Of we op deze zomer op reis gaan? Nee, toch niet naar het buitenland. Met twee kleine kinderen vind ik dat toch teveel gedoe, een hoop inpakken en uitpakken en lang onderweg. Zoveel hebben ze daar ook niet aan. Ze zijn even blij als ze thuis lekker kunnen spelen, zwemmen of op uitstap kunnen. België heeft eigenlijk echt wel leuke natuurlijke speeltuinen, dus maak ik alvast een planning op met uitstapjes voor deze zomer.

Staycation: vakantie dichtbij huis

Door gewoon thuis te blijven, kan je dag per dag bekijken wat je wil doen en waar je heen wil. Dat vind ik erg handig! Zijn de kinderen even niet in een goede bui, zijn ze moe of hangerig, of net heel energiek. Dan beslissen we op het moment zelf waar we op uitstap gaan. We passen ons vlot aan aan de weersomstandigheden en het humeur van de dag. We hoeven niet te reizen, in de file te staan of aan te schuiven in de luchthaven. Het klinkt misschien wat negatief, maar met kleine kinderen lijkt me dat toch een heel gedoe en een gezeul. Al kan ik er niet over meepraten, want we zijn nog nooit op reis geweest met hen. En soms kriebelt het wel, zeker als ik de mooie reisfoto’s van Nies en haar gezin bekijk. Misschien plannen we een reisje in de herfstvakantie, maar er is nog niets beslist. Ik wijk af… we kiezen er dus voor om thuis te blijven. Handig en goedkoop!

Maar hoe vullen we onze dagen dan?

Spelen in de tuin

Soms hoeft het niet veel te zijn. Lekker spelen in de tuin, met de loopfiets, aan de water- en zandtafel of in het zwembad. Met het mooie weer de afgelopen week is dat toch echt een zaligheid. Onze tuin is niet groot, maar meer moet het soms niet zijn. We wonen in een woonwijk in een doodlopende straat met veel kinderen in de buurt. Als de buurkindjes buiten zijn, is het extra leuk. Aan het einde van de straat is er ook een speeltuin, dus thuis blijven kan ook echt leuk zijn. Ondertussen lees ik een boek of speel ik mee in het water. Summer mode: on!

Spelen in de tuin

Zomeravonden

Met dit warme weer slapen de kindjes ’s middags langer, en blijven ze ook ’s avonds langer op. Ideaal, want dan zijn de temperaturen ook weer draaglijk om buiten te gaan. Het gebeurt regelmatig dat we ’s avonds nog een ijsje gaan eten, of naar de speeltuin trekken. Ook dat is zomervakantie!

Natuurlijke speeltuinen in Antwerpen en Limburg

Een hoop zand, een plas water en wat takken volstaan om de fantasie van kinderen te prikkelen. In België hebben we heel wat leuke speeldomeinen en natuurlijke speeltuinen, die het natuurlijk spel van kinderen bevorderen. Ook dit is open ended spelen, en stimuleert de creativiteit en de verbeelding. Deze natuurlijke speelgebieden zijn overigens allemaal (zo goed als) gratis, nog een voordeel!

Ik som hier even op wat op mijn lijstje staat met interessante uitstapjes deze zomer. Of we er ook effectief naartoe zullen gaan, bekijk ik van dag tot dag. Maar het biedt alvast wat inspiratie:

1. Blotevoetenpad

Er zijn maar liefst 8 blotevoetenpaden in België! Ik heb al heel veel goeds gehoord over het blotevoetenpad van Lieteberg (Zutendaal). Tijdens de route van bijna 3 km lang word je blootgesteld aan verschillende prikkels en materialen: hout, schors, gras, steen, leem, water. Het is meer dan wandelen alleen, want er zijn ook klim- en klautermogelijkheden, met een doolhof en uitkijktoren. Ik zou Elli er heel graag eens mee naartoe nemen, al mag het dan niet te warm zijn zodat Liz in de draagzak kan. Je kan de wandeling namelijk niet met kinderwagen (of rolstoel) maken.

Lieteberg blotevoeten

Foto: HLN

2. De Averegten

De Averegten is een wandelgebied met een gewone speeltuin én een natuurspeeltuin in Heist-op-den-Berg, vlakbij huis. Ik was er tot gisteren nog nooit geweest. Schandalig eigenlijk, want het is echt de moeite. We hadden jammer genoeg geen zwemgerief bij, een gemiste kans want er is een hele grote speelvijver. Het staat al op de lijst sinds Jessica er vorig jaar over tipte, maar we zijn er nu pas geraakt. Het is een groot natuurgebied waar kinderen hutten kunnen bouwen en spelen met zand, water, wilgenhutten en boomstammen. De foto bovenaan is ook genomen in de Averegten. Er zijn heel wat wandelpaden, speelplekken, picknickweide, een kinderboerderij, een speeltuin, en plantentuin met vlinders. Echt de moeite om er eens op verkenning te gaan, zeker met dit warme weer. Het was er heel aangenaam van temperatuur ondanks het 31°C was.

averegten natuurspeeltuin

Natuurspeeltuin de Averegten

3. Bosland

Ook Bosland is een groot natuurgebied maar dan in Limburg. Het is het grootste avonturenbos van Vlaanderen, opgedeeld in verschillende zones. Ik kwam het tegen in een advertentie in Libelle, want had er nog nooit van gehoord. Bosland heeft verschillende speeltuinen en bossen, je kan er schatzoektochten maken, zandkastelen bouwen of op kaboutertocht. Het ziet er heel erg veelbelovend uit en teveel om op 1 dag te verkennen. Met de Bengelkaart heb je een overzicht over het hele domein dat tussen vier gemeenten ligt. Dit staat sowieso op de planning, misschien zelfs meerdere keren.

Bosland

Foto: Bosland

4. Tivoli Park

Een tip van oma, die er eerder deze zomer met Elli is geweest. Klimtorens, burchten, glijbanen en allerhande andere leuke speeltuigen nodigen uit om ontdekt te worden in het Tivolipark. Voor peuters en kleuters is er een grote zandbak en speeltuin. Er is zelfs een tutjesboom waar je kind zijn fopspeen kan achterlaten. Voor de oudere kinderen is er een avonturenparcours met touwen en bruggen. Je kan er picknicken, volkspelen spelen, en de kinderboerderij bezoeken. Er zijn cavia’s, konijen, hazen, geiten, schapen, kippen, eenden en ezels. Woensdag staat het Tivolipark op de planning, dus ik ben benieuwd! Op mijn Instagram zal je de foto’s wel zien verschijnen!

tivolipark

Foto: Nieuwsblad

5. Kabouterberg

Foto: Riebedie

Zet je rode pinnemuts op en ga op zoek naar het kabouterhuisje! Elke dag in juli en augustus (en paas- en herfstvakantie) kan je om 14.00 op wandel in Kabouterberg Kasterlee met een gids. Er worden verhalen verteld en liedjes gezongen. De dagvertellingen op Kabouterberg zijn geschikt voor kinderen van 3-7 jaar. Ze is dan misschien nog geen drie jaar, ik denk wel dat Elli dit al erg leuk zou vinden. Ze is helemaal verzot op kabouters en sprookjes. Doen we zeker nog dit jaar!

Zomeractiviteiten bij regen

Regent het? Geen probleem! We bouwen een kamp in de woonkamer met lakens en dekens, gaan naar het zwembad of de bib, of misschien wel naar het museum. Of we doen gewoon lekker niks. Het hoeft niet altijd speciaal te zijn. De kinderen genieten er ook echt van om gewoon thuis te zijn en de batterijen op te laden.

Wat zijn jullie favoriete uitstappen dichtbij huis? Inspireer me!