Misschien had je het al opgemerkt, misschien ook niet, maar deze week is de week van de bij! Zonder bijen, geen lekkernijen is de slogan van de campagne dit jaar. En dat klopt!

Zonder bij geen lekkernij

Bijen maken honing, maar niet alleen dat. Ze zijn verantwoordelijk voor de meeste van onze voedingsgewassen. Zonder bijen geen fruit zoals appels, kersen, mango’s, bessen en frambozen. Ook veel groenten zijn afhankelijk van de bijen, zoals avocado’s, paprika’s en courgetten. Zelfs koffie en mosterd zijn niet meer beschikbaar als de bijen zouden verdwijnen. Bijen hebben voeding nodig, en door onze menselijke manier van leven en wonen, wordt dat steeds minder evident.

Met onze steeds strakkere tuinen en het gebruik van pesticiden door de mens, creëren we een steeds minder geschikt habitat voor de bijen. Daar kunnen we samen iets mee doen!

Zaai mee!

Elli kreeg maandag op school bloemzaadjes mee naar huis. Elk kind in elke Steinerschool over de hele wereld krijgt een zakje zaadjes mee om 1m² bloemenweide te creëren. Ook op school zelf wordt een grote bloemenwei gemaakt om de bijen te helpen. Bedoeling is dat tegen volgend jaar alle bloemen mooi in bloei staan, dan bestaan het Steineronderwijs 100 jaar! Dat wordt één groot feest, niet alleen voor ons, maar dus ook voor de bij!

red de bij met een wilde bloemenweide

Een bloemenweide kan je zaaien in het voorjaar van midden maart tot juni of in het najaar van eind augustus tot midden oktober. Kies voor inheemse soorten. De goedkopere mengsels bestaan vaak uit uitheemse soorten, maar dan moeten insecten veel meer moeite doen om nectar te verzamelen. Niet ideaal dus. Als je inheemse soorten kiest, draag je bij aan de zorg voor de insectensoorten die hier leven.

 

Wij hebben onze zaadjes al geplant. Doe jij mee? Heb je zelf geen tuin, dan kan je ook in een pot of teil zaaien. Of in een berm bij jou in de buurt!