

  plasticvrij ijsjes maken

  Een zelfgemaakte calippo

 2. Ook fruitzakjes kan je makkelijk zelf maken. Elli en Liz zijn zot op knijpfruitjes. Met een herbruikbare variant wordt het kinderspel. Pureren en vullen!
 3. Drink kraantjeswater of gebruik drank uit glazen flessen. Ik wou een soda stream aanschaffen, maar hoor ook veel minder goede dingen. Daarom besloten we om vanaf nu maandelijks naar de drankencentrale te gaan. Bruiswater, sap en limonade kopen we in glazen flessen. Onderweg gebruik ik de flessen van Klean Kanteen, ook voor warme (of ijskoude) dranken.
 4. In plaats van plastic folie kan je ook food huggers of bee wraps gebruiken. Food huggers zijn siliconen vormpjes om je eten te bewaren in de koelkast, zoals een halve ui, citroen, of avocado.
  foodhuggers

  Foodhuggers. Foto: Greenjump

  Ikzelf gebruik dit niet, zo vaak heb ik nu geen halve etenswaren in de koelkast liggen. De Bee Wraps staan wel nog op mijn lijstje. Een Bee Wrap is een wasbaar alternatief voor plastic bewaarzakjes en folie. Door de bijenwas en jojoba-olie blijft je eten langer vers. Er bestaat ook afbreekbare plastic folie. Maar dan heb je nog wel afval natuurlijk…

 5. Detox je keukenspullen. Vervang plastic producten door houten, glazen, RVS of bamboe spullen. Zoals snijplankjes, borden, bestek, bekers, kommen, enzovoort. Zo heb ik in Ikea glazen voorraaddozen gekocht om voedsel in te bewaren en invriezen. Heel handig, want je ziet ook meteen wat er inzit!
 6. Geef je een feestje? Ga naar de krinloopwinkel, koop daar voor een appel en een ei borden, glazen, bestek en breng dit achteraf terug. Gebruik holle pasta in de plaats van rietjes, zoals macaroni of bucatini. Voor weinig geld heb je een plasticvrij feest!

Heb je nog ecocheques? Investeer in duurzame producten die je afvalberg helpen verkleinen!