Pfieuw, bakken en braden met deze temperaturen! Hoe zit dat met de dragen in de zomer? We gaan vaak op pad en nemen niet altijd een kinderwagen mee. Een draagdoek of -zak is handig om mee te nemen, maar met dit warme weer wel moeilijk in te schatten welke kledij je best voorziet. Na het artikel “Welke kleertjes in de draagzak tijdens de herfst & winter?“, tijd voor de zomereditie!

Dragen in de zomer: laagjes

Ook bij mooi weer kleed ik mijn kinderen in laagjes. Het is gemakkelijk om iets bij aan te doen uit te trekken als het weer omslaat. De basislaag blijft altijd aan: een hemdje of romper uit katoen of wol/zijde. Wol in de zomer? Ja, wol is niet per se warm. Het is een stof dat zich aan jouw lichaamstemperatuur aanpast: warm in winter, fris in de zomer. Ik ben grote fan van merinowol, dit heb ik leren kennen toen ik nog werkte in een Outdoorwinkel. Prachtig en duurzaam materiaal! Voor baby’s bestaan er rompers uit merinowol, of je kan kiezen voor een wol/zijde mix. Zijde koelt eveneens af en is heerlijk zacht. Zeer geschikt voor de fragiele huid.

Fris lenteweer (15-20 graden)

Bij fris tot warm lenteweer (15-20 graden) doe je je kindje gewone kledij aan met daarboven een dun truitje. Een jas is niet nodig, want de stof van de draagdoek/draagzak is al een extra laag. Van zodra de zon schijnt, smeer je kind altijd in met zonnecrème, en zet je hem een hoed of pet op. Staat er veel wind? Doe hem dan eventueel een extra paar sokken aan.

Heerlijk lenteweer (20-25 graden)

Bij heerlijk lenteweer, wanneer de zon schijnt, kies je best voor luchtige zomerse kleertjes, zoals deze van Esprit. Korte mouwen en pijpen en kledij dat goed ademt. Sokken mogen, maar hoeven niet. Geen jas of vest. Als de zon fel schijnt, kies dan voor een brede hoed of pet met een flap in de nek. Smeer de nek en oren extra goed in, omdat ze in de draagzak blootgesteld worden aan de zonnestralen. Als je kind in slaap is gevallen, kan je het slaapkapje ook als zonnekapje gebruiken (bij de draagzak).

Warm zomerweer (25+ graden)

Wil je ook dragen in de zomer? Doe je kind dan enkel een basislaag aan. Smeer je kind en jezelf regelmatig in, gebruik een hoed of pet. Let ook op je eigen temperatuur. Als je veel zweet, kan je een hydrofiele doek gebruiken tussen jou en je kind om het zweet tegen te gaan. Je kan deze ook nat maken waardoor jullie beiden koel blijven. Draag niet te lang, ga geen uren wandelen en neem voldoende pauzes. Zorg ervoor dat jullie beiden goed gehydrateerd blijven: drink regelmatig! Borstvoeding of extra melk voor je baby, water voor jezelf. Let op signalen die wijzen op oververhitting: snelle ademhaling, warme borst, rode huid of uitslag. Als je merkt dat je kind zich niet comfortabel voelt, haal hem er dan uit. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Welke kleertjes doe ik mijn baby aan in de draagzak in de zomer?

Een draagzak is aan de zijkant meer open, waardoor je meer verluchting hebt dan bij een draagdoek. Het materiaal van je draagzak/draagdoek speelt ook een rol. Draagzakken van canvas zijn warmer dan draagzakken uit draagdoekstof. Je hebt er wel met extra verluchtingsstroken (cool mesh) die koeler zijn. Ikzelf ben fan van de ringsling in de zomer, die kan je makkelijk en snel aan-en uitdoen en is toch minder warm dan de draagzak.

Heet zomerweer (30+ graden)

Het wordt afgeraden om te dragen boven 30 graden. Neem een kinderwagen mee!

13312796_1703199696607207_3029457313380512274_n

Deze blogpost bevat een link die door een merk of bedrijf werd gesponsord. Lees mijn disclaimer.