Na twee jaar bloggen merk ik dat ecologisch ouderschap steeds een centraler thema wordt op mijn blog en in ons leven. Iets waar ik voor mijn zwangerschappen niet echt mee bezig was, of toch niet zo bewust als nu. Gek hoe het ouderschap je zo beïnvloedt!

Ecologisch ouderschap met een baby

Luiers

Het begon allemaal met wasbare luiers, die ik op Pinterest had ontdekt. Ik had er nog nooit over gehoord en kwam allerlei Engelstalige artikels en tips tegen. Dus ging ik op zoek of dit in België bestond, en er ging een hele wereld voor me open. Zoveel keuze! Tijdens de hele zwangerschap heb ik erover gelezen, opgezocht, prijzen vergeleken om dan toch de stap te wagen. Daarom bestelde ik een pakket van 24 pocket luiers in alle kleuren van de regenboog. Ik kende niemand die dit had en het was een grote sprong in het onbekende. Een keuze waar ik geen moment spijt van heb.

Wasbare luiers

Little Lamb pocketluiers

Omdat ik er zoveel vragen over kreeg, ben ik erover beginnen bloggen. Mijn allereerste post ging dus over wasbare luiers. En van het één kwam het ander. Wasbare billendoekjes waren een logisch vervolg, en voor ik het wist ging ik alles vanuit een ecologische bril bekijken. Iets waar ik vroeger nog niet zo erg mee bezig was als nu.

Duurzame babyproducten

Mijn voorkeur ging steeds meer naar duurzaam en open ended speelgoed, dat jaren meegaat en voor alle leeftijden leuk is. Ik krijg of koop regelmatig tweedehands kledij en oma maakt regelmatig kleren van ecologische stoffen. Omdat de babyhuid kwetsbaar is, is dat niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de huid. Om die reden gebruiken we ook enkel en alleen natuurlijke verzorgingsproducten, en meestal zelfs alleen water om de kinderen te wassen. En ja, ze zijn proper! Enkele minuten onder de douche volstaat om weer helemaal fris te zijn.

Er zijn echt al heel veel ecologische babyproducten op de markt, maar ook daar geldt: koop enkel wat je echt nodig hebt. Kopen omdat het ecologisch verantwoord is, maar wat je eigenlijk niet nodig hebt, is ook maar verspilling. Een kinderwagen is toch een item dat de meeste mensen aankopen, eerst hadden we een tweedehandse die nu naar een andere gezin is gegaan. Voor Liz hebben we nu een kinderwagen van Greentom, gemaakt van gerecycleerd materiaal.

Lees ook: Tips voor een ecologisch verantwoorde baby

Op een ecologische manier naar school

Toen Elli een peuter werd, werd de ecologische levensstijl gewoon doorgezet. Ik zocht een mooie duurzame rugzak van Fjällräven om op uitstap te gaan en daarna voor school gebruikt kon worden. De rugzak wordt ondertussen gevuld met een ecologische brooddoos, drinkbus en snackdoosje. Ik vind het wel belangrijk om voor kwaliteit te gaan, en betaal liever iets meer voor een mooi duurzaam product dan een lelijk (sorry voor de fans) plastic hebbeding. Het enige plastic item waar ik wel fan van ben is de Yumbox, die is licht en handig voor kleine handjes om open en toe te doen. De Yumbox verplicht me bovendien om een gevarieerdere lunch mee te geven dan brood met charcuterie.

Eerste schooldag

In de schoolrugzak geef ik ook een waterdichte stoffen zak (wetbag) mee, voor als er een ongelukje gebeurt. Dat is telkens weer een plastic zakje uitgespaard! En ook de juf is blij, want ze hoeft er geen te zoeken.

Een peuter knutselt en tekent ook graag, dus ook hier kozen we voor knutselgerief dat zijn vrij is van chemische ingrediënten. We gebruiken bijvoorbeeld wasco’s en bijenkneedwas van Stockmar, hetzelfde materiaal als op school.

Ecologisch in het huishouden

Natuurlijk poetsen

In mijn zoektocht over ecologisch ouderschap, in de eerste plaats voor de gezondheid van de kinderen, botste ik steeds meer met mezelf wanneer ik chemische poetsproducten gebruikte. Ik kon het niet rijmen met mijn persoonlijke waarden, als mama zijnde en als ecologisch blogger. Dus ging ik ook in het huishouden op zoek naar manieren om dit anders aan te pakken, zonder in te boeten op hygiëne.

Toen ik producten van Starwax mocht uittesten, was ik verkocht. De keukenontvetter is mijn favoriet poetsproduct dat echt in no time al het vet weghaalt. En dat met enkel natuurlijke ingrediënten! Ik heb een tijdje zelf mijn schoonmaakmiddelen gemaakt, maar merk dat ik bij weinig tijd toch naar de allesreiniger van Seepje reik (die ruikt ook zo heerlijk), of het wasmiddel van Ecover.

Ecologisch wassen

Wassen doen we met ecologisch wasmiddel en op de ecologische stand. De droogkast heb ik nog niet buitengezwierd, in de winter of bij regen wordt die toch echt vaak gebruikt. Het lukt me gewoon niet om in combinatie met voltijds werken alles op tijd te wassen en drogen op een klein wasrek. In de zomer gebruiken we de droogmolen buiten. Win win: want mijn witte was is meteen terug wit. Geen enkel product kan de zon verslaan als vlekverwijderaar!

Afvalberg verkleinen

Tijdens de “mei plasticvrij” challenge werd nog maar eens duidelijk hoeveel plastic we dagelijks weggooien. We proberen er op te letten om steeds verpakkingen te kiezen met zo min mogelijk plastic, maar dat blijkt niet zo evident. De strijd tegen afval blijft een aandachtspunt in onze gezin, maar vind ik echt de grootste en moeilijkste uitdaging. Het was mijn voornemen om in 2018 minder plastic te verbruiken, maar helemaal plasticvrij leven is nog niet zo gauw aan de orde. Bewust maar niet perfect, dus!

Mei Plasticvrij: boodschappen doen met een klapkrat en wasnetjes

Afvalvrij winkelen

Beetje bij beetje proberen we onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We zijn zeker niet perfect, maar meer dan ons best kunnen we ook niet doen!

 

Heeft het ouderschap jullie levensstijl ook op één of andere manier beïnvloed? Hoe? Ik hoor het graag!