Worteltaart! Om eerlijk te zijn wist ik helemaal niet hoe lekker dat kon zijn, tot ik het ontdekte tijdens een paasbrunch. Sindsdien maak ik geregeld wortelmuffins voor de kindjes. Een lekker en gezond tussendoortje. Toen Liz jarig was, nodigden we vrienden uit. Omdat we zelf geen tijd hadden om nog een taart te bakken, deden zij dit voor ons. En toevalllig of niet, ook zij bakten een heerlijke worteltaart!

Gezonde worteltaart

De taart smaakte echt super lekker, dus deel ik graag het recept met jullie. De wortels en banaan maken de verjaardagstaart heerlijk zoet zonder dat het overdreven wordt. Je kan de worteltaart afwerken met Griekse yoghurt zodat je het smash cake effect krijgt. Liz vond het in elk geval heel leuk om te eten! Het recept is van focus on foodies.

ingrediënten

Voor een springvorm van 20cm

 • 3 eieren
 • Eén zeer rijpe banaan
 • 200 gr wortel
 • 50 gr volkoren speltmeel (of extra amandelmeel indien glutenvrij)
 • 120 gr amandelmeel (of andere noten, gemalen)
 • 1 el vanille extract of schraapsel van 1 vanillestokje
 • Eén mespunt bakpoeder (bij voorkeur wijnsteen)
 • 1 tl kaneel
 • 100 gr Abrikozenjam zonder suiker (vormt een tussenlaag in de taart)
 • 4 el ahornsiroop (optioneel)
 • Griekse yoghurt (bevat veel goede vetten)

bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden

 1. Bekleed eerst de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
 2. Splits de 3 eieren (doe de eiwitten in een kom en het eigeel in een andere).
 3. Rasp vervolgens de wortel fijn en prak de banaan met een vork. Voeg beide bij het eigeel. Voeg dan de ahornsiroop erbij en het vanille extract en roer het met een mixer goed door.
 4. Voeg het amandelmeel, het speltmeel, bakpoeder en kaneel toe en mix het geheel nog een keer. Sla de eiwitten met een mespunt zout stijf en roer dit vervolgens voorzichtig door het deeg. Schep het deeg in de 20cm springvorm en bak de taart tot hij gaar is (ong. 35 minuten).
 5. Laat de taart volledig afkoelen, en snijd hem dan horizontaal door. Bestrijk daarna de onderste laag met de abrikozenjam (zo dik als je zelf lekker vindt) en leg de bovenste laag er weer terug op.
 6. Voor de bovenlaag gebruik je de Griekse yoghurt. Smeer deze topping op de taart kort voordat je de worteltaart opeet. Yoghurt zal namelijk na een tijdje in het deeg gaan trekken wat er minder aantrekkelijk uit ziet…
 7. Werk eventueel af met banaan en bessen

Geen fan van worteltaart? Probeer dan eens deze suikervrije smashcake.

Mijn eerste smash cake

gezonde worteltaart als smash cake